Så funkar den kontroversiella sajten Onlyfans

Med 90 miljoner användare och en miljon kreatörer är nakenbildstjänsten Onlyfans en ny plattform som växer i rekordfart. Nu upptäcker fler och fler svenskar den kontroversiella sajten.

ANNONS
|

Det har hänt mycket med den brittiska sajten Onlyfans sedan starten 2016. Från början riktade den sig till porrbranschen och prostituerade, men i dag använder även stora artister, influencers, gamers och träningsgurus Onlyfans som ett sätt att kommunicera med sina följare och erbjuda exklusivt innehåll mot betalning. Under coronapandemin har Onlyfans exploderat globalt och intresset växer även i Sverige.

Så fungerar Onlyfans.com

Onlyfans är som en mix av Instagram och donationstjänsten Patreon, men med ett par stora skillnader.

  • På Onlyfans kan innehållsskapare, eller kreatörerna som Onlyfans kallar det, lägga upp nakenbilder och porrfilmer utan att censureras. Samtliga konton är låsta och kräver oftast en månadsavgift för att öppna upp.
  • Kreatörerna kan på detta sätt tjäna pengar på att ladda upp filmer och bilder på ett låst konto som andra användare kan prenumerera på mot betalning.
  • Varje kreatör sätter sitt eget pris på sitt konto. Vissa lockar med rabatter och ”prova-på-perioder”. De tjänar även pengar via dricks eller pay-per-view, genom att skicka privata bilder eller videor i meddelanden direkt till sina följare - ibland på beställning.
  • För att bli medlem är allt som krävs en Gmail-adress eller ett Twitter-konto.
  • För att själv börja sälja nakenmaterial kräver Onlyfans att kontoskaparen är 18 år. Sajten kontrollerar detta genom att kräva att man laddar upp en bild på sin legitimation.
  • 20 procent av alla intäkter tar Onlyfans.

Vilka är med i Onlyfans.com

Vem som helst kan följa en kreatör på Onlyfans, så länge ett betalkort registreras. De som säljer behöver dock registrera sig med legitimation. Väl registrerade kan både kreatörer och följare välja att vara anonyma.

ANNONS

Många kändisar som Cardi B, Tyga, Aaron Carter och Blac Chyna tjänar stora pengar på sajten. I Sverige är det främst influencers som Paulina ”Paow” Danielsson och Josie Capllonch som är aktiva. Sajten används till största del av personer som säljer sex och sexuellt material.

Kritik mot Onlyfans

Stark kritik har riktats mot Onlyfans både från Sverige och utomlands. Främst handlar det om att sajten lurar in unga i sex- och porrindustrin. Att kändisar hjälper till att göra Onlyfans rumsren bidrar enligt kritiker till att fler kommer i kontakt med tjänsten - där medlemmar lockas att tjäna stora snabba pengar på nakenmaterial.

På sociala medier som TikTok, Instagram och Twitter sprids videor där främst unga tjejer berättar att de tjänat stora pengar på kort tid via Onlyfans. Sajtens 18-årsgräns har samtidigt visat sig vara möjlig att kringgå för minderåriga - som på så sätt kunnat sälja barnpornografiskt material via tjänsten.

GP har sökt representanter för Onlyfans som inte återkommit.

Läs mer:

LÄS MER:Här är kändisarna som tjänar pengar på Onlyfans

LÄS MER:Hårda kritiken mot nakentjänsten: ”Don’t fucking do it!”

LÄS MER:Så lockas barn till kontroversiella sajten: ”Strippa för att bli rik!”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS