Karin Pleijel (MP) när hon lämnade blommor vid mordplatsen där en polisman sköts ihjäl under förra sommaren.
Karin Pleijel (MP) när hon lämnade blommor vid mordplatsen där en polisman sköts ihjäl under förra sommaren. Bild: Anders Ylander

Förslaget: Bilda nytt bostadsbolag i Biskopsgården

Det har kört ihop sig mellan bostadsbolagen som ska se till att Biskopsgården stryks från polisens ökända lista till 2025, menar Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Nu vill partierna bilda ett helt eget bolag bara för Biskopsgården.
– Det är inte aktuellt, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M).

ANNONS
|

Göteborgs stad har det ambitiösa målet att inte ha några särskilt utsatta områden 2025. Det handlar alltså om ett begrepp som polisen använder för brottsutsatta områden, där polisen bland annat har ”svårt eller nästintill omöjligt” att fullfölja sitt uppdrag och där det finns parallella samhällsstrukturer.

Gårdsten är ett lyckat exempel där utvecklingen vänt. Det har under de senaste åren degraderats, först från särskilt utsatt område till riskområde och nu senast från riskområde till utsatt område.

Polischef: Åk till Gårdsten – inte New York

Ett skäl till den positiva utvecklingen kopplas till det kommunala bostadsbolaget Gårdstensbostäder. Det bildades i slutet av 90-talet och tanken har varit att engagera de lokala invånarna i styrelsen, för att vända utvecklingen.

ANNONS

– Jag är hjärtligt trött på politiker som åker till New York eller Manchester för att studera hur de har gjort. De kan ta bussen till Gårdsten, sa Ulf Merlander, polischef i Nordost, till GP i fjol.

Vårväderstorget i Biskopsgården.
Vårväderstorget i Biskopsgården. Bild: Jonas Lindstedt

Det var med anledning av detta som Göteborgs stads bostadskoncern AB Framtiden under förra året, i ett underlag till politikerna, föreslog att man borde bilda liknande lokala bolag i Tynnered och Biskopsgården.

Så blev det inte. Politikerna valde att skrota förslaget. Bland annat ansåg Alliansstyret i Göteborg att det var onödigt att bilda nya bolag. De redan existerande bolagen Poseidon, Bostadsbolaget och Familjebostäder fick se till att lösa arbetet genom att samarbete, ansåg de borgerliga partierna.

Efter det har arbetet rullat på. Men i en återrapportering till toppolitikerna i Göteborg framgår nu en spricka mellan bostadsbolagen vad gäller Biskopsgården. I underlaget skriver man bland annat att det är med ”viss tvekan” som det sammanhållande ansvaret i Biskopsgården tilldelats Bostadsbolaget. Vidare skriver man att samsynen mellan bolagen inte bedöms ”vara tillräcklig”.

Pleijel vill bilda nytt bolag

Det har fått Miljöpartiet och Socialdemokraterna att reagera.

– Så här kan vi inte ha det. Biskopsgården förtjänar bättre, säger Karin Pleijel, kommunalråd (MP).

De två oppositionspartierna föreslår nu att det bildas ett eget bostadsbolag i Biskopsgården, enligt den så kallade Gårdstensmodellen.

ANNONS

– Nu ser vi att när man frågar hur de boende upplever Biskopsgården så pekar det nedåt. Samtidigt har Bostadsbolaget inte kunnat visa att det kan ta sig an uppdraget och ha en tydlig plan för hur det ska se ut, säger Karin Pleijel.

Förslaget saknar dock majoritet och nu vill Karin Pleijel att övriga partier lägger prestigen åt sidan och bildar ett bolag i Biskopsgården.

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) vid Vårväderstorget.
Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) vid Vårväderstorget. Bild: Anders Ylander

Det kommer inte att hända, meddelar kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M).

– Det är inte aktuellt. Vi har redan avgjort den frågan. AB Framtiden har redan arbetat fram en ny lösning för att hantera de här områdena som inte har enskilda bolag.

Underlagen indikerar en spricka mellan bolagen?

– Det får de lösa. Och det här är ett problem som man kan lösa internt. Som jag har förstått kommer man att utse ansvariga för varje område, man kommer att hantera det här.

LÄS MER:

LÄS MER:Alliansen vill skrota planen för utsatta områden: ”Gör inte saken lättare”

LÄS MER:Så ska otryggheten på Hammarkulletorget byggas bort

ANNONS