Färjetrafiken till Fredrikshamn stoppades

Ett fartyg har slitit sig från kajen i Fredrikshamn i Danmark, uppger danska TV2. Färjetrafiken har stoppades av säkerhetsskäl, vilket bland annat påverkade Stena Lines färjor till och från Göteborg.
Under natten fick Stena Line klartecken att deras färjor kunde börja gå igen.

ANNONS
|

Det 332 meter långa fartyget Zafiro Producer slet sig på fredagskvällen från kajen i Fredrikshamn, till följd av ovädret Babet. Av säkerhetsskäl har färjetrafiken till hamnen därför stoppats.

Både Stena Danica och Stena Jutlandica påverkas. Det är två passagerarfartyg som nu står stilla, ett som ligger i hamnen och ett som ligger utanför hamnen och väntar på att få lägga an.

Över 700 passagerare på Stena-fartyg

På Danica befinner sig 583 passagerare, och på Jutlandica befinner sig 157 passagerare. Sammanlagt var det alltså 740 passagerare på fartygen. Vid halv två meddelade Stena Lina att de fått klartecken för färjorna.

– Kaptenen på Stena Jutlandica har nu fått klartecken att lämna och blir sammanlagt sex timmar försenad. Stena Danica kommer strax att kunna lägga till i hamn och blir ungefär ungefär fyra timmar försenad, säger Julia Branting, presstalesperson för Stena Line.

ANNONS

Tio passagerare på Jutlandica valde att gå av. Men de 583 passagerare på Stena Danica har fått vänta på det stormiga havet utan möjlighet att gå av.

– Det gungar en hel del, så självklart påverkas passagerare. Men båtarna är byggda för att klara mycket värre väder än så här, säger Julia Branting.

Tre bogserbåtar på väg

Tre bogserbåtar assisterade i arbetet att hämta in fartyget som slitit sig loss.

– Det kommer att bli följdförseningar, men vi vet inte ännu hur stora, det återstår att se, säger Julia Branting.

Enligt TV2 har man från dansk sida bett om svensk hjälp med att hantera situationen vid hamnen.

– Fokus är nu på att begränsa skadorna. Vi har i samråd med kaptenerna på Stena Lines färjor, och lotsarna i Fredrikshamns hamn, beslutat att stänga ner för trafik till och från hamnen innan lotsarna bedömer att situationen med Zafiro Producer är säker, säger hamndirektören Mikkel Seedorff Sørensen till TV2 Nord.

Han tillägger:

– Detta sker naturligtvis med hänsyn till färjepassagerarnas säkerhet.

LÄS MER:Ovädret Babet drar in – SMHI varnar för mycket hårda vindar

ANNONS