Trafikkaos för spårvagnar och bussar i Göteborg

Torsdagens kraftiga snöfall över Göteborg orsakade massiva problem för kollektivtrafiken. Ett stort antal busslinjer har ställts in på grund av halka.
– Vi beklagar såklart. Vi önskar att allt kan gå som vanligt men i det här läget är det helt omöjligt faktiskt, säger Frida Antonsson, presskommunikatör vid Västtrafik.

ANNONS
|

På Västtrafiks störningsjour är svaren korta under torsdagseftermiddagen.

Har ni mycket att göra?

– Ja, absolut, säger Johan Morsten, störningskoordinator.

– Jag saknar ord. Det här är helt sjukt, säger en kollega senare på kvällen.

De har inte möjlighet att gå igenom alla störningarna i kollektivtrafiken, utan hänvisar framför allt till Västtrafiks hemsida för trafikinformation. Nästintill samtliga spårvagnslinjer kör andra vägar än vanligt på grund av vädret och ett stort antal busslinjer i Göteborgsområdet och på andra orter i Västra Götaland har ställts in helt och hållet. Spårvagnslinje 10 är helt indragen mellan Biskopsgården och Guldheden.

Västtrafik hoppas att en del stadsbussar i Göteborg ska kunna börja köra igen vid 22-tiden på kvällen.

ANNONS
Busslinjer i Göteborgsområdet som påverkas.
Busslinjer i Göteborgsområdet som påverkas. Bild: Västtrafik
Busslinjer i Göteborgsområdet som påverkas.
Busslinjer i Göteborgsområdet som påverkas. Bild: Västtrafik

Dessutom krånglar Västtrafiks tjänster. Det kan vara svårt att söka resor i reseplaneraren och i appen, skriver företaget på sin hemsida.

"Vi är medvetna om detta och arbetar så fort vi kan för att lösa problemet."

Västtrafik skriver också att man inte vet när trafiken kan gå som vanligt igen. Frida Antonsson, presskommunikatör på Västtrafik, uppmanar nu resenärer att ansöka om förseningsersättning.

Varför blir det så här stora störningar när det snöar?

– Det här är inte lite snö, det är ett stort snöfall och i det här läget är vi väldigt beroende av att vägarna snöröjs. Säkerheten är den största frågan och om det finns en säkerhetsrisk med att trafikera vägarna så gör vi inte det. Det är alldeles för farligt att trafikera i det här läget, säger hon.

– Det kan ske olyckor, man slirar på vägarna och det handlar om tunga fordon. Säkerheten måste gå först. Men det är såklart frustrerande som resenär.

Vad säger ni till dem?

– Vi beklagar såklart. Vi önskar att allt kan gå precis som vanligt men i det här läget är det helt omöjligt faktiskt.

ANNONS