Skolinspektionen stänger Vetenskapsskolan

Skolinspektionens utredning kring Vetenskapsskolan – som GP granskat i en rad artiklar – är nu klar. Myndigheten har beslutat att återkalla tillståndet för Vetenskapsskolan – vilket i praktiken innebär att den stängs.
– Det är en risk att eleverna utsätts för radikalisering enligt Säpos bedömning, säger Skolinspektionens jurist Johan Kylenfelt.

ANNONS
|

Skolinspektionens utredning av ägar- och ledningskretsen kring den hårt kritiserade Vetenskapsskolan – numer Safirskolan – har pågått sedan i början av april i år. Sedan dess har skolan, som GP granskat i en rad artiklar, bytt både ägare och styrelse efter att den förra huvudmannen Adbel Nasser El Nadi omhändertogs av Säpo i mitten av maj.

– Han är en magnet för extremister, sa terrorforskaren Magnus Ranstorp då.

LÄS MER:GP granskar: Friskolan som kopplas till islamistisk extremism

LÄS MER:Tidigare rektorn som fruktas av Säpo: Abdel Nasser El Nadi

Omhändertagandet, och sedermera utvisningen, av Abdel Nasser El Nadi har gjort att Skolinspektionens utredning dragit ut på tiden, men på måndagen meddelade myndigheten att Vetenskapsskolans stängs.

"Genom återkallandet upphör alla godkännanden för Safirskolan AB att bedriva förskoleklass, grundskola årskurserna 1-9 och fritidshem" skriver Skolinspektionen.

ANNONS

Därför stängs skolan: Risk för radikalisering

Johan Kylenfelt, jurist på Skolinspektionen, förklarar vad som ligger till grund för myndighetens beslut.

– Det har framkommit att den nya ägaren (Jihane Jdidi) inte är i en helt självständig ställning gentemot den tidigare ägaren och vd:n (El Nadi) i bolaget, som myndigheten bedömer vara uppenbart olämplig att ha inflytande över skolverksamhet, säger han.

Skolinspektionen konstaterar också att El Nadi bedöms utgöra ett hot mot rikets säkerhet av såväl Säpo, som regeringen och Migrationsöverdomstolen.

– I det här ärendet finns förutom uppgifter som vi plockat in bland annat material från Säpo, säger Johan Kylenfelt och fortsätter:

– Deras bedömning är att det finns risk vid de här skolorna, även efter överlåtelsen till ny ägare, att elever utsätts för radikalisering och rekrytering till miljöer som accepterar våld eller grov brottslighet som metod för politisk förändring.

Skolinspektionen jurist kallar det "en risk som inte kan accepteras".

Skolchefen vill inte kommentera

Skolinspektionen bedömer också att den nya ägaren Jihane Jdidi, tillsammans med Abdel Nasser El Nadi, "medverkat till att kringgå lagstiftningen rörande ägar- och ledningsprövning" samt att detta "på ett grundläggande sätt har rubbat förtroendet för huvudmannen och dess företrädare".

Myndigheten pekar också på att återkommande kritik, av allvarlig karaktär, riktats mot skolan. Det handlar bland annat om brister i värdegrundsarbete och undervisning.

ANNONS

Skolinspektionens beslut kan överklagas, något som den Jihane Jdidi uppgett för TT att hon tänker göra.

När nedläggningen verkställs innebär det att Vetenskapsskolan/Safirskolans idag omkring 450 elever kommer att behöva hitta en ny skola. Kommunen är skyldig att erbjuda alla elever skolplats, något som skolkommunalråd Helene Odenjung (L) sagt att det finns en förberedelse för.

När GP når skolchef och rektor Sven-Erik Berg hänvisar han till Jihane Jdidi.

– Ni får prata med huvudmannen, säger han.

Jihane Jdidi är dock fåordig.

– Vi är fortfarande i chock och nu måste vi ta hand om personalen, barnen och föräldrarna. Vi kan inte ta det här i media just nu, säger hon.

Syrienåtervändare bland personalen

GP har tidigare rapporterat om att flera anställda på skolan har bott hos jihadistgrupper i IS-kontrollerade områden i Syrien, vilket den granskande sajten Doku var först med att avslöja i samarbete med Expressen.

Skolans nuvarande ledning har senare kommenterat de uppgifterna, och en rad andra problematiska aspekter, i en lång intervju med GP.

– Den senaste personen var väldigt tydlig med varför hon hade varit där, det handlade om hennes dotter. När hon berättar det behöver jag inte veta mer. Hon tar absolut avstånd från all typ av radikalism, sade skolchefen Sven-Erik Berg bland annat.

ANNONS

LÄS MER:Vetenskapsskolans ledning svarar på massiva kritiken

Samtliga partier i Göteborgs kommunfullmäktige gick redan i mitten av november ut i GP och uppmanade Skolinspektionen att stänga skolan, något som även kommunstyrelsen kort därefter beslutade att ställa sig bakom.

– Skulle det vara så att Skolinspektionens underlag inte räcker så måste lagstiftningen skärpas, sa skolkommunalråd Helene Odenjung (L) då.

LÄS MER:Alla partier överens: Stäng Vetenskapsskolan

LÄS MER:Experten om skolchefens angrepp: Han har fel

Styrelsemedlem spred IS-propaganda

Tidigare har också Göteborgsrektorn Linnea Lindquist anmält skolans, enligt henne, orimligt höga resultat till Skolinspektionen.

LÄS MER:Rektor anmäler Vetenskapsskolan för orimliga betyg

En av personerna i skolans nya styrelse har tidigare spridit IS-propaganda i sociala medier. När skolkommunalråd Helene Odenjung (L) fick den informationen till sig ilsknade hon till ordentligt.

– Det är extremt omdömeslöst och jag blir så provocerad av förklaringen. Personen bidrar till att sprida IS propaganda, oavsett vad dennes så kallade syfte är. Det är extremt allvarligt och jag är väldigt orolig för barnen på den här skolan, sade hon.

LÄS MER:Sitter i Vetenskapsskolans nya styrelse – spred IS-propaganda

Styrelsemedlemmen själv hävdade nämligen att det hela gjorts i upplysningssyfte.

– Att bekämpa IS och liknande ideologier kan göras först när vi har förstått hur de tänker, sade personen.

Enligt Skolinspektionens beslut upphör skolans tillstånd att gälla från och med den 30 december.

LÄS MER:Islamistens släkting hotade tjejer på skolan

ANNONS