Östra sjukhuset nekade kvinnan att abortera ett foster och får rätt av Ivo.
Östra sjukhuset nekade kvinnan att abortera ett foster och får rätt av Ivo. Bild: Måns Langhjelm

Gravid kvinna väntade tvillingar – ville abortera ett av fostren

Paret som väntade tvillingar var överens: De ville göra abort – men bara av ett foster. Något som Östra sjukhuset i Göteborg sa nej till.

ANNONS
|

Det var för drygt två år sedan som kvinnan, då i 30-årsåldern, fick reda på att hon var gravid med tvillingar. Enligt anmälan till Ivo ville hon då ”av privata och sociala skäl” göra en så kallad fosterreducering, vilket innebär abort för att minska antalet foster.

I anmälan menar kvinnan att hon och hennes sambo till en början fått besked om att detta skulle kunna genomföras av just privata och sociala skäl.

Men när de väl fick träffa ansvarig överläkare på Östra sjukhuset så ska tonen ha varit en annan. Ingreppet nekades av etiska skäl.

I anmälan ställer sig kvinnan kritisk till bemötandet från läkaren, som hon bland annat beskriver som följer:

ANNONS

”Hon uppmanade oss att inte söka vård någon annanstans. Efter detta var vi chockade, men hade inte gett upp hoppet om hjälp. Östra stod fast vid sin "policy" och skickade aldrig en remiss.”

Kvinnan skriver vidare i sin anmälan att hon efter detta sökte sig till en läkare på annan ort för att få den vård hon behövde.

Men nu har Ivo alltså gett sjukhuset rätt i beslutet att säga nej till parets önskemål. Detta då båda fostren ska ha varit friska, och läkaren inte sett några medicinska skäl som övervägt riskerna.

LÄS MER:Spiral gick sönder i kroppen på gravid kvinna

LÄS MER:Stora risker med populära plastikkirurgin ”Mommy makeover”

ANNONS