Lyx-loppis lockade tusentals göteborgare: "Andra borde ta efter"

En loppmarknad i en gammal lada, med bara märkeskläder, visade sig vara en bra idé. Första dagen lockades närmare 2 000 besökare till Stora Holms säteri i Göteborg.
– Folk vill inte ha slit och släng, säger arrangören Nina Jarlholt.

ANNONS
|

På bara några timmar förvandlades ladan på Stora Holms säteri på Hisingen till en av Göteborgs mest välbesökta. Mängder av kvinnor trängdes för att fynda bland återanvända märkeskläder i den butiksinredda ladan, medan män satt och väntade i soffor och intill en food-truck som serverade mat strax utanför. Bara under lördagen registrerade loppis-arrangörerna 750 köp och uppemot 2 000 besökare. Även på söndagen hopade sig besökarna.

– Vi trodde inte att det skulle bli så här populärt. Vi har inte annonserat något. Men när vi såg att 3 000 personer anmält intresse på Facebook så blev vi väldigt glada. Vi lär ju få göra detta till hösten igen, säger Maria Sabrkesh som är med och arrangerar.

ANNONS

"Vanliga loppisar har dåligt rykte"

För de 60 privatpersoner som lämnat kläder till försäljning fanns ett enda krav – inga massproducerade och billiga kläder från de stora kedjorna utan bara lite finare varumärken. Kläderna hängdes sedan upp i ett butiksliknande arrangemang. Av intäkterna fick säljarna som skänkt kläderna sen behålla 70 procent.

Maria Saberkesh och Nina Jarlholt höll i lyxloppisen på Stora Holms säteri. Efter succén lär det bli en återkommande tillställning.
Maria Saberkesh och Nina Jarlholt höll i lyxloppisen på Stora Holms säteri. Efter succén lär det bli en återkommande tillställning. Bild: Jonas Lindstedt

– Det är jättekul att det är så blandat. Vissa fyndar saker för 30 kronor, för andra är det fynd att hitta ett fint plagg för 2 000 kronor. Vi vet att folk vill ha hållbara produkter, men att många inte lockas av vanliga loppisar – de har lite dåligt rykte. Jag tror det ligger lite i tiden med en lyxloppis, säger arrangören Nina Jarlholt.

Två som hade tagit sig ut till den lyxigare loppmarknaden var Helena Dovervång Andersson och Åsa Sjönneby från Mölndal.

– Jag brukar inte gå på loppis. Jag har svårt för det, även om min dotter brukar vara på mig och säger att det är en bra grej, säger Helena Dovervång Andersson.

"Hållbart att köpa kvalitet"

Hennes väninna Åsa Sjönneby, erkänd loppis-människa, var betydligt mer entusiastisk.

– Det var jag som övertalade henne. Jag sa det innan till Helena – en lyxloppis kan jag väl få med dig på? Jag tycker det här är en väldigt kul miljö, säger hon.

ANNONS

En bit bort stod Malin Fredrikson i kö till ett improviserat provrum. Bredvid fanns mamma Jeanette med en klädhög i famnen.

Malin Fredrikson hittade bland annat en klänning på lyxloppisen.
Malin Fredrikson hittade bland annat en klänning på lyxloppisen. Bild: Jonas Lindstedt

– Jag gillar känslan här, framförallt när man tänker att det är hållbart. På vanliga loppisar får man leta och gräva för att hitta de där guldklimparna, säger Malin Fredrikson.

– Jag hoppas att det blir återkommande med lyxloppisar. Och det är mer hållbart att köpa kvalitet. Andra borde ta efter, tillägger Jeanette Fredrikson.

ANNONS