Polischefen i Storgöteborg Erik Nord.
Polischefen i Storgöteborg Erik Nord. Bild: Stefan Berg

Inbrott i polisens lokal med tjänstevapen

Två inbrottstjuvar slog till mot en av polisens kontorslokaler i centrala Göteborg under påskhelgen. I eller i anslutning till lokalen anträffades ett av polisens tjänstevapen. – Vapnet har hittats på ett sätt som gör att man antar att tjuvarna har plockat på sig vapnet och slängt av sig det, säger Erik Nord, polischefen i Storgöteborg.

ANNONS
|

Det var GT som först skrev om att det skedde ett inbrott i en lokal i Göteborg som tillhör polismyndigheten tidigt på påskdagsmorgonen.

– På påskdagens morgon blev jag kontaktad av vår kriminaljour om att det hade gripits två inbrottstjuvar och att inbrottet hade skett i en av våra kontorslokaler, säger Erik Nord.

Brottsplatsen är en kontorslokal i centrala Göteborg som tillhör polisens nationella HR-avdelning. Enligt Erik Nord greps inbrottstjuvarna i anslutning till brottsplatsen och de sitter nu anhållna.

– Det rör sig om två män som är kända hos polisen sedan innan, säger Erik Nord.

ANNONS

Tjänstevapen fanns i anslutning till lokalen

Det är oklart om männen fick med sig något. Men enligt Erik Nord har ett av polisens tjänstevapen anträffats i eller i anslutning till lokalen.

– Vapnet har hittats på ett sätt som gör att man antar att tjuvarna har plockat på sig vapnet och slängt av sig det, säger Erik Nord.

Skulle männen kunnat fått med sig vapnet om de inte hade gripits?

– Ja, så ser det ur från vårt perspektiv, säger Erik Nord.

Det är oklart hur männen har tagit sin in i lokalen och också vad de var ute efter att stjäla.

– Vi vet inte om de som gjorde inbrottet visste vilken slags lokal det var eller inte, säger Erik Nord.

Männen är enligt honom misstänkta för stöld alternativt grov stöld.

Tjänstevapnet förvarades felaktigt

I samband med inbrottet har det även upprättas en anmälan om att någon anställd inom polisen kan ha förvarat tjänstevapen på ett felaktigt sätt.

– Det hittades ett tjänstevapen som hade förvaras på ett sätt som det inte ska förvaras. Det ska inte ha funnits något skåp för förvaring av vapen på platsen. Då ska det inte förvaras vapen där, säger Erik Nord.

Enligt uppgifter till GT ska det också ha funnits magasin, pepparspray och batong i anslutning till samma lokal som vapnet, kan du bekräfta det?

ANNONS

– Jag kan inte bekräfta det. Jag tror att jag har hört något sådant, men jag kan inte svara med säkerhet. Det kan vara så att ett av polisens bälten med magasin och pepparspray har funnits i lokalen, säger Erik Nord.

På grund av det inleds två andra utredningar separat med brottsutredning mot de anhållna inbrottstjuvarna.

– Den andra utredningen är att någon inom polisen kan ha gjort sig skyldigt till brott för att den har förvarat tjänstevapnet felaktigt. I normala fall är detta inte ett brott men det beror på om det har skett avsiktligt eller inte. Om det inte blir brottsligt får polisen avgöra om och vilka repressalier som ska utfärdas, säger Erik Nord.

– Den tredje delen är att säkerhetsenheten som tittar på om skyddet för våra lokaler och verksamhet är inkopplade, säger Erik Nord.

ANNONS