Den judiska gravplatsen i Svingeln
Den judiska gravplatsen i Svingeln Bild: Anna Svanberg

Mosaiska kapellet blir byggnadsminne

En av Göteborg mest anrika begravningsplatser blir byggnadsminne, enligt ett beslut från Länsstyrelsen.
– Ur ett europeiskt perspektiv finns det få judiska kapell bevarade från den här tiden, säger Lena Emanuelsson, antikvarie på Länsstyrelsen Västra Götaland.

ANNONS

Mellan järnvägsspåren och Svingelns spårvagnshållplats finns en av Göteborgs mest anrika kulturskatter. Här ligger den gamla Mosaiska begravningsplatsen med kapell, ett mindre område omgärdat med stängsel, vars historia många kanske inte alltid tänker på.

På begravningsplatsen finns omkring 950 gravvårdar tätt placerade i oregelbundna rader. Och flera kända och betydelsefulla göteborgare som konstsamlarparet Fürstenberg, operasångerskan Henriette Nissen-Saloman och författaren Sophie Elkan ligger begravda här. Bokhandlaren Nathan Jacob Gumpert och familjerna Heyman och Mannheimer återfinns också här.

Blir byggnadsminne

Nu har Länsstyrelsen beslutat att göra det anrika kapellet med tillhörande begravningsplats till byggnadsminne.

– Det är det starkaste möjliga skyddet som man kan få enligt kulturmiljölagen, säger Lena Emanuelsson, antikvarie på Länsstyrelsen Västra Götaland.

ANNONS
Får inte flyttas. Sophie Elkans gravsten på den judiska gravplatsen i Svingeln. Namnet syns längst ned vid sockeln. När begravningsplatsen anlades 1792 låg den i utkanten av staden, men med urbaniseringen har den blivit allt mer oåtkomlig, belägen mellan järnvägens infart till Centralen och hållplatsen Svingeln
Får inte flyttas. Sophie Elkans gravsten på den judiska gravplatsen i Svingeln. Namnet syns längst ned vid sockeln. När begravningsplatsen anlades 1792 låg den i utkanten av staden, men med urbaniseringen har den blivit allt mer oåtkomlig, belägen mellan järnvägens infart till Centralen och hållplatsen Svingeln Bild: Anna Svanberg

Den äldsta judiska begravningsplatsen finns visserligen i Stockholm, men den Mosaiska begravningsplatsen vid Svingeln har flera hundra år på nacken. 1792 inrättades den vid platsen som en av fem judiska begravningsplatser i hela landet.

Vid den tiden låg begravningsplatsen nästan på en öde tomt, långt utanför staden i ett område omgivet av vass.

– Det som motiverar vårt beslut är att det är en helt unik plats med en helt unik berättelse. På begravningsplatsen ligger ett flertal kända personer begravda som hade stor betydelse för Göteborgs framväxt i slutet av 1700-talet och början av 1800-talet, säger Lena Emanuelsson.

"Unik miljö"

Sveriges judiska befolkning var från början hänvisad till tre städer. Det var Göteborg, tillsammans med Stockholm och Norrköping. Även i Marstrand bodde en liten grupp judar i slutet av 1700-talet.

– Det här är en väldigt speciell plats. Ur ett europeiskt perspektiv finns det få judiska kapell bevarade från den här tiden. Det är en unik miljö särskilt för Göteborg, men även ur ett europeiskt perspektiv, säger Lena Emanuelsson.

I Västra Götalands län finns det i dag runt 260 byggnadsminnen. I Göteborg är det närmare ett 80-tal. Sedan tidigare är Göteborgs synagoga byggnadsminnesförklarad av Länsstyrelsen.

Länsstyrelsens senare beslut innebär att man nu upprättar en underhållsplan för den anrika begravningsplatsen. Det handlar om både underhåll och vård av gravstenar, kapell och det gamla staket som omger platsen. Länsstyrelsen kommer ge ett bidrag till fastighetsägaren för utförandet.

ANNONS

– Mycket av det här är i dåligt skick. Det har blivit sättningsskador efter tågens framfart där. Det är omgärdat av ett stort trafikområde, säger Lena Emanuelsson.

"Ett erkännande"

Daniel Jonas ansvarar för judiska församlingens begravningsväsende i Göteborg. Han ser beslutet om byggnadsminne som ett erkännande.

– Det visar att man tar ett ansvar över att vi är en erkänd nationell minoritet, på allvar. Men vi hade naturligtvis tagit hand om vår begravningsplats ändå, det är en av de viktigaste sakerna inom den judiska levnaden, säger han.

Daniel Jonas, ansvarig för judiska församlingens begravningsväsende i Göteborg.
Daniel Jonas, ansvarig för judiska församlingens begravningsväsende i Göteborg. Bild: Björn Olsson

Att begravningsplatsen blir ett byggnadsminne innebär också att en del av Göteborgs historia garanteras att blir kvar – trots att den är belägen på attraktiv stadsmark, berättar Daniel Jonas.

– Det är ett erkännande att de tycker det är en viktig del i samhällsbyggandet. Det ligger på en plats där jag är övertygad om att man vill lägga vantarna på marken, men beslutet ger ett ökat skydd för framtiden, säger han.

ANNONS