Så får du garn i regnbågens alla färger med skogens svampar

När de flesta ger sig ut i skogarna i jakt på kantareller eller karljohan så har konstnärerna Eva Zethraeus och Anna Bauer siktet inställt på helt andra och mestadels oätliga arter. De letar efter svampar för att färga garn.
Att växtfärga garn har ju de flesta hört talas om, men med svampar?
– Du kan få regnbågens alla färger, förklarar de.

ANNONS
|

Ateljén på Konstepidemin vid Linnéplatsen är för tillfället fylld av Eva Zethraeus keramik som snart ska ställas ut. Men vid närmare anblick skvallrar alla lådor, burkar och påsar på hyllorna om att det även pågår annat här.

Tillsammans med textilkonstnären Anna Bauer delar hon ett helt annat intresse; att sticka och färga garn med bland annat svampar. Innehållet i lådorna och påsarna visar sig vara torkade svampar och garn de färgat.

På ett bord mitt i ateljén står ett par kastruller där färgningen pågår för fullt och på ett bord vid sidan om en trave tröjor, byxor och kjolar som de färgat garn till, gjort mönster och därefter stickat.

ANNONS

Nu ska vi få se hur det går till och det visar sig vara en lektion i kemi, men något alla med tillgång till en spis och ett par kastruller kan klara av.

– När vi har kurser i växtfärgning brukar jag inleda med att det svåraste med växtfärgning är tålamodet, säger Eva och Anna förtydligar:

– Ju mer tid du investerar desto bättre blir färgen.

Allt börjar med att hitta svamparna som just nu fyller skogarna i stora mängder. Lyckligtvis får den som är ute efter färgsvampar ingen konkurrens av övriga svampplockare som drömmer om kantareller, karljohan och hans kompisar. Färgsvamparna är vanligtvis oätliga, ibland även giftiga.

Eva och Annas råd är att börja med att studera naturen där du går. Svamparna lever nämligen i symbios med vissa träd. Är man ute efter en särskild svamp ska man därför leta upp rätt träd först. En bra svampbok är bra att ha med sig.

När svamparna väl plockats kan man antingen göra färgbad direkt eller torka svampen för framtida bruk. Exakt hur mycket svamp som krävs är svårt att säga, men ju mer desto starkare färg blir det.

Så här gör man

Nu till garnet.

Ofärgat ullgarn (vitt eller grått) tvättas först för att få bort fett. Därefter ska det betas i ett vattenbad med alun, vinsten eller båda som sakta värms upp till 90 grader ihop med garnet. Låt sjuda en timme.

ANNONS

– Det öppnar upp fibrerna så att garnet kan ta emot färgen, förklarar Eva.

– Vi har även betat med ekollon och rabarber, säger Anna.

Nu kan garnet torkas och sparas för senare bruk alternativt färgas direkt i ett färgbad där svamp och vatten kokats en timme. Ullen läggs i det silade (eller osilade) och avsvalnade färgbadet och värms långsamt upp till max 90 grader och får sjuda i 90 minuter. Stäng därefter av värmen och låt garnet ligga kvar tills allt svalnat.

Nu kan det sköljas tills vattnet är klart. Ha i en skvätt ättika i det sista sköljvattnet för att bättre bevara färgen, dock inte om pH-värdet ändrats. Häng därefter på tork. Viktigt i alla dessa steg är att röra runt försiktigt och så lite som möjligt i garnet. Sen är det bara att göra nystan och börja sticka.

Oändliga variationsmöjligheter

För att få olika nyanser och ta fram flera olika färger från en och samma svampart finns många knep. Hos en del svampar ger till exempel hatten och foten olika färger (rödskivig kanelspindling).

– Vattnets hårdhet har betydelse liksom koktid och temperatur, säger Anna.

Annat man kan göra är att ändra pH-värdet i färgbadet. Ammoniak och bikarbonat höjer det, ättika eller citronsyra sänker det. En pH-sticka är bra att ha.

ANNONS

Andra fiffiga knep är att lägga i en bit koppar i färgbadet eller färga garnet i en koppargryta. Det ger lite murrigare färger och gröna färger blir mer gröna. En annan variant är att lägga i en rostig spik som gör färgen lite brunare.

Det går också att färga flera omgångar i samma färgbad. Då blir färgen svagare för varje gång. Variationsmöjligheterna är oändliga.

– Det är bara att leka och experimentera, säger Eva.

Färgsvampar

Det finns svampar för regnbågens alla färger, en del svampar är vanliga, andra mer sällsynta. Här följer ett litet urval som ger ljuståliga färger:

  • Rödskivig kanelspindling. Ger många nyanser från röda toner till orange och gult.
  • Svavelgul slöjskivling. Ger gula färger.
  • Sammetsfotad pluggskivling. Ger en handfull färger, bland annat brunt och grönt.
  • Motaggsvamp. Ger blå färg.
  • Lysticka. Ger lila färger. Droppar du på lite ammoniak på svampen blir den blå. Då vet du att du hittat rätt svamp.
  • Grovticka. Ger gula färger.

De som är inbitna svampfärgare framhåller gärna just olika typer av spindelskivlingar, taggsvampar och tickor som de bästa färgsvamparna.

Exempel på färgsvampar och var du hittar dem

Den svavelgula slöjskivlingen kan ge flourescerande gula färger och växer i klungor på stubbar, döda rötter eller ruttnande stammar av lövträd, men ibland även barrträd. När svampen är ung är skivorna svavelgula. Även hatten är gul med brun mitt. Som äldre blir de gröngula.
Den svavelgula slöjskivlingen kan ge flourescerande gula färger och växer i klungor på stubbar, döda rötter eller ruttnande stammar av lövträd, men ibland även barrträd. När svampen är ung är skivorna svavelgula. Även hatten är gul med brun mitt. Som äldre blir de gröngula. Bild: Eva Zethraeus

LÄS MER:Länge leve slöjden!

LÄS MER:Clara och Karolina ger nytt liv åt gamla möbler

LÄS MER:Ett liv med härvor och hantverk

ANNONS