33 – Halv special

ANNONS
|

Plats 33: Halv special

En varmkorv i ett bröd med potatismos på toppen. I en tid när amerikanska hamburgerkedjor dominerar fungerar fortfarande den halva specialen som en göteborgsk motkraft.

Det började på 1940-talet. Korvgubben Albert Johansson hade en lucka vid Vågmästareplatsen på Hisingen. En dag kom fotbollsspelarna Conny och Päsa förbi Albert i luckan och beställde:

– En korv med bröd – och lite mos ovanpå.

Albert slevade på ordentligt med mos på korvarna och en vecka senare var grabbarna tillbaka igen, de ville en sån där specialare. En klassiker var skapad.

I en radiodokumentär om raggare från 2010 framgick att den halva specialen redan på 1960-talet var mäktig att väcka starka känslor. Två göteborgska raggare nekades att köpa halv special hos en religiös korvgubbe på Stigbergstorget. Raggarna blev så rasande att de lade en lina runt kiosken och krokade fast linan i en spårvagn.

ANNONS

Korvkiosken stod på hjul. Den for i god fart utför Stigbergsliden.

Vi Henriksberg välte den. Den inlåste ägaren badade i ketchup, men kom i övrigt undan med lättare skador.

Dagen därpå hade Göteborgstidningarna för första gången en bokstavlig variant av det som varje redaktör strävar efter: en kioskvältare.

Och allt för en utebliven halv special.

I dag har Vågmästareplatsen gamla specialare utvecklats till en omistlig del av den göteborgska matkulturen. Valmöjligheterna har vidgats. En eller två korvar är skillnaden mellan en halv eller hel special. Grillad eller kokt korv eller både och. Ketchup, senap, gurkmajonäs, västkustsallad och räksallad. Gärna allting på samma gång.

Däremot tillåts inte så stora variationer när det gäller den vidhängande drycken. En halv special ska drickas med en flaska kall pucko.

När skolbarnen i Göteborg förra våren skulle serveras göteborgska specialiteter i bamba var stekt makrill och halv special självklara inslag.

I början av 2000-talet hotades gatuköket Jonsborgs på Avenyn av nedläggning. 20000 personer skrev på protestlistorna. Det talades om mos på korven nästan som en mänsklig rättighet.

Sagan slutade lyckligt med en upprustning av gatuköket som invigdes på nytt av kommunstyrelsens ordförande Anneli Hultén (S) för exakt ett år sedan. Givetvis med en halv special i handen.

ANNONS

– Allt har en ände, men korven den har två, sade hon i sitt tal till massorna.

Men det tycks inte finnas någon ände alls på göteborgarnas kärlek till den halva specialen.

Hela listan från placering nummer 1 till nummer 200 kommer att presenteras i bilagan TVÅ HUNDRA den 4 maj. Det råkar också vara dagen då Göteborgs-Posten fyller 200 år.

Läs allt om GP:s 200-årsjubileum här.

ANNONS