Nästa år ska Sahlgrenska universitetssjukhuset spara över en halv miljard kronor.
Nästa år ska Sahlgrenska universitetssjukhuset spara över en halv miljard kronor. Bild: Måns Langhjelm

Nya sparkravet på Sahlgrenska: över en halv miljard

Sahlgrenska sjukhuset står inför nya stora ekonomiska utmaningar. Nästa år ska sjukhuset spara över en halv miljard kronor för att klara den föreslagna budgeten. Hur det kommer att slå mot verksamheten är ännu oklart.

ANNONS
|

Nya besparingar väntar Sahlgrenska universitetssjukhuset. Enligt det förslag som ska tas upp på styrelsemötet den 31 oktober ska sjukhuset spara in 580 miljoner kronor nästa år. Det motsvarar ungefär tre procent av den totala budgeten som ligger på strax under 18 miljarder kronor. Något som P4 Göteborg var först med att berätta.

Vad konsekvenserna blir för verksamheten är ännu inte klart, säger styrelseordförande Henrik Ripa (M).

– Respektive område tittar på det för fullt. Det kommer i november, senast december.

Kommer tjänster att försvinna?

– Det kan jag inte svara på. Men jag har svårt att se hur man kan kunna få ihop den typen av pengar utan att det innebär att vissa tjänster inte återbesätts när någon slutar.

ANNONS

LÄS MER:Hårda kravet på Sahlgrenska – bort med 92 tjänster och spara 187 miljoner

"En organisation som kräver väldigt mycket"

Så sent som i maj klubbade Sahlgrenskas styrelse igenom den nuvarande handlingsplanen för att få ekonomin i balans. Fram till årsskiftet bestämdes att kostnaderna ska minska med 187 miljoner kronor. I september visade det sig att sjukhuset inte har fått stor nog effekt av sina åtgärder.

Henrik Ripa (M), styrelseordförande Sahlgrenska.
Henrik Ripa (M), styrelseordförande Sahlgrenska. Bild: Olof Ohlsson

Henrik Ripa bekräftar nu att man inte kommer att klara av besparingen.

– Bedömningen är att vi inte kommer klara av att göra nollresultat. Men jag är kluven – samtidigt som kostnaderna överstiger den budgeterade har vi producerat väldigt mycket mer effektivt än planerat.

Om sjukhuset inte klarar en besparing på 187 miljoner kronor – vad talar för att man kommer lyckas med en ännu större besparing nästa år?

– Det finns vissa besparingar som ger helårseffekter. De kan vara så att de inte kom igång så snabbt som man hade hoppats. Det kan innebära att de ger effekt nästa år, men inte i år. Ju längre ett år går, desto svårare är det att få effekt. Nu pratar vi om budgetar som inte är antagna än och om pengar som inte har fördelats. Det gör att det blir lättare att göra åtgärder.

– Det är tufft att behöva säga det här, men det kommer för all framtid vara så att man kommer att förändra arbetssätt för att producera mer till en lägre kostnad. Som någon uttryckte det: det kommer nog aldrig vara fler medarbetare i sjukvården än idag. Då måste man göra mer saker på ett annat sätt, snarare än med fler människor – de finns inte att få tag på, säger Henrik Ripa.

ANNONS

LÄS MER:Lungavdelning på Sahlgrenska stänger trots enormt behov

Oppositionen kritisk

Cecilia Dalman Eek (S), som representerar oppositionen och är 1:e vice ordförande i Sahlgrenskas styrelse, är kritisk till de föreslagna besparingarna som hon menar kommer slå hårt mot vårdverksamheten.

– Det kommer att bli längre väntetider och tuffare för personalen. Fler verksamheter kommer att slås samman och lägga ner. Det kommer att bli färre sjuksköterskor, undersköterskor och annan personal.

Cecilia Dalman Eek (S), vice ordförande Sahlgrenska.
Cecilia Dalman Eek (S), vice ordförande Sahlgrenska. Bild: Anders Ylander

Hon säger att hon inte förstår hur Grönblå samverkan – den politiska minoritet som styr regionen och Sahlgrenska – resonerar.

– Det finns pengar i regionen centralt. Men varje år underfinansierar M-styret sjukhusen. Det här är inte nödvändigt. Från goda exempel vet vi att det som löser problemen är långsiktigt personalförankrade utvecklingsarbeten som höjer kvaliteten och effektiviserar vården.

Samtidigt som Sahlgrenska ska spara 580 miljoner i sin budget får de också ett tillskott på omkring 80 miljoner kronor från annat håll. I en regional vårdöverenskommelse mellan Grönblå samverkan och Socialdemokraterna har man beslutat om att tillföra extra pengar.

– Vi har lyckats få fram ett förhandlingsresultat som ger 80 miljoner kronor mer. Men det löser inte hela problemet, och är fortfarande inte kompensation nog för befolkningsökningarna, säger Cecilia Dalman Eek.

LÄS MER:Oviss framtid väntar för lungsjuka Madeleine

ANNONS