Pojke död efter drunkning under Gothia cup

En pojke i 15-årsåldern fördes för en vecka sedan till sjukhus från Nolhaga parkbad efter ett drunkningslarm. På torsdagen meddelade Sahlgrenska sjukhuset att pojken dött.
Tonåringen tillhörde ett etiopiskt lag som deltog i Gothia cup.

ANNONS
|

Det var under torsdagen förra veckan som räddningstjänsten larmades till badet i Alingsås. En pojke i tonåren, som deltog som spelare i Gothia cup, låg då på botten i en av bassängerna och lyftes upp ur vattnet av personal.

Sedan dess har tonårspojken vårdats på Sahlgrenska för livshotande skador. Under torsdagen, en vecka efter olyckan, meddelade sjukhuset att han har dött. Anhöriga är underrättade.

Pappan åkte till Sverige

Pojken var i 15-årsåldern och spelade i ett afrikanskt lag. Hans pappa ska ha kommit till Sverige för att besöka sonen på sjukhuset före dödsfallet, enligt Malin Fahlén, pressansvarig för Gothia cup.

– Vi har jobbat dygnets alla timmar nära familjen för att vara behjälpliga och ge stöd. Det är förstås en tragisk olycka utan dess like oavsett var den inträffar, men det är klart att det försvåras av att det sker i ett främmande land. Vi har hjälpt till så mycket vi kan med alla praktiska frågor som följer, säger hon.

ANNONS

En minnesstund för pojken planeras, och Gothia cup arbetar med familjen, Göteborgs stad och etiopier i Göteborg för att kunna hålla den när familjen känner sig redo.

Oklart hur olyckan skedde

Vad som låg bakom att tonårspojken hamnade på botten av bassängen är i nuläget oklart.

– Det vi vet är att det var ett tillbud där man kunde se att det var en människa på botten och då agerade personalen omgående med att rädda pojken i fråga och larma för att få dit ambulans och räddningstjänst och sen utrymma badhuset, sa Niklas Ehnfors, kommunikationschef på Alingsås kommun, till GP förra veckan.

Vad har ni för ansvar i den här frågan?

– Det är lite tidigt att säga det. Vi vet inte. Det finns inget som tyder på det nu. Det är en tragisk olycka men badhuset gick ut med information till Gothia-lagen tidigare i veckan för att förtydliga att man har ett eget ansvar. Är man inte simkunnig eller under tolv år måste man ha med sig ledsagare eller ansvarig person som kan ta ansvar för en, sa Niklas Ehnfors under förra veckan.

LÄS MER:Drunkningsolycka – tonåring vårdas för livshotande skador

ANNONS