Den irakiske affärsmannen Mohammed Sadeq Ibrahim köpte ett ”gyllene pass” som gjorde att han kunde komma till Sverige.
Den irakiske affärsmannen Mohammed Sadeq Ibrahim köpte ett ”gyllene pass” som gjorde att han kunde komma till Sverige. Bild: Anders Ylander

Mohammed köpte EU-pass av politiker på Cypern – tog sig till Sverige

Affärsmannen Mohammed Sadeq Ibrahim från Irak betalade mångmiljonbelopp till en av Cyperns ledande politiker för att bli EU-medborgare.
Han använde det nya passet för att ta sig till Sverige.
Polisen utredde misstänkt korruption, men utredningen stoppades av politikern Marinos Sizopoulos ställning.

ANNONS

GP har tillsammans med det internationellt prisade journalistnätverket OCCRP avslöjat att den irakiske affärsmannen Mohammed Sadeq Ibrahim tog sig till Sverige genom att köpa EU-medborgarskap på Cypern. Detta genom förvärvet av ett konkursfärdigt bolag som ägde fastigheter.

LÄS MER:Affärsmannen köpte EU-pass för miljoner – fick bakdörr till Sverige

När GP följde spåren i Sverige körde affärsmannens svärson nästan på journalisterna. Sedan förklarade han upplägget:

– Får du medborgarskap så får du bo var du vill i hela Europa.

Gyllene pass från Cypern såldes för två miljoner euro

Vid den aktuella tiden hade Cypern ett hårt kritiserat investeringsprogram för så kallade ”gyllene pass”. Genom en investering på två miljoner euro, samt en halv miljon i en permanent bostad, kunde man få medborgarskap. Affärsmannen, hans fru och dotter fick cypriotiska pass.

ANNONS

Genom upplägget blev politikern av med en mångmiljonskuld som han var personligt ansvarig för, men han vill inte svara på frågor om fallet.

– Tyvärr är det inte nödvändigt för mig att ge dig någonting, säger Marinos Sizopoulos, partiledare för socialistpartiet EDEK.

Partiledaren och parlamentsledamoten på Cypern, Marinos Sizopoulous, vill inte svara på frågor.
Partiledaren och parlamentsledamoten på Cypern, Marinos Sizopoulous, vill inte svara på frågor. Bild: Cyperns parlament

Försäljningen av bolaget Taxan bröt mot reglerna

Försäljningen av bolaget Taxan Properties Developers Limited genomfördes 2017 och affärsmannen fick cypriotiskt medborgarskap året därpå. Sedan 2021 är han styrelseledamot för ett svenskt bolag och nu är han också folkbokförd i Sverige. Det är även hans båda döttrar, varav en fick cypriotisk pass i samband med affären.

GP och OCCRP:s granskning har visat att affären inte följde reglerna. Det finns ingen dokumentation på att pengarna har förts över och olika versioner av köpekontraktet visar på olika summor. Det har inte heller skett någon uppföljning av investeringen och fastigheterna stod fortfarande obebyggda så sent som i början av november.

GP har tagit del av en läckt utredning från Cypern som bekräftar missförhållanden när EU-pass såldes.
GP har tagit del av en läckt utredning från Cypern som bekräftar missförhållanden när EU-pass såldes. Bild: Anders Ylander

Polisen på Cypern utredde korruption– stoppades av politikerns ställning

Polisen på Cypern utredde misstankar om bland annat förskingring och bedrägeri i samband med affären, men utredningen stoppades av politikerns parlamentariska immunitet. Mitt under pågående utredning godkändes affärsmannens dotters medborgarskap, bara dagar innan polisen grep en av dem som sålt bolaget.

En cypriotisk granskningskommission har pekat på bristerna och framhållit att medborgarskapet eventuellt bör dras tillbaka, vilket framgår i läckta dokument som GP har tagit del av.

ANNONS

”Det finns en möjlighet att den sökande förvärvade medborgarskapet bedrägligen eller med falska förespeglingar”, står det i dokumenten.

Mohammed Sadeq Ibrahim menar att allting gått rätt till:

”Allt gjordes i enlighet med lagen och jag vill inte kommentera ytterligare”.

Granskning i anslutning till Cypernläckan

Granskningen har skett i samband med journalistnätverket OCCRP:s arbete med det internationella avslöjandet Cypernläckan. Mer än 3,6 miljoner dokument läcktes från bolagsfixare på Cypern och journalister från en lång rad länder har med hjälp av dem avslöjat hur oligarker och skattesmitare använt landet som en fristad för skumma affärer.

LÄS MER:Hemliga dokument visar: Rysk oligark betalade Alexander Isaks agent hundra miljoner

Tipsa GP:s grävgrupp

Känner du till missförhållanden eller oegentligheter? Tipsa GP:s granskande reportrar på ett säkert sätt med den krypterade appen Signal, som finns att ladda ner här.

Skicka dina meddelanden i appen till 0701468352.

ANNONS