Kronofogden Magnus hem utanför Göteborg besköts: ”Vi hade kunnat dö”

Hot och våld har lett till att anställda på Kronofogdemyndigheten nu börjat använda skottsäkra västar.
I en GP-granskning berättar kronofogden, som vi kallas Magnus, om när hans hem i Ale blev beskjutet och familjen tvingades flytta med skyddad identitet.
I dag känner de sig svikna av staten och Kronofogdemyndigheten.
– Vem ska göra det här jobbet om man inte får hjälp?

ANNONS
|

Hundratals incidenter om hot och våld mot anställda inom Kronofogdemyndigheten har rapporterats de senaste åren. Förra året rapporterades 11 fall av våld och 142 hot mot anställda, vilket är en ökning jämfört med året innan.

I en intervju med GP berättar Magnus, om hur hans hem besköts 2021:

– De var ju likgiltiga till att vi hade kunnat dö. Vem som helst i familjen hade kunnat dö, säger Magnus.

Polisens bilder visar hur kulor träffat både Magnus hem men också familjens bil. Magnus arbete inom Kronofogden mot organiserad brottslighet och grovt kriminella ses av polisen som ett motiv till skottlossningen.

ANNONS

Kronofogden har infört skottsäkra västar efter hot och våld

Huvudskyddsombudet vid Kronofogden berättar för GP om en hårdnande arbetsmiljö för de anställda inom myndigheten.

– Knivar och tillhyggen har kastats och viftats med. Ett antal gånger har man försökt köra över medarbetare som är ute i fält. Man skär sönder däck på våra bilar. Det sker nästan dagligen i vissa områden.

Anställda vid Kronofogden söks upp i sina hem och i vissa fall har även barnens skolor kartlagts berättar Matteus Furemalm, huvudskyddsombud vid Kronofogden.
Anställda vid Kronofogden söks upp i sina hem och i vissa fall har även barnens skolor kartlagts berättar Matteus Furemalm, huvudskyddsombud vid Kronofogden. Bild: Nils Petter Nilsson

På grund av säkerhetsläget har Kronofogden i år infört möjligheten till skottsäkra västar för de anställda. En utveckling som var nödvändig enligt myndighetens säkerhetschef Linda Synnerfors:

– De får bara användas väldigt restriktivt. Det finns samverkansinsatser med polis, där polisen rekommenderar att man har västar. Då har vi utrustat våra medarbetare med det, säger hon.

Magnus kritisk till dåligt skyddsnät

Magnus hade tidigare utsatts för hot i sitt arbete, men kände sig ändå trygg. I dag känner han och sambon annorlunda. De hade önskat ett bättre skydd innan händelsen och efterlyser bland annat möjligheten till anonymiserade beslut, men också hur skyddsnätet ser ut efter en allvarlig händelse.

– Politikerna talar om att ta krafttag mot den organiserade brottsligheten, men täcker inte igen de luckor i lagstiftningen som behövs för att trygga dem som faktiskt ska göra arbetet.

Familjen fick under lång tid kämpa för att få ekonomisk ersättning för kostnader som uppstått på grund av skottlossningen.

ANNONS

– Jag är så arg och besviken på min arbetsgivare och att det inte finns rätt lagstiftning på plats. Vem ska göra det här jobbet om man inte får hjälp?

Kronofogden har en bra beredskap

Kronofogden vill inte uttala sig om enskilda fall, men myndighetens säkerhetschef Linda Synnerfors, säger att Kronofogden under lång tid arbetet för att förebygga hot och våld och är väl förberedda om något skulle inträffa.

Hon anser att myndigheten gett mycket stöd till Magnus och hans familj:

– Jag förstår att de är besvikna, ledsna, oroade och inte mår bra av det som hände. Jag tycker att vi lämnade ett bra stöd i det enskilda fallet, säger hon.

Kronofogden vill inte prata om Magnus ärende, men säkerhetschef Linda Synnerfors, och HR-chef Maria Johansson anser att myndigheten är väl rustad när anställda utsätts för hot eller våld.
Kronofogden vill inte prata om Magnus ärende, men säkerhetschef Linda Synnerfors, och HR-chef Maria Johansson anser att myndigheten är väl rustad när anställda utsätts för hot eller våld. Bild: Anna Tärnhuvud

Kronofogdens HR-chef Maria Johansson säger att det man behöver titta bredare på är skyddsnätet för statsanställda.

– Vi som arbetsgivare är ju en del i det skyddsnät som samtliga statsanställda behöver ha. Vi skulle gärna se att man kan få lite ändrade lagar och regler av det skydd som finns i dag.

Personalen ska egentligen inte befinna sig i situationer som bedöms så farliga att skottsäkra västar behövs, men myndigheten landade slutligen i att det ändå skulle införas i vissa specifika fall.

– Det är inte den samhällsutveckling jag hade önskat. Så jag tycker att det är tråkigt, men jag är också tacksam för att det är en möjlighet vi kan erbjuda de medarbetare som behöver det i särskilda situationer, säger säkerhetschef Lina Synnerfors.

ANNONS

Du kan läsa hela reportaget om vad som hände Magnus och hans familj här.

Magnus heter egentligen något annat.

LÄS MER:Kronofogdens hem besköts – fick kämpa för ersättning: ”Så arg och besviken”

LÄS MER:Kronofogden har börjat använda skottsäkra västar för att skydda personalen

ANNONS