Efter GP:s granskning om missförhållanden och pengar som försvunnit startar nu myndigheten SST en granskning av trossamfundet.
Efter GP:s granskning om missförhållanden och pengar som försvunnit startar nu myndigheten SST en granskning av trossamfundet. Bild: Sanna Tedeborg

Myndigheten startar utredning av grekiska kyrkan

Myndigheten för stöd till trossamfund (SST) startar en utredning av grekisk-ortodoxa kyrkan i Sverige efter GP:s granskning. En forensisk revision, inriktad på misstänkta brott och oegentligheter, ska nu granska hur kyrkan använt miljonbidragen från staten.
– Vi vill att detta görs så snabbt som möjligt, säger myndighetschefen Isak Reichel på SST.

ANNONS
|

Under måndagen höll den statliga myndigheten ett möte med trossamfundets ärkebiskop Cleopas Strongylis och hans juridiska ombud, där man informerade dem om beslutet att starta utredningen.

– Vi håller på att upphandla en forensisk revision och granskning. Vi vill att en oberoende revisor ska titta specifikt på om det går att se ifall det förekommit något kriminellt eller otillbörligt när det gäller användningen av statsbidraget inom grekisk-ortodoxa kyrkan, säger Isak Reichel.

SST för just nu diskussioner om utredningen med en av landets stora revisionsbyråer och beställningen ska göras formellt senare i veckan.

Medarbetare larmar om fiffel

Bakgrunden är GP:s granskning av grekisk-ortodoxa kyrkan, där ledande medarbetare och församlingar i hela landet – Stockholm, Göteborg, Malmö, Borås, Jönköping och Kalmar – larmar om bidragsfusk, fiffel med statliga bidrag och misstänkt förskingring av kyrkans pengar.

ANNONS

LÄS MER:Myndigheten kallar till krismöte om misstänkta fifflet i grekiska kyrkan: ”Förkastligt"

Trossamfundet får årligen miljonbelopp i bidrag från svenska staten, pengar som ska gå till de lokala församlingarna – medan församlingarna själva vittnar om att inte en krona nått fram under flera år. Samtidigt som församlingar hamnat hos Kronofogden visar GP:s granskning att kyrkans högste ledare utfört en renovering utan tillstånd, höjt sin egen lön och köpt ett hemligt lyxhus i Stockholms skärgård. GP:s granskningar visar att samme ledare – idag en av kyrkans mäktigaste biskopar internationellt – tidigare utretts för ekonomiska oegentligheter i USA.

Efter att GP påbörjade granskningen har trossamfundet tvingats betala tillbaka delar av statsbidraget – sammanlagt 190 000 kronor som inte använts korrekt. Samtidigt finns frågetecken kring resterande bidrag – omkring 2 miljoner kronor per år – som fortfarande betalas ut.

– Vi ser allvarligt på det som framkommit och vill att denna granskning görs så snabbt som möjligt. Har dom använt pengarna så som dom redovisat det till oss och har pengarna använts i enlighet med intentionerna i regelverket, säger Isak Reichel.

Han betonar samtidigt att utredningen inte kommer gälla de många andra oegentligheter som lyfts i GP:s granskning. Bland annat de stora summor kollektpengar som stulits från kyrkan i Stockholm i ett misstänkt insider-inbrott, kyrkan i Göteborg som skänktes bort till metropolitdömet med ett förfalskat gåvobrev, samt de stora mängder kontanter som uppges ha transporterats till metropoliten under stort hemlighetsmakeri.

ANNONS

– Vi har fått många samtal från folk som tyckt att dessa saker borde polisanmälas. Skulle det bli så att medlemmar i kyrkan eller privatpersoner väljer att polisanmäla detta, då kan det bli aktuellt för andra myndigheter att titta på dom bitarna. Det kan handla om överlåtelsen av kyrkan i Göteborg som GP skrivit om, eller frågan om medlemmarnas pengar. Men det vi kommer titta på nu specifikt är hur kyrkan använt just statsbidraget, säger Isak Reichel.

LÄS MER:Hot och försvunna skattepengar i grekiska kyrkan

LÄS MER:GP avslöjar: Kyrkan skänktes bort – med förfalskat gåvobrev

Biskopen förnekar anklagelserna

GP har i över två månaders tid sökt metropolit Cleopas Strongylis, som hittills vägrat svara på frågor. I ett skriftligt uttalande i sociala medier förnekar metropolitdömet alla medarbetares anklagelser som man kallar ”osanna, förvrängda eller fabricerade”. Man uppger även att granskningen ”innehåller ärekränkande uttalanden mot Hans Eminens Metropoliten Cleopas av Sverige”.

Liknande svar ska biskopen ha gett till SST.

– Det var ungefär samma inställning de gav till oss under mötet. Metropoliten och hans ombud menar att ingenting stämmer, men gick inte in på några detaljer. Sedan informerade vi dem om att vi inleder en granskning, säger Isak Reichel.

LÄS MER:Regeringen delade ut 100 miljoner i statsbidrag till religiösa samfund – vet inte var pengarna hamnat

LÄS MER:Myndigheten kallar till krismöte om misstänkta fifflet i grekiska kyrkan: ”Förkastligt"

GP:s granskning av grekisk-ortodoxa kyrkan har blivit en världsnyhet och omskrivits av medier och organisationer i bland annat Grekland, USA och Schweiz. Bland annat har det grekiska partiet Syriza, som innehade regeringsmakten i Grekland mellan 2015 och 2019, meddelat i ett pressmeddelande att skandalen skadar bilden av Grekland internationellt.

ANNONS

Enligt uppgifter till GP har även östortodoxa kyrkans världsledare, patriarken Bartolomaios I, informerats om GP:s granskning. De senaste åren har Cleopas Strongylis suttit som en tolv präster i ”Den heliga synoden” – patriarkens närmaste råd – och är därmed en av den ortodoxa kyrkans mäktigaste präster internationellt.

GP granskar: Patriarkens högra hand

I granskningen Patriarkens högra hand granskar GP hur svenska statens miljonbidrag till trossamfund används, samt larm om fiffel och korruption inom grekisk-ortodoxa kyrkan.

Alla delar:

Del 1: Hot och försvunna skattepengar i grekiska kyrkan

Del 2: Köpte hemligt lyxhus – samtidigt som pengar försvann

Del 3: Utreddes för miljonstölder i USA – kyrkan lade locket på

Del 4: Kyrkan skänktes bort – med ett förfalskat gåvobrev

ANNONS