Iva-personalen på Sahlgrenska får inte full semester i sommar

För andra året i rad får iva-personal på Sahlgrenska inte ut fyra veckors sammanhängande semester. Sjukhuset flaggar för att många planerade semestrar behöver brytas upp och senareläggas på grund av covid-19-trycket.
– Skrämmande, säger Nicklas Modig, huvudskyddsombud på Vårdförbundet.

ANNONS
|

När Västra Götalandsregionen planerade för sommaren räknade man inte med covid-19-patienter på sjukhusen. Men när trycket på intensivvården inte minskade vittnade iva-personal om oro för att inte få ut sin semester.

För en vecka sedan hade Sahlgrenskas iva-resursansvarige, Peter Dahm, dock fortfarande en förhoppning om att semestrar inte skulle behöva tidigareläggas eller senareläggas:

– Vi räknar med att behålla vår ordinarie semesterperiod, juni, juli och augusti. Det finns säkert farhågor bland personalen om att det inte blir så. Men det är vårt absoluta mål, sade han då.

LÄS MER:Läkarlarmet inifrån iva: ”En annalkande katastrof”

Inte fyra veckors sommarsemester

Nu har Sahlgrenska universitetssjukhuset ställt in sig på att målet inte kommer uppfyllas, utan att semesterperioden kommer få förlängas.

ANNONS

– Ambitionen har tidigare varit väldigt tydlig att vi ska ha fyra veckors tilldelning till alla våra medarbetare i år, man behöver verkligen det. Men just nu ser det ut som att det inte är någon plan vi kommer kunna hålla fullt ut, säger Anna-Karin Juwél Egeland, iva-bemanningsansvarig i Sahlgrenskas pandemigrupp.

Vad innebär det i praktiken?

– Det innebär i praktiken att vi måste be medarbetare flytta sina semesterveckor, eller sin fjärde semestervecka, utanför semesterperioden.

Det kommer de vara tvingade att göra?

– Vi hoppas att vi ska kunna göra detta i dialog med medarbetarna, så att de kan flytta det till en period på året där de ser att de har nytta av det. Så att vi gör detta i samförstånd. Men det är sannolikt en stor mängd semesterveckor vi behöver flytta för att klara uppdraget.

Kritiserad extraersättning på 10 000 kronor

Det handlar om semestrar för sjuksköterskor och undersköterskor, som nu kommer brytas upp. Exakt hur många som berörs vet Anna-Karin Juwél Egeland inte ännu, då Sahlgrenska väntar på besked från regionen om hur många iva-platser de måste ha öppna. Först då kan ett formellt beslut tas.

– Vi är medvetna om att personalen behöver sin vila och återhämtning, men vi ser ingen möjlighet att få ihop detta med fyra veckors utlägg.

ANNONS

Tror du personalen går med på att de måste flytta sin semester även i år?

– Jag hoppas vi kan ha en bra dialog med medarbetare om att göra förflyttningar mot sommarersättning.

Ersättningen, som höjdes till 10 000 kronor för en flyttad semestervecka, skulle stimulera till att personal gjorde det frivilligt. I stället har beloppet fått kritik för att bland annat vara lågt. Sahlgrenska universitetssjukhuset har därför tagit upp frågan med regionen, om att eventuellt höja beloppet.

LÄS MER:Vårddirektören tror att flockimmunitet mot corona snart är uppnådd

Vårdförbundet: ”Skrämmande”

Från fackligt håll kommer kritik mot det nya beskedet. Nicklas Modig är huvudskyddsombud för Vårdförbundet på Sahlgrenska.

– Vi har fått indikationer på att det inte blir fyra veckors sammanhängande sommarsemester på iva – men inget definitivt besked än. Vi ska ha ett möte med ledningen så fort som möjligt. Innan dess är det svårt för mig att säga något – mer än att det ser väldigt tufft ut inför sommaren, säger han.

Din spontana reaktion på uppgiften om att ledningen backar?

– Det är ju skrämmande. Personalen är trött och slutkörd sedan länge och behöver verkligen sammanhängande sommarledighet, säger Nicklas Modig.

Även Lena Dahlqvist, sektionsordförande på Sahlgrenska för Kommunal, har fått indikationer på att sjukhuset vill rubba på den sammanhängande ledigheten.

ANNONS

– Jag reagerar spontant med bestörtning – stämmer det här så är det fruktansvärt, säger hon.

Riskerar bli sjuka av jobbet

Hon säger att det bland medlemmarna finns undersköterskor på iva som slitit hårt och länge i det tunga vårdarbetet.

– Många är slutkörda, har ett stort övertidsberg och behöver verkligen vila. Annars är risken stor för att de tar slut och helt enkelt blir sjuka av jobbet. Jag hoppas verkligen att sista ordet inte är sagt här, säger Lena Dahlqvist.

LÄS MER:FHM: ”Epidemin kan försvinna under sommaren”

ANNONS