Skärgårdsfärjan Vipan på grund utanför Saltholmen

Tidigt på torsdagsmorgonen körde en passagerarfärja på väg till Vrångö upp på en holme utanför hamnen vid Saltholmen.
Besättningen evakuerades av Sjöräddningen, men fartyget är skadat och ligger kvar tillsynes fastkilad på klipporna.
– Ingen i besättningen är heller fysiskt skadad. Det är det viktiga för mig, säger Styrsöbolagets vd Bertil Pevantus.

ANNONS
|

Skärgårdsfärjan Vipan ligger halvvägs upp på klipporna på Stora Lerholmen precis utanför Saltholmens hamnområde. Olyckan inträffade strax efter klockan 06 på torsdagsmorgonen när passagerarfärjan, som normalt transporterar Västtrafiks resenärer, var på väg ut mot Vrångö.

– Vi vet att Vipan har gått på grund utanför Saltholmen. Det är lite oklart vad som har hänt men färjan tar in vatten i slutna områden. Den ska in på varv. Trafiken har gått att lösa genom att låna in från andra linjer, säger Frida Antonsson på Västtrafiks presstjänst.

Fanns det passagerare ombord?

– Nej, det ska inte ha funnits några passagerare ombord. Besättningen ska vara oskadd.

ANNONS

Sjö- och flygräddningscentralen bekräftar att ingen person har kommit till skada. En sjöräddningsinsats inleddes men är nu avslutad och arbetet kommer nu fortsatt att kretsa kring hur färjan ska bärgas.

Inget konstaterat oljeutsläpp

Styrsöbolagets vd Bertil Pevantus fick fullt upp direkt på torsdagsmorgonen när han fick samtal om händelsen. Han bekräftade för GP tidigt på morgonen att Vipan tog in vatten och att insatser var igång för att säkra färjan.

När Bertil Pevantus öppnar dörren till kontoret i Långedrag ungefär två timmar senare så har han fortfarande fullt upp. Han berättar att besättningen som var ombord när olyckan skedde tas om hand i lokalerna innanför.

– Det är tufft när det händer en sådan här grej, men vi har rutiner för det, så de är omhändertagna på bästa sätt.

Styrsöbolagets vd Bertil Pevantus.
Styrsöbolagets vd Bertil Pevantus. Bild: Jonas Lindstedt

Han beskriver det som att de har ett team som tar hand om de mjuka värdena. Han ser dock att det hade kunnat gå mycket värre.

– Det är inga skadade och inga passagerare var ombord. Ingen i besättningen är heller fysiskt skadad. Det är det viktiga för mig. Det var lite tur i oturen att vi inte hade några passagerare ombord och vi har inte heller några oljeutsläpp.

Oklart vad som ligger bakom

Han menar att det är väldigt ovanligt att den här typen av olyckor inträffar, särskilt med tanke på hur många turer de kör till och från öarna i Södra skärgården varje dag.

ANNONS

– Det är otroligt sällan, men tyvärr får vi en incident någon gång ibland. Jag varit här i 25 år och under den tiden har det inträffat en till sådan här liknande händelse.

Bertil Pevantus har själv kört färjorna och kan föreställa sig hur det känns för besättningen, han lider med dem.

Skärgårdsfärjan Vipan har gått på grund utanför Saltholmen.
Skärgårdsfärjan Vipan har gått på grund utanför Saltholmen. Bild: Jonas Lindstedt

När GP är på plats blåser det bara lite lätt så att vattenytan krusas och det är god sikt, med andra ord kan alltså inte vädret direkt pekas ut som orsaken bakom händelsen. Personer som har båt i området berättar att de inte heller känner till att det ska finnas några förrädiska grund just i det här området.

Styrsöbolaget kan i nuläget inte svara på vad som kan ligga bakom olyckan.

– Jag kommer inte spekulera i vad det var som hände, det gör vi inte i detta skedet. Vi vet att det hänt, jag ser att båten ligger där. Men varför det hänt måste vi utreda i lugn och ro, säger Bertil Pevantus.

Olyckan är anmäld till Transportstyrelsen och även aktörer som försäkringsbolaget har kopplats in under torsdagen. Fartyget är taget ur trafik och kommer inte att flyttas förrän skadan på fartyget är helt kartlagd.

ANNONS

– Transportstyrelsen har insatser där och dykare är på plats, så den är inte avdragen från grundet. Man jobbar med att kontrollera skadorna. Vi tror att den kommer kunna dras loss under eftermiddagen, säger Bertil Pevantus.

Kollektivtrafiken kommer inte att påverkas av olyckan under eftermiddagen, enligt Styrsöbolaget.

ANNONS