Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I december 2018 ställdes fyra aktivister inför rätta vid Varbergs tingsrätt. På plats fanns även ledaren Richii Klinsmeister. Bild: Stefan Berg
I december 2018 ställdes fyra aktivister inför rätta vid Varbergs tingsrätt. På plats fanns även ledaren Richii Klinsmeister. Bild: Stefan Berg

Så svarar Djurfronts ledare Richii Klinsmeister

Han har skändat gravar, hotat familjer med yxor och dömts till fängelse för grova brott mot lantbrukare. Nu organiserar han på nytt djurrättsaktivister i Djurfront – som sprider dödshot, brottsmanualer och uppmanar till våld. Här svarar han på några av GP:s frågor.

GP:s granskning visar att Richii Klinsmeister, tidigare politiker i Miljöpartiet och talesperson för Djurrättsalliansen, är grundare och ledare för djurrättsgruppen Djurfront – en grupp vars medlemmar sprider grova dödshot och som rättfärdigar intrång och trakasserier mot familjer i sin politiska kamp.

GP har sökt Richii Klinsmeister som svarat på frågorna via mejl. En del av frågorna, som gäller brott och hot som han och hans medlemmar spridit, har han valt att inte besvara.

Hur skulle du beskriva Djurfront? Vad är syftet?

– Djurfront är en organiserad radikal djurrättsorganisation som fokuserar på direkt aktion och kämpar för djurens totala befrielse. Vår filosofi är anti-speciesism och vi kräver att alla djur ska ha fullständiga rättigheter, säger Richii Klinsmeister.

LÄS MER: Svenska bönder talar ut om militanta veganers terror

Du är själv väldigt aktiv, mer än de flesta andra. Vad är det som driver dig?

– Det som driver mig är kärleken till djuren och hatet till dess bödlar. Att se ett enda djur springa ur sin bur till sin framtida frihet är all motivation som behövs, säger Richii Klinsmeister och fortsätter berätta om medlemmarna i Djurfront:

– För att bli medlem i Djurfront krävs att man är påläst, aktiv, vegan och att man är beredd att uppoffra en stor del av sitt liv för kampen för djurens befrielse.

Djurfront har själva publicerat bilder när de sökt upp familjer vid deras bostäder – bärandes djurmasker..
Djurfront har själva publicerat bilder när de sökt upp familjer vid deras bostäder – bärandes djurmasker..

LÄS MER: Djurrättsaktivist hotar med mord – inspirerat av Breivik

Tycker inte att brott behöver vara fel

Richii Klinsmeister säger först att Djurfront inte kommenterar sina strategier offentligt. Han bekräftar dock att en av metoderna är att söka upp lantbrukare i deras hem.

– Demonstrationer utanför djurförtryckares privata bostäder är en av våra metoder. Syftet är främst att demonstrera mot djurplågaren i fråga men även för att informera grannar och allmänheten om vad som pågår bakom lyckta dörrar och stängsel.

Djurfront säger sig ha lokalavdelningar i flera svenska städer. GP:s granskning visar dock att det rör sig om drygt 100 aktiva medlemmar som är aktiva runt om i Sverige..
Djurfront säger sig ha lokalavdelningar i flera svenska städer. GP:s granskning visar dock att det rör sig om drygt 100 aktiva medlemmar som är aktiva runt om i Sverige..

Förespråkar ni brottsliga aktioner? Om ja, till vilken gräns?

– Vi överväger alltid vad som gynnar kampen för djuren bäst. Bara för att något skulle vara olagligt innebär det inte automatiskt att det är fel.

LÄS MER: Så blev djurrättsterrorn det största hotet mot bönderna

Skändade gravar – ångrar sig inte

Du har tidigare dömts till fängelse, för brott mot personer i minkindustrin. Ni skändade bland annat två gravar och lämnade yxor och brandbomber hos flera personer. Hur ser du på det?

– Vi bestämde oss för att göra allt i vår makt för att stoppa det planerade koncentrationslägret för minkar. Idag kan vi glädjas över att farmen är stängd, säger Richii Klinsmeister.

Ångrar du dig idag?

– Det enda jag ångrar är att vi ej var försiktiga nog. Att sitta frihetsberövad i nästan två år var naturligtvis ett misslyckande och förlorad tid men om vi lyckades rädda ett enda djur så var det värt allt.

Vad tänker du om de som blev utsatta? Har du någon sympati för hur de, och deras familj mår?

– Absolut ingen sympati för de inblandade i djurplågeriet. De enda jag känner sympati för är deras barn som måste växa upp med förebilder som förespråkar och utövar massmord.

I förundersökningen framgår att ni då verkade under namnet Djurrättsmilisen, eller Animal Rights Militia. Är du fortfarande engagerad i den gruppen?

– Nej. Jag är endast aktiv i Djurfront och Hunt Saboteurs Sweden idag.

Försvarar handbok med bombinstruktioner

Animal Liberation Front (ALF) är det vanligaste begreppet i militanta djurrättskretsar. ALF är ingen organisation, utan används som begrepp för aktivister som förespråkar och begår brott i sin kamp mot djurägare och företagare..
Animal Liberation Front (ALF) är det vanligaste begreppet i militanta djurrättskretsar. ALF är ingen organisation, utan används som begrepp för aktivister som förespråkar och begår brott i sin kamp mot djurägare och företagare..

Richii Klinsmeister har också fått frågor om den handbok som gruppen sprider på både sociala medier och i dolda chatt-trådar. I handboken finns instruktioner om hur man tillverkar brandbomber, anlägger bränder och begår grova brott mot lantbrukare och företagare. Boken är ursprungligen gjord som en handbok för Djurens Befrielsefront/Animal Liberation Front, ett paraplybegrepp som militanta aktivister använder internationellt för att begå brott anonymt.

LÄS MER: Djurrättsgruppen sprider bombinstruktioner – i egen handbok

Varför sprider ni sådan information?

– Vi stödjer Djurens Befrielsefront, även kallat ALF. Personer som offrar sin frihet för djuren förtjänar allt stöd.

Många lantbrukare berättar för oss att de blivit hotade på olika sätt. Att de terroriseras på telefon och att de får hotbrev. I flera fall har man hotat även släktingar och barn. Hur ser du på det?

– Plågar man djur så ska man ha en besvärlig vardag. Telefonhot och brev är dock inget vi organiserat. Vi föredrar att konfrontera förtryckarna på plats.

Flera av hoten går att koppla till personer i Djurfront. Flera av era aktivister, inklusive du själv, förekommer även i polisutredningar gällande olaga hot, ofredande, förtal och dylikt. Hur ser du på det?

– Vem som helst kan anmäla vem som helst och hur många gånger som helst. Jag tolkar dessa mass-anmälningar som desperata dödsryck för en bransch på ruinens brant.

GP har även ställt frågor om de hot som publicerats på Richii Klinsmeisters konton i sociala medier. Dessa frågor har han avböjt att kommentera.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här!