Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Jesper Östling dog i läkemedelsförgiftning efter att en läkare i Göteborg skrivit ut nästan 1 600 starka morfintabletter till honom under loppet av bara några veckor. Bild: Stefan Berg
Jesper Östling dog i läkemedelsförgiftning efter att en läkare i Göteborg skrivit ut nästan 1 600 starka morfintabletter till honom under loppet av bara några veckor. Bild: Stefan Berg

Patienterna förgiftades till döds – läkare anses olämplig: "Får jobba kvar"

En 21-årig man och en kvinna i 40-årsåldern förgiftades till döds av mediciner de ordinerats av en läkare på Närhälsan i Göteborg. Nu har ytterligare fall kopplade till läkaren hittats – som återigen nekas skriva ut läkemedel. Men jobbet får han behålla.

För nästan fyra år sedan granskade Göteborgs-Posten och SVT Nyheter Väst gemensamt "Fallet Jesper".

LÄS MER: Läkemedlet tog livet av Jesper, 21

GP och SVT kunde då avslöja hur 21-årige Jesper Östling dött i en läkemedelsförgiftning, efter att en läkare i Göteborg skrivit ut nästan 1 600 starka morfintabletter till honom under loppet av bara några veckor. Granskningen avslöjade allvarliga brister i en lång vårdkedja – framför allt kopplade till den enskilde läkare som skrivit ut enorma mängder narkotikaklassade tabletter utan någon kontroll eller uppföljning.

LÄS MER: Efter Jespers död – läkare kritiseras för ännu ett dödsfall

Bedöms kunna vara "olämplig att utöva läkaryrket"

Förutom Jesper Östling, kunde vi också avslöja att en kvinna i 40-årsåldern förgiftats till döds på liknande sätt, efter att hon fått stora mängder narkotikaklassade läkemedel utskrivna av samma läkare. Dödsfallen granskades senare av en åklagare och den aktuella läkaren erkände sig så småningom skyldig till brottet "framkallande av fara för annan", något som gav honom villkorlig dom och 28 000 kronor i böter.

– Jag dricker inte champagne för att läkaren blir dömd. Min pojke är död. Jag får aldrig Jesper tillbaka, sade Jespers pappa, Peter Östling, i samband med åklagarens beslut.

Närhälsan lät läkaren behålla jobbet, dock utan rätten att skriva ut narkotikaklassade läkemedel. Drygt tre år efter granskningen, sommaren 2019, ansökte dock läkaren om att få tillbaka sin rätt att skriva ut narkotikaklassade läkemedel till patienter. En ansökan som Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) nu avslår.

Till grund för HSAN:s beslut ligger bland annat en utredning från Inspektionen för vård och omsorg, där myndigheten granskat läkarens förskrivningsmönster. I utredningen framgår att läkaren kan "befaras vara olämplig att utöva läkaryrket". Detta efter att man hittat ytterligare fall, utöver de två dödsfallen, där patienter fått narkotiska preparat utskrivna med allvarlig risk för överdos.

LÄS MER: Läkaren skrev ut tabletterna som dödade Jesper – utreds

Fick årsförbrukning – efter 13 dagar

Däribland en patient med kroniskt trötthetssyndrom, som inom en vecka kunde hämta ut 200 tabletter av det mycket starka sömnmedlet Imovane. Inom loppet av två veckor kunde patienten också hämta ut 400 tabletter Stesolid från samme läkare.

En annan patient, en 26-årig kvinna med lättare migrän, fick även hon tillgång till närmare en årsförbrukning Stesolid under loppet av bara 13 dagar.

HSAN har nu beslutat att läkaren ska vara under särskild prövotid de kommande tre åren, för att säkerställa att han inte återfaller i brottslighet. Man menar bland annat att läkaren utsatt sina patienter för allvarliga risker och att han inte ändrat sitt beteende trots att han fått veta att två av hans patienter dött av överdoser.

Får jobba kvar

Cathrine Thanner, är primärvårdschef för Närhälsan på Hisingen.

– Det vi planerat för under hans prövotid är att han ska ha regelbunden handledning av områdesmedicinska rådgivare och av chefsläkare. Det ska följas upp och utvärderas noggrant, säger hon.

Så han kommer att få jobba kvar?

– Ja, vi ser inget hinder för det. Han har ju verkat här under de år som han har haft sin förskrivningsrätt indragen och fått ett gott stöd av sina kollegor. Han fungerar väldigt bra som doktor. Vi ser inga skäl att avskeda honom och under prövotiden kommer vi att följa upp arbetet enligt de riktlinjer vi fått.

Förstår du om patienter förlorat förtroendet för honom efter det som hänt?

– Det finns säkert de som kan göra det, men om en patient inte är nöjd med en doktor brukar vi få veta det och han har inga klagomål på sig.

Vad skulle krävas för att en läkare med den här bakgrunden inte skulle få arbeta kvar?

– Om det under en prövotid framkommer att man är olämplig och gör olämpliga bedömningar kommer det i en annan dager. Men den här läkaren har varit anställd på vårdcentralen under ganska många år och fungerat mycket väl i det dagliga arbetet. Det måste vi som arbetsgivare också ta hänsyn till, säger Cathrine Thanner.

GP har sökt den aktuella läkaren och fått som svar att han avböjer att kommentera.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här!