Ryskt vikingaskepp på besök i centrala Göteborg

Ett rysk vikingaskepp har i dagarna legat i Lilla Bommens gästhamn strax bakom Göteborgsoperan. Besättningen är på jakt efter mytomspunnen ö i Östersjön som vikingahövdingen Rurik sägs ha haft kopplingar till. När resan är över kommer den hemmasnickrade vikingabåten ha besökt 15 städer och sju länder.

ANNONS
|

Jakten på den mytomspunna ön med kopplingar till den gamla vikingahövdingen Rurik, som ansetts vara grundaren av Ryssland och den fursteätt som styrde landet till 1598, inleddes i Toljatti i Ryssland.

Under resans gång har vikingaskeppet besökt flera ryska städer, och bland annat Helsingfors, Visby och Köpenhamn. Idag lättar man ankar och beger sig till Oslo. Innan resan är över kommer skeppet ha besökt 15 städer och sju länder.

Nikolaj Shesterin är en del av den sex man starka besättningen och berättar livligt om expeditionens syfte.

– Rurik och hans bröder, Sineus och Truvor, var nordiska vikingar och enade mindre kungadömen vilket låg till grund för bildandet av Ryssland. Det ryska folket sägs ha kallat efter Rurik för att ena landet. Målet är att hitta den ö i Östersjön där Rurik och hans bröder sägs ha seglat ifrån innan de anlände till Ryssland. Det finns olika dokument och berättelser om ön men ingen fastslagen plats.

ANNONS

Kommer färdas 4 000 kilometer

Förutom att söka efter ön vill den sex man stora besättningen visa upp sig och skapa intresse kring vikingatiden. På varje plats skeppet stannar vid anordnas vikingatävlingar från förr och man besöker vikingaentusiaster över hela norra Europa.

– I vilken stad vi än anlänt till har bemötandet varit vänligt, av folk med stora hjärtan. Oavsett om det varit svenskar, ryssar, finnar eller danskar vi träffat, så har alla varit jättetrevliga och deltagit i olika aktiviteter. Vissa har bidragit med mat och pengar. Igår gav en kvinna oss några fiskespön vi kan använda under resan.

Årets resa är likaså jungfrufärd, den femte maj bar det av från Toljatti och besättningen räknar med att vara hemma i början av september. Båten lämnas i Kaliningrad där det finns ett Vikingamuseum. Därifrån flyger samtliga hem till Toljatti. När resan är över kommer det hemmagjorda skeppet ha färdats cirka 4 000 kilometer.

– Båten vi färdas på har tagit över tre år att bygga. Det är jag och framförallt Ilya Natkin, som är med här på båten, som byggt den. Nästa år ska vi åka från Kaliningrad och upp genom Baltikum. Tills dess ska vi försöka få samman tre båtar, riktiga vikingaskepp med åror, säger Nikolaj Shesterin.

ANNONS

Idén med expeditionen kommer från en ortodox präst från Toljatti, Fader Feoktist, som är med på båten och är projektets ledare. Skeppets namn, Zmej Gorýnytj, och galjonsfiguren som pryder skeppet, en trehövdad drake, har sitt ursprung i en gammal rysk saga.

– Det finns en urgammal rysk saga om en trehövdad drake, Zmej Gorýnytj, som rövar bort en prinsessa. Prinsessan befrias av en rysk viking som lyckas besegra draken genom att hugga av drakens samtliga tre huvuden. Skeppet är döpt efter draken.

Göteborgare följer med på färden

Nikolaj Giljov har bott i Mölndal i 25 år och arbetar på Göteborgsoperan där han ingår i kören. Han kom i kontakt med vikingaskeppet genom en kollega som bor i Köpenhamn. Han har även bistått som tolk under intervjun.

– Jag hjälpte dem att hitta en båtplats här utanför operan i Göteborg. Jag har semester och ska nu följa med tre dagar på båten. Vi kastar loss i eftermiddag.

Det ryska konsulatet hade ordnat ett besök för besättningen ute på Ale Vikingagård under tisdagen. Pernilla Johansson som är med och driver gården fick sedan en inbjudan att ta med familj och följa med på en tur till havs.

– Vi blev inbjudna att besöka båten och åka med en sväng. Så jag och familjen svidade om och hängde med till Göteborg. Men vi orkar nog inte följa med hela vägen till Oslo.

ANNONS

Faktaruta: Rurik

Rurik, död troligen 879, var en legendomspunnen vikingahövding och varjagfurste som ansetts vara grundare av Ryssland och den fursteätt som styrde landet fram till 1598.

Nestorskrönikan från början av 1100-talet gör gällande att splittrade östslaviska stammar i det kievrusiska riket på 800-talet sände bud efter Rurik för att denne med sin hird skulle ena landet.

Enligt samma källa, vars detaljer om individen Rurik inte kunnat bekräftas av modern forskning, grundade han Novgorod år 862.

Källa: Nationalencyklopedin.

ANNONS