Storbritanniens rikaste man har lagt sin yacht i Göteborg

Göteborg har fått finfrämmande. Vid Eriksbergskajen syns just nu superyachten Sherpa. Ägare är ingen mindre än Sir Jim Ratcliffe, 66. Han är, enligt Forbes, Storbritanniens rikaste man.

ANNONS
|

Göteborg har haft finfrämmande under ett par veckors tid. Förmodligen har du inte ens märkt av det.

Och nu är supergästen på väg bort.

Vid Eriksbergskajen ligger superyachten Sherpa förtöjd.

– Hon är här som turist och den ligger här i väntan på instruktioner. Ägaren till båten kommer till Göteborg om en vecka, säger en agent på skeppsmäklarfirman som har hand om Sherpa under Göteborgsvistelsen.

Yachten är hela 73 meter lång, 16 meter bred och har en toppfart på 16 knop. Sherpa byggdes 2018 i nederländska Haarlem och ombord finns sex hytter. Besättningen utgörs av 22 personer och kan ta emot 13 passagerare.

ANNONS

Fartyget är byggt i en utpräglad utforskningsstil, och enligt varvet Feadship är den ritad för att kunna ta beställaren till extrema platser. Huvuddäcket är utrustat med kraftiga lyftkranar som är designade för att lyfta av och ombord tenderbåtar och landfordon.

Sherpas namn ska illustrera dess stora lastkapacitet.

Storbritanniens rikaste man

Vem som äger detta fartyg? Det gör ingen mindre än den brittiske mångmiljardären sir Jim Ratcliffe, 66.

1998 grundade Ratcliffe kemiindustribolaget Ineos, vilket givit honom en rejäl förmögenhet.

Forbes värderar Ratcliffes förmögenhet till 18 miljarder dollar, vilket omräknat i svenska kronor är drygt 158 miljarder kronor. Sedan 2018 bor han i Monaco men har före det bott ett antal år i Schweiz.

Köpte fotbollsklubb i fjol

Jim Ratcliffe köpte i fjol den franska fotbollsklubben Nice och har också investerat mångmiljonbelopp i professionella cykelstall. Han har också skapat och investerat över en miljard svenska kronor i seglarprojektet Team Ineos UK som 2021 ska segla världens största seglartävling Americas Cup.

Med den noteringen är han för tillfället Storbritanniens rikaste man med fem miljarder dollars marginal ned till industrimagnaten Srichand Parmanand Hinduja, 84.

Enligt den brittiska tidningen Plymouth Herald är båten värderad till 120 miljoner dollar – en miljard svenska kronor.

ANNONS