Nordstan betalar lokalhyra för unga

Nordstan hjälper till ekonomiskt med hyra till en lokal för unga. Detta för att hjälpa de ungdomsgäng som vistas där om kvällarna. Frivilligorganisationen AGAPE vill erbjuda ungdomarna aktiviteter.

ANNONS
|

Frivilligorganisationen AGAPE har kartlagt ungdomarna i Nordstan en helg i januari, bland annat för att se vilka som saknar adress.

Nu vill de erbjuda dem olika gratisaktiviteter att göra på kvällarna som ett sätt att hjälpa dem.

Agape är en ideell verksamhetsom startades av Matilda Brinck-Larsen. Inom verksamheten arbetar är enrad olika grupper och föreningar så somLag C, refugees welcome, Rosengrenska, Ekumenika kyrkorna i Gbg ochflyktingbarnteamet.

– Hittills har vi en lista på 50 ungar som inte har ett fast boende, och det är de vi riktar oss till främst. Men även de unga som är där för att de inte har något annat att göra är välkomna, säger Tito Rojas, som arbetar tillsammans med initiativet Agape.

ANNONS

– Vi vill få bort ungdomarna från Femman, för oavsett vilken anledning de har att vara där så hamnar de i riskzonen för brott och drogmissbruk, fortsätter han.

Nordstan vill stötta

En del av arbetet var att hitta finansiering till lokaler som organisationen kan använda. Därför vände Tito Rojas sig till Nordstans ledning.

– Tito berättade om det arbetet de gör för ungdomarna, för att de ska få en meningsfull fritid. Efter lite efterforskningar valde vi att gå vidare och säga ja till att stötta det, säger Ulrika Carlsson, vd för Nordstans samfällighet.

Att gå in med pengar på liknande sätt är inget som Nordstan gör speciellt ofta. Det beror helt enkelt på vem personen är och vilken verksamhet den vill bedriva.

– I detta fallet valde vi att gå in med pengar för att det är viktigt att stötta en person som vill att människor ska få göra något bra och meningsfullt, det känns som en bra sak för oss.

Vad har ni fått för stöd från politiskt håll? Ska det behövas att Nordstan och en frivilligorganisation ska stå för pengar och arbete i en sådan här situation?

– Vi har ett jättebra samarbete med staden och polisen och detta är något vi arbetar väldigt intensivt med. Det är en svår fråga och den löser sig såklart inte med ett par frivilliga aktiviteter, men vi tycker att det är en bra pusselbit i det hela, en bra åtgärd som ett komplement till de stora myndighetsfrågorna som ju är av en helt annan karaktär.

ANNONS

Hoppas påsamarbete

När Tito Rojas fått ihop tillräckligt med aktiviteter, kommer han att sms:a de unga som anmält sitt intresse i samband med kartläggningen,och informera om vad de kan göra istället. Det kan vara allt från att få juridisk hjälp, dricka kaffe och spela pingis till att lära sig ett instrument eller få hjälp med att tvätta kläder.

För pengarna som Nordstan bidrar med har han bokat Lisebergshallen tre onsdagar i februari.

– Vi ska spela fotboll, bilda lag och umgås. Idrotten fungerar, de här unga mår inte bra, men när de spelar fotbollen får de tänka på annat, kroppen mår bra, hjärnan mår bra och de får skratta, säger Tito Rojas.

Nu hoppas han att de aktiviteter de erbjuder kommer att locka många, och att samarbetet med Nordstan kan få fortsätta även i vår.

– Vi ska göra en utvärdering efter februari och se om det fungerar. Får vi bort många unga från Femman och kan se en direkt effekt så kommer vi att fortsätta samarbetet, säger han.

Fakta: Nordstan bakgrund

  1. GP har tidigare berättat om problemen med ungdomsgäng i Nordstan, där bland annat ensamkommande flyktingbarn och gatubarn levt utan någon vuxens tillsyn eller försorg.
  2. 2016 polisanmäldes över 200 narkotikabrott i köpcentrat, men citypolisen menar att större polisiär närvaro gjorde att fler som hanterar droger kunde gripas.
  3. På torsdagens kommunfullmäktige föreslog Moderaterna att Nordstan ska stängas tidigare på dygnet.
  4. Kommunalrådet Marina Johansson (S), ordförande i social resursnämnd, menar i stället att det inte är farligt att röra sig i Nordstan kvällstid men håller med om att det är en plats där många upplever otrygghet och att det är något som måste åtgärdas.
ANNONS