Västra Götalandsregionen och kommunernas samverkansorganisation Västkom har under måndagen suttit i möte och diskuterat GP:s avslöjande som publicerades på söndagskvällen.
GP kunde då berätta att personer som inte ingår i någon av de prioriterade grupperna har vaccinerats mot covid-19, med doser som skulle ha gått till vård- och omsorgspersonal.
Svea Vaccin, som upphandlats av Västra Götalandsregionen för att vaccinera vård- och omsorgspersonal i bland annat Göteborg, har nämligen inte kontrollerat var personerna faktiskt jobbar.
Via en bokningslänk som spridits har namn, telefonnummer och mejladress räckt för att boka en tid. På plats vid vaccinationen har ett vanligt id-kort och en hälsodeklaration – som inte berör ens arbete – varit tillräckligt.
Länk med bokningssida nedstängd
På måndagsmorgonen, efter GP:s avslöjande, skärpte Svea Vaccin kontrollen på sin bokningssida. Där behövde man nu bekräfta meningen: ”Du måste ta med dig legitimation och tjänstekort för att bevisa att du ska vaccineras”.
”Det är för att bevisa att du ska vara bokad för Covid-19 vaccin och fått länken genom din arbetsgivare och inte av misstag”, skriver Svea Vaccin intill.
När GP når vaccinatörens vd Ridha Hadfi för att ställa frågor om ändringen vill han inte ge någon kommentar.
– Jag vill inte uttala mig om det här, tyvärr. Jag har inga kommentarer, säger han.
Senare under förmiddagen slutade den aktuella länken att fungera. Besökare möts i stället av ett felmeddelande.
Vård- och omsorgspersonal i Göteborgs stad kommer i stället att förses med en ny bokningslänk, enligt kommunens vaccinationssamordnare Maria Terins.
– Med tanke på att det har missbrukats är det bra att systemet skärps upp, så att de som är prioriterade i grupp ett får sitt vaccin, säger Babbs Edberg, direktör vid äldre- samt vård- och omsorgsförvaltningen
LÄS MER:Tegnell: Vaccinmålet blir svårare att nå
Beklagar utökad administration
Utöver att länken blivit ogiltig har Västra Götalandsregionen nu uppmanat samtliga vaccinatörer att framöver kontrollera var patienten är anställd.
De cirka 2 700 personer som jobbar inom hemtjänsten i Göteborgs stad har tjänstelegitimation, men inte de cirka 3 000 som är anställda på vård- och omsorgsboenden. De får i stället ta med sig ett löneutdrag.
– Det som gör det ännu tråkigare är att detta gör att det blir en utökad administration vid varje vaccin, vilket innebär att det tar ännu längre tid för dem som behöver det mest, säger regionens vaccinationssamordnare Kristine Rygge efter att ha suttit i möten under förmiddagen.
Är det samtidigt inte viktigt att kontrollera att rätt personer får vaccinet?
– Självklart. Men jag menar att när folk går före i kön på det här sättet, så gör man att det kommer ta längre tid att vaccinera dem som behöver det mest.
Enligt Kristine Rygge har vissa av de sju upphandlade vaccinatörerna använt sig av just riktade bokningslänkar, medan andra fått personallistor från vårdcheferna. Hon säger sig ha fått kännedom om att Svea Vaccins länk spridits först i samband med GP:s publicering.
LÄS MER:Prognos: Varannan svensk får Pfizers vaccin
Även Vaccin Direkt skärper krav
Förutom Svea Vaccin använder sig Göteborgs kommun av företaget Vaccin Direkt för att vaccinera sin personal. Även de har ändrat sina rutiner och kräver anställningsbevis efter GP:s avslöjande.
Enligt Vaccin Direkts områdeschef Karin Fröberg har VGR tidigare inte krävt att de ska kontrollera att den som vaccineras faktiskt tillhör rätt vaccinationsgrupp.
– Nej, det har de inte. Vi har jobbat enligt VGR:s riktlinjer, säger hon.
Hos Vaccin Direkt har den som bokar hela tiden behövt klicka i två rutor vid tidsbokningen; dels för att bekräfta att man fått länken av sin chef, dels att man är vårdpersonal.
– Så om man svarar ja utan att tillhöra rätt grupp ljuger man två gånger, säger Karin Fröberg.
Vaccin Direkt har också krävt identifiering med bank-id vid bokningstillfället.
Karin Fröberg tror inte att personer har gått före i deras vaccinationskö. Hon uppger att många av de anställda hos Göteborgs stad har kommit med arbetskläder på sig och att chefer ofta funnits i närheten av deras mobila vaccinationsenheter.
– Vi har inte upplevt att obehöriga vaccinerat sig, säger hon.
LÄS MER:Regioner hamstrar statlig vaccinpeng – "snålt"
Trodde systemet kunde bygga på tillit
Ansvariga för vaccinationen kommer nu att skärpa uppmärksamheten ytterligare, enligt Västra Götalandsregionens vaccinationssamordnare Kristine Rygge.
– Vi kommer ha stenkoll. Vi har veckovisa möten med vaccinatörerna och kommer vara stenhårda. Jag upplever att de också är på tårna nu, för ingen vill nog att det ska gå till på det här sättet. Alla är ju måna om att vi ska vaccinera så effektivt och bra som möjligt.
De skärpta kraven innebär alltså bland annat att personerna som ska vaccinera sig nu behöver identifiera sig som anställda på aktuell kommun.
Var det fel att inte ha det kravet på plats från början?
– Vi trodde att vi kunde bygga ett system baserat på tillit. Men i efterhand så skulle man kunnat ha haft tjänste-id eller löneutdrag redan från början, absolut.