50 millimeter regn föll över Göteborg – kraftiga översvämningar

Kraftiga regnskurar har orsakat översvämningar på flera vägar runtom i Västra Götaland. Man har uppmätt så mycket som 50 millimeter regn i Göteborg under måndagen.
– Det är en ansenlig mängd på en dag, säger Max Schildt, jourhavande meteorolog på SMHI.

ANNONS
|

Ett kraftigt regnoväder drog in över Göteborg under måndagen. Ovädret har orsakat ett flertal översvämningar och stor trafikpåverkan på flera håll.

– Idag har det regnat 50 millimeter regn i Göteborg, så det har kommit en hel del. 70 till 90 millimeter är normalt för juli, så att det kommer 50 på en dag är en ansenlig mängd, säger Max Schildt, jourhavande meteorolog på SMHI.

Under kvällen och morgondagen väntas fler regnbyar.

– Det är lite ostadigt väder och kommer komma fler skurar, men inte lika stora mängder. Det värsta har dragit förbi, säger Max Schildt.

Översvämning vid Torpagatan i Kålltorp.
Översvämning vid Torpagatan i Kålltorp. Bild: Inga Wallén

Under dagen kom flera rapporter och larm om översvämmade vägbanor till Trafikverket och Räddningstjänsten Storgöteborg. Redan under morgonen larmades det om vatten i båda filerna på E6, i höjd med Ullevimotet.

ANNONS

– Det är väl bara för att det vräker ner på sina ställen, då blir det så, säger Richard Hovemyr på Trafikledningscentralen.

”Vatten överallt”

Översvämningarna fortsatte sedan under eftermiddagen, både på mindre och större vägar. På filmen ovan syns en översvämmad väg på Backaplan.

– Det är ju vatten överallt, säg var det är torrt någonstans. Brunnarna klarar inte av att svälja det och marken är snustorr, sa en larm- och ledningsoperatör vid Räddningstjänsten Storgöteborg, under eftermiddagen.

Flera av deras enheter är ute på till exempel Göteborgsvägen och Särövägen för att pumpa bort vattnet.

Vattenmängderna gör att framkomligheten på vägarna påverkas.

– Det är ju inget man kan göra något åt, det är bara att ta det lugnt, säger Richard Hovemyr.

ANNONS