Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Teg som muren. Tre av de delägande advokaterna på Front var förra fredagen kallade till möte hos Inköps- och upphandlingsförvaltningen. De vägrade att svara på GP:s frågor, och försvann snabbt in i hissen. Bild: Mia Höglund
Teg som muren. Tre av de delägande advokaterna på Front var förra fredagen kallade till möte hos Inköps- och upphandlingsförvaltningen. De vägrade att svara på GP:s frågor, och försvann snabbt in i hissen. Bild: Mia Höglund

Revisionsbyrå ska granska Front Advokater

Revisionsbyrån Ernst & Young får uppdraget att granska misstankarna mot Front Advokater.
Samtidigt inskärper kommunen att det är beställningsstopp på Fronts tjänster.

Ramavtalet gäller också för flera kranskommuner och några bolag. Inköps- och upphandlingsförvaltningen är inköpscentral för dessa. Därmed gäller förvaltningens beslut om beställningsstopp av Fronts tjänster också utanför Göteborg.

– Jag har fått indikationer på att det kan vara så, att beställningar fortsätter att läggas hos Front. Vi ska därför förtydliga informationen till våra samverkansorganisationer, säger förvaltningsdirektören Henrik Karlsson. Är det ett beställningsstopp, så ska inte beställningar enligt ramavtalet ske till Front.

Efter en direktupphandling utsåg Inköpsförvaltningen på fredagen Ernst & Young till att vara den externa part i utredningen av de misstänkta överdebiteringarna från Front Advokater.

– Det blir en seniorkonsult som ska vara ett stöd på expertnivå för vår egen personal som kommer att arbeta med utredningen, säger Henrik Karlsson.

LÄS MER: Fronts motattack: hotar stämma kommunen

Någon tidplan för utredningen finns inte men förvaltningschefen uppger att en målsättning har varit att den ska vara klar innan mars är slut.

– I nästa vecka ska vi ha ett startmöte med Ernst & Young. Först därefter vet vi om det är realistiskt. Om inte, får utredningen ta mera tid. Den ska genomföras skyndsamt men det är viktigt att den blir gjord med kvalitet.

Vid startmötet kommer utredningens inriktning att bestämmas; vilka frågor som ska undersökas och vilket material som ska begäras ut från Front.

Kommer ni att undersöka vilka arbetsuppgifter som de olika kategorierna av jurister hos Front har debiterat för?

– Vi har inte påbörjat utredningen, och har inte formulerat frågorna än, så det kan jag inte svara på.

Kostnaden för Ernst & Youngs utredningsarbete är inte budgeterad, uppger Henrik Karlsson. Revisionsfirmans arbete kommer att köpas in per timme, till priset 2437,50 kronor, inklusive moms.

En av Fronts stora kunder utanför Göteborg har varit Alingsås kommun. Som GP tidigare har skrivit har krav framförts på en vitbok om kommunens hantering av den så kallade ABC-härvan, där Front debiterat drygt tre miljoner kronor.

På måndag ska en snabbutredning, gjord av kommundirektören, presenteras för kommunstyrelsen i Alingsås.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här!