Kulturminister Amanda Lind (MP) är via kulturdepartementet ytterst ansvarig för de statsbidrag som betalas ut till trossamfund i Sverige.
Kulturminister Amanda Lind (MP) är via kulturdepartementet ytterst ansvarig för de statsbidrag som betalas ut till trossamfund i Sverige. Bild: ERIK SIMANDER

Myndigheten kallar till krismöte om misstänkta fifflet i grekiska kyrkan: ”Förkastligt"

GP:s avslöjanden om oegentligheter och larm om fiffel med statliga bidrag i grekisk-ortodoxa kyrkan i Sverige har blivit en världsnyhet. Nu har myndigheten för stöd till trossamfund (SST) kallat till krismöte för att diskutera åtgärder.
– Det är förkastligt, säger kulturminister Amanda Lind (MP) om avslöjandet.

ANNONS
|

I GP-granskningen ”Patriarkens högra hand” slår ett 50-tal källor, varav majoriteten ledande medarbetare, larm om fiffel, korruption och bidragsfusk inom grekisk-ortodoxa kyrkan i Sverige. Medarbetarna vittnar om pengar som försvunnit, gåvobrev som förfalskats, ekobrott och misstänkt förskingring – samtidigt som kyrkans ledare i Skandinavien rekordhöjt sin lön, renoverat svart och köpt ett lyxhus i Stockholms skärgård.

LÄS MER:Hot och försvunna skattepengar i grekiska kyrkan

LÄS MER:Ärkebiskopen köpte lyxhus – samtidigt som pengar försvann

Trossamfundet får årligen miljonbelopp i statsbidrag från svenska staten – via kulturdepartementet och myndigheten SST. Sedan GP påbörjade granskningen har nu trossamfundet tvingats återbetala 190 000 kronor av statsbidraget – pengar som skulle gått till lokala församlingar men som GP kunnat avslöja behållits av kyrkans ledare centralt.

ANNONS

Frågetecken kvarstår dock kring den större delen av statsbidraget – omkring 2 miljoner kronor per år – där lokala församlingar vittnar om att inte en krona nått fram under flera år trots att så redovisats till staten.

Amanda Lind om avslöjandet: ”Förkastligt”

En av de som nu reagerar är kulturminister Amanda Lind (MP).

”Det som framkommer av granskningen är förkastligt om det stämmer. I grunden handlar det om ett viktigt stöd till värdefull verksamhet. Om ett samfund förskingrar pengar så skadas inte bara förtroendet från de egna medlemmarna, utan också från samhället i övrigt” skriver Amanda Lind (MP) i ett mejl till GP.

Enligt henne diskuterar regeringen nu förslag som ska göra det lättare att återkalla statsbidrag till trossamfund.

”Det ska bli tydligare vilka krav som ställs för att få statsbidrag. I budgetpropositionen för 2022 som ska behandlas av riksdagen finns även förslag om att stärka myndighetens kapacitet för uppföljning och granskning av statsbidragen” skriver hon i sitt mejl till GP.

SST: ”Polisanmälan något vi diskuterar”

Senare under dagen kom beskedet att myndigheten SST kallat till ett krismöte, för att diskutera vad som framkommit om grekisk-ortodoxa kyrkan i detalj.

– Mycket av det som framkommit är nytt för oss. Att man ska ha fuskat med redovisningar till exempel, och larmen om att det kyrkan skickat till oss inte stämmer. Vi kommer att ha möte för att diskutera vad som framkommit. Och det kommer innebära någon typ av åtgärd. Det här ärendet är väldigt angeläget, säger SST:s myndighetschef Isak Reichel.

ANNONS
Via myndigheten SST betalar staten årligen ut omkring 100 miljoner till olika trossamfund i Sverige.
Via myndigheten SST betalar staten årligen ut omkring 100 miljoner till olika trossamfund i Sverige. Bild: Sanna Tedeborg

Enligt honom utesluter man inte att blanda in rättsväsendet.

– Polisanmälan är något vi diskuterar. Det kan också innebära att vi tar in utomstående revisorer som får granska kyrkan, som vi gjort när det gäller ett annat trossamfund, säger Isak Reichel.

Samtidigt väcker granskningen starka känslor runt om i världen. Förutom svenska medier som Expressen, Barometern, Dagen och Kyrkans tidning har granskningen även plockats upp av medier och organisationer i Grekland, USA, Schweiz och Norge.

Den grekiska nyhetstidningen Documento News skriver att avslöjandena i Sverige skadar ”trovärdigheten för både det grekiska folket och den ortodoxa kyrkan”. Även i USA har flera sajter som bevakar Grekland och ortodoxa kyrkan skrivit om biskopen – som tidigare anklagats för liknande ekonomiska oegentligheter där.

LÄS MER:Hemliga dokument: Ärkebiskopen utreddes för bedrägerier i USA

Grekiska partiet kräver utredning

Reaktioner kommer även från politiskt håll. Det grekiska partiet Syriza, som innehade regeringsmakten och premiärminister-posten i Grekland mellan 2015 och 2019, skriver i ett pressmeddelande att skandalen skadar bilden av Grekland internationellt.

LÄS MER:GP avslöjar: Kyrkan skänktes bort – med förfalskat gåvobrev

”Vi utgår ifrån att rättssystemet kommer hantera ärendet skyndsamt så att respekten åter växer i relationerna mellan den svenska staten och de som i framtiden kommer representera den grekisk ortodoxa kyrkan” skriver Syriza i Skandinavien och fortsätter:

”Vi kräver också att den grekiska staten och den ortodoxa kyrkans patriark vidtar de nödvändiga åtgärder som krävs för att återskapa den tillit som är så avgörande för oss människor i alla sammanhang.”

ANNONS

Metropolitdömet: ”Ärekränkande uttalanden”

GP har sökt grekisk-ortodoxa metropolitdömet och ärkebiskopen Cleopas Strongylis, som under flera veckor vägrat svara på frågor. I ett skriftligt uttalande som nyligen publicerats på Facebook, skriver metropolitdömet att man ”förnekar alla anklagelser” som riktats mot kyrkan. Man anser att reportagen ”innehåller ärekränkande uttalanden mot Hans Eminens Metropoliten Cleopas av Sverige” och att medarbetarnas anklagelser är ”osanna, förvrängda eller fabricerade”. Man skriver också att man tänkt besvara kritiken ”inom kort”.

Enligt uppgifter till GP ska grekisk-ortodoxa kyrkans världsledare, patriarken Bartolomaois I, ha blivit informerad om medarbetarnas kritik mot ärkebiskopen.

Granskning: Patriarkens högra hand

I granskningen Patriarkens högra hand granskar GP hur svenska statens miljonbidrag till trossamfund används, samt larm om fiffel och korruption inom grekisk-ortodoxa kyrkan.

Alla delar:

Del 1: Hot och försvunna skattepengar i grekiska kyrkan

Del 2: Köpte hemligt lyxhus – samtidigt som pengar försvann

Del 3: Utreddes för miljonstölder i USA – kyrkan lade locket på

Del 4: Kyrkan skänktes bort – med ett förfalskat gåvobrev

ANNONS