Greta Thunberg under inspelningarna av ”Sommar i P1”.
Greta Thunberg under inspelningarna av ”Sommar i P1”. Bild: Mattias Osterlund

Greta Thunberg får 10 miljoner – skänker bort allt

Klimataktivisten Greta Thunberg tilldelas Gulbenkian-priset för mänskliga rättigheter. Priset är på 1 miljon euro (drygt 10 miljoner kronor). På Instagram meddelar Thunberg att hon skänker bort pengarna.

ANNONS
|

Gulbenkian-priset för mänskliga rättigheter, ett av flera stora stipendier från den portugisiska Gulbenkian-stiftelsen, ska gå till människor eller institutioner som kämpar mot klimatförändringar.

Nu är det klart att den svenska klimataktivisten Greta Thunberg blir den första mottagaren av priset om drygt 10 miljoner svenska kronor.

LÄS MER:Thunberg mötte von der Leyen – sågade EU

På sitt Instagramkonto tackar Greta Thunberg och skriver att hon är extremt hedrad.

– Det här betyder mycket för mig och jag hoppas att priset kommer hjälpa mig att göra gott i världen. Det är mer pengar än jag kan föreställa mig, säger hon i ett videoklipp.

Gulbenkian-stiftelsen

Calouste Gulbenkian var en armenisk-brittisk affärsman och filantrop som skapade en enorm förmögenhet genom att göra oljeaffärer i Mellanöstern.

Sina sista år levde han i Portugal och efter hans död 1955 grundades stiftelsen Calouste Gulbenkian Foundation utifrån hans testamente.

Stiftelsen är en av världens rikaste. Förutom att dela ut stipendier så driver Gulbenkian Foundation ett bibliotek, en symfoniorkester samt social verksamhet och ett vetenskapsinstitut.

(Källa: Wikipedia)

Greta Thunberg ger 100 000 euro till kampen mot covid-19

Hon tillägger att vi befinner oss i en akut klimatkris och att hon via sin stiftelse kommer att skänka prispengarna till ”organisationer och projekt som slåss för en hållbar värld, försvarar naturen och stöttar människor som redan drabbats hårt av klimatkris och ekologisk kris, särskilt på södra halvklotet”.

ANNONS

Thunbergs första donation blir att ge 100 000 euro till ”SOS Amazonia campaign” som bekämpar covid-19 i Amazonasregionen. Ytterligare 100 000 euro går till ”Stop ecocide foundation”, som lobbar för att grov miljöförstörelse ska klassas som ett internationellt brott.

LÄS MER:Sommar i P1: Greta Thunberg

ANNONS