13 september: Systembolaget öppnar på söndagar – sannolikt eller bara ett statement?

Moderaterna vill öppna Systembolagets dörrar varje söndag framöver. Men förslaget möter motstånd – och hur sannolikt är det egentligen att förslaget faktiskt blir av?

Sedan 1955, då Systembolaget öppnade med ensamrätt på att sälja alkohol i Sverige, har butikerna haft stängt på söndagar. Det vill Moderaterna nu ändra på.

LÄS MER: M-ledningen vill ha söndagsöppet på Systemet

Partisekreterare Gunnar Strömmer berättar för Sveriges Radio Ekot att han tycker att "det är rimligt att människor själva får bestämma när i veckan man ska köpa alkohol." Moderaternas ledning kommer att föreslå den nya linjen om att hålla Systembolaget öppet på söndagar på partistämman i oktober.

GP:s reporter Mia Pettersson förklarar fördelar och nackdelar med söndagsöppet och har frågat fredagens kunder vad de tycker. Politikreporter Arne Larsson berättar även hur stor chans eller risk (beroende på var man står i frågan) det är att förslaget blir verklighet.

Dessutom: Ny person häktas misstänkt för medhjälp till mordet i Malmö, elever och föräldrar protesterar mot ny friskola i Härryda och Sahlgrenska universitetssjukhuset rasar i AT-läkarnas rankning.

Programledare: Michaela Karlén

Fakta: Nyhetspodden

Göteborgs-Posten ger dig de viktigaste nyheterna och fördjupningarna – varje vardag. Förstå dagen med Nyhetspodden.

Nyhetspodden finns där poddar finns. Sök på Nyhetspodden i din spelare eller följ länkarna nedan:

Nyhetspodden på Spotify

Nyhetspodden på Apple Podcasts

Nyhetspodden på Google Podcasts

Nyhetspodden på Acast

Nyhetspodden på GP.se