Brand i container – röken bedöms vara farlig

Under onsdagen utvecklades en brand i en container med litiumbatterier på Datavägen i Sisjöns industriområde. Området och trafiken i närheten spärrades av. Ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, uträttades under dagen men är nu avfärdat.
– Vi är kvar på platsen med tre enheter och kommer vara det tills sent ikväll, säger Johan Gill, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg.

ANNONS
|

Vid 11.30-tiden larmades både räddningstjänst och polis till Datavägen i Sisjön industriområde med anledning av en brand i en container innehållande litiumbatterier. Enligt polisen innehåller containern 9 ton batterier och det har varit kraftig rökutveckling under eftermiddagen.

Räddningstjänsten har under dagen varit på plats med tio enheter och säkerställt att branden inte sprider sig. Strax efter klockan 16.30 meddelar räddningstjänsten att branden är släckt och att man har kontroll över läget.

– Vi är kvar på platsen med tre enheter och kommer vara det tills sent ikväll. Därefter kommer vi bevaka containern under natten. Eftersom det handlar om litiumbatterier kommer vi säkert behöva bevaka batterierna i flera dygn framöver säger Johan Gill, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg.

ANNONS

Med anledning av röken utfärdades ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten men är strax efter 16.30 tiden avfärdat.

Behövde flytta containern

Vid 14-tiden meddelade räddningstjänsten att branden dämpats en del men att det är svårt att säga hur länge det kommer att fortsätta brinna.

– Det är mycket energi i de här batterierna. Det kan ta tre dygn men det kan också gå snabbare, säger Johan Karlsson, larm- och ledningsoperatören vid räddningstjänsten Storgöteborg.

Räddningstjänsten har lyckats flytta på containern och det råder inte längre någon uppenbar spridningsrisk.

– Vi vill inte riskera att vattnet från släckningsarbetet rinner ner dagvattenbrunnar. Därför flyttade vi containern, säger Johan Karlsson.

Trafiken stängdes av

Fastigheterna i närheten av den brinnande containern har utrymts och området är avspärrat. Korsningen Stora Åvägen/Södra Långebergsgatan stängdes av för trafik.

– Vi har både inrymt och utrymt byggnader. Om det handlar om företagslokaler eller butikslokaler låter jag vara osagt, säger Fredrik Svedemyr.

Ulrika Ört jobbar precis i närheten av branden och berättar att hon hörde en hög smäll i samband med branden.

– Det skakade i byggnaden och sen såg jag hur det vällde ut folk från husen intill, säger hon.

Enligt uppgifter till GP har en skola i området även valt att hålla barnen inomhus under eftermiddagen med anledning av röken.

ANNONS

Person avförd med ambulans

Polisen kommer att inleda en förundersökning gällande allmänfarlig vårdslöshet och genomföra en teknisk undersökning när räddningstjänsten är klara på platsen.

En person har lämnat platsen med ambulans.

– Personen hade svårt att andas, men var vaken och talbar, säger Fredrik Svedemyr.

Enligt polisen har en närliggande fastighet skadats i början av branden, det är dock inte klart hur omfattande skadan är.

ANNONS