Tegnell om GP:s avslöjande: ”Extremt allvarligt”

Statsepidemiolog Anders Tegnell skräder inte orden efter GP:s avslöjande om kliniken Husdr.se.
– Det är förstås extremt allvarligt när hälso- och sjukvården förbrukar sitt väldigt goda förtroende på det här viset, säger han. Efter publiceringen stängde bolaget ner sin hemsida.

ANNONS
|

Under tisdagen kunde GP avslöja hur den privata kliniken tagit tusentals kronor för att utföra så kallade PCR-tester på patienter men sedan inte skickat in proverna för analys på de labb de påstår sig använda.

Kliniken har trots det utfärdat reseintyg till kunderna där det står att de har testat negativt för covid-19.

Efter publiceringen har flera personer som fått sina reseintyg från Husdr.se hört av sig till GP och berättat om hur de använt sig av reseintygen för resa till flera olika länder i Europa.

Anders Tegnell menar att avslöjandet först och främst är en fråga för Inspektion för vård och omsorg, IVO, att titta vidare på. Tegnell betonar samtidigt att det är allvarligt att kliniken utfärdat falska coronadokument.

ANNONS

– Då bryter man ju mot de grundläggande reglerna som finns för att driva hälso- och sjukvård i Sverige, säger han.

Husdr.se har provtagit sina kunder i en lokal i närheten av Kronhusbodarna i centrala Göteborg. Efter GP:s publicering har bolaget stängt ner sin hemsida.
Husdr.se har provtagit sina kunder i en lokal i närheten av Kronhusbodarna i centrala Göteborg. Efter GP:s publicering har bolaget stängt ner sin hemsida. Bild: Jonas Lindstedt

Den här typen av intyg används i många länder vid gränskontroller. Nu har det alltså blivit känt att svenskar har rest utomlands med falska coronadokument. Hur tror du att det kan påverka synen på Sverige under pandemin?

– Det är förstås inte bra när våra viktiga institutioner som hälso- och sjukvården inte lever upp till det förtroende som det finns för dem. Samma diskussion har ju även funnits i andra länder. Det har ju dykt upp falska intyg från många tyvärr. Det är väl en sådan fas vi är inne i. När det här inte är helt och hållet reglerat hela vägen så uppmanar det tyvärr till den här typen av bedrägerier som man verkligen får kalla det här för, säger Anders Tegnell.

Även Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, menar att avslöjandet är en fråga för IVO, men tillägger också att Socialstyrelsen har ansvaret för legitimationen som utfärdas för personal som bedriver sjukvård.

Sandwall menar att svenskar ska kunna känna sig trygga med att söka vård även hos privata aktörer.

– Det ska ju bara finnas seriösa aktörer, allt annat är ju bara kriminellt och bedrägeri, säger hon.

ANNONS
Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.
Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen. Bild: Naina Helén Jåma/TT

Hemsidan stängdes ner

Kort efter att GP publicerade avslöjandet om att Husdr.se utfärdat falska reseintyg till sina kunder stängde bolaget ner sin hemsida där kunderna har kunnat boka sina tider för provtagning.

Läkaren som driver Husdr.se hänvisar till sitt ombud som svarar i ett mejl på tisdagskvällen att ”PCR-proverna som har tagits har skickats via egenanställd kurir till Unilabs Carlanderska och lämnats in i provtagningsluckan.”

Inge Andersson på Unilabs berättar att det kvällen innan, alltså på måndagen, lämnats 40 prover på Calanderska, med en handskriven lapp, men utan vare sig information om vårdgivare, beställning eller remiss.

– Det var ett försök att trycka in ett antal prover till oss igår kväll. Men det är också första och enda gången, säger han.

Unilabs har inte analyserat proverna.

Läs mer:

GP avslöjar: Svenskar har lurats med falska coronadokument

GP söker även Inspektionen för vård och omsorg för kommentarer om uppgifterna som framkommit om den aktuella kliniken.

Efter GP:s artikel stängde Husdr.se ner sin hemsida.
Efter GP:s artikel stängde Husdr.se ner sin hemsida. Bild: Skärmdump
ANNONS