Störste personalleverantören till Alberts städ i tingsrätten, åtalad för människoexploatering och brott mot utlänningslagen.
Chockade städare utanför Alberts kontor i Högsbo, 10 maj i fjol. Städarna informeras av Maksym Harets från en polsk bemanningsbyrå att de inte längre har något jobb. Fyra dagar tidigare hade GP ställt frågor till ägaren Victor Albertsson. I mellantiden sade han upp avtalet med sin störste ”underleverantör” Björks städ. Bild: Thomas Johansson

Nu avgörs om städarna hos Alberts var exploaterade

På måndagen inleddes rättegången om människoexploatering mot ägaren till Björks städ. Företaget var främste leverantör av personal till Alberts städservice, ett av Västsveriges största städföretag som drev verksamheten utan att ha några städare anställda.
Den 58-årige mannen står även åtalad för brott mot utlänningslagen.

ANNONS
|

I maj förra året inledde GP en granskning av Alberts städservice, ett företag som då var ett av de största inom hemstädning. Företaget hade under tio år byggt upp sin verksamhet på mestadels ukrainska kvinnor som genom en kedja av företag i hemlandet och i Polen städade svenska hem i Alberts namn.

LÄS MER:Ukrainskor städar för svältlön – bor i industrilokaler

I sin stämningsansökan har åklagaren tagit upp 28 städare som brottsoffer, målsägande. 13 av dem hade tagits av Gränspolisen och saknade arbets- och uppehållstillstånd. De övriga tillhör den grupp som vände sig till Migrationsverket sedan de fått klart för sig att de inte skulle få ut sin lön, i flera fall för flera hundra timmars arbete.

ANNONS

Under rättegången kommer två av städerskorna att höras som målsägande. En tredje kvinna har trots stora ansträngningar inte gått att nå. Försvarsadvokat Amanda Monell begärde att fortsatta eftersökningar skulle göras, men efter en paus i rättegången meddelade rådman Sara Lindman att sådana var utsiktslösa och polisförhöret fick läsas upp.

Den 26-åriga kvinnan är en av 28 målsäganden i rättegången där ägaren till Björks städ är åtalad för människoexploatering. Hon stoppades i september 2021 i en bil med körförbud, ägd av Björks städ, när hon tillsammans med en ung man var på väg till ett gym i Kållered. Ingen av dem hade arbetstillstånd i Sverige.
Den 26-åriga kvinnan är en av 28 målsäganden i rättegången där ägaren till Björks städ är åtalad för människoexploatering. Hon stoppades i september 2021 i en bil med körförbud, ägd av Björks städ, när hon tillsammans med en ung man var på väg till ett gym i Kållered. Ingen av dem hade arbetstillstånd i Sverige. Bild: Bild: Polisen

På åklagarens begäran skall även den tidigare misstänkte Victor Albertsson, ägaren av Alberts städ, höras samt en kund till hans företag. Det är klubbchefen på en tennisklubb i västra Göteborg.

Nya städare kom genast efter Gränspolisens tillslag

I november 2021 hade Gränspolisen för andra gången på tre veckor omhändertagit två städare som arbetade i tennishallen.

Klubbchefen säger i polisförhör att han tyckte det var ”lite märkligt” att det kom två nya städare till hallen två timmar efter att polisen tagit de första. De båda ersättarna fortsatte att städa där de som tagits av polisen hade slutat.

– Ingen från Alberts städ tog upp saken med oss, och om vi inte hade vetat om att polisen varit här, så hade vi nog inte märkt något, sa klubbchefen i polisförhöret.

Dessutom ska, på den åtalades begäran, en städerska höras samt två kvinnor som arbetat med administration i hans företag.

GP:s granskning visade att städarna i stor utsträckning saknade arbetstillstånd, deras lön var i allmänhet 70 kronor i timmen, arbetsdagarna kunde sträcka sig över 13 timmar och de bodde hopträngda i radhus och i en industrifastighet som kontrollerades av ägaren till Alberts städ, Victor Albertsson.

ANNONS

Han har varit misstänkt för människoexploatering men misstankarna avskrevs sedan åklagaren inte kunnat styrka hans uppsåt till exploatering.

Det anser åklagaren Thomas Ahlstrand på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet däremot kunna göra vad gäller Alberts störste ”underleverantör” av städare – Björks städ.

”Uppenbart orimliga villkor”

Ägaren till detta företag misstänks nu för människoexploatering alternativt ocker samt brott mot utlänningslagen. Enligt åklagaren har mannen tagit emot, inhyst och satt utländska medborgare utan arbetstillstånd i arbete. Företagaren har utnyttjat städarnas beroendeställning, vilselett dem om deras rätt att stanna här och exploaterat dem i arbete under uppenbart orimliga villkor, anser åklagaren.

Företagaren nekar till brott.

I åklagarens gärningsbeskrivning pekas också på att ägaren till Björks städ kameraövervakat städarna i två av lokalerna där de varit inhysta – ett radhus i Mölndal och industrifastigheten på Kontrabasgatan i Västra Frölunda.

Vid polisens husrannsakan hemma hos ägaren till Björks städ på en exklusiv adress nära Götaplatsen hittades kameror som misstänks ha använts i övervakningen av städarna.

När GP ställde frågor till Victor Albertsson inför den första publiceringen, sa han sig vara ovetande om att städarna var anställda i Polen, och inte hos Björks städ och hos hans övriga ”underleverantörer”. Albertsson hävde därefter sitt avtal med Björks städ.

Bolagen stämde sedan varandra på 10,2 respektive 18,1 miljoner kronor.

ANNONS

I december i fjol sattes Björks städ i konkurs.

Skatteverket ser Alberts som arbetsgivare

Dagen därpå, två dagar före julafton, kom resultatet av en omfattande skatterevision av Alberts städservice: bolaget ska ses som arbetsgivare för alla städare och ska betala in 32 miljoner kronor i arbetsgivaravgifter och löneskatter.

I mars i år sattes Alberts städservice i konkurs.

Bristen i de båda konkurserna är 3,8 respektive 34,9 miljoner kronor.

14 dagar efter konkursen fick Victor Albertsson, tillsammans med några chefer i Alberts städ, köpa tillbaka bolaget av konkursförvaltaren för 1,5 miljoner kronor.

Alberts städ återuppstod under namnet Bettys städ.

Rättegången avslutas i början av nästa vecka.

Advokat Richard Backenroth, målsägandebiträde för städarna, presenterade under den första rättegångsdagen skadeståndsanspråk på 524 144 kronor för åtta av städarna. Beloppet är dels ersättning för kränkning, dels utebliven lön för den sista tidens arbete via Björks städ.

LÄS MER:Bolagen skyller på varandra – städare utan lön

ANNONS