Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Kräver utredning efter hamn-avslöjande

Efter GP:s avslöjande om hur kommunens mark hyrts ut privat begär Göteborgs hamns styrelse en totalgenomgång av alla bolagets marker och arrendeavtal. – Det här är helt oacceptabelt, säger styrelseledamoten Cecilia Magnusson (M).

Avslöjandet har fått Göteborgs hamns styrelse att reagera mycket kraftfullt. Som GP berättat har kommunens mark använts av ett privat företag som då hyrt den som en parkeringsplats för lastbilstrailers.

– Sånt här får inte förekomma. Att upplåta mark utan avtal, det är inte så affärsverksamhet fungerar. Det här blir ju också illojal konkurrens mot andra som har avtal och betalar arrende. Det skadar Göteborgs hamns förtroende som landlord och fastighetsägare, säger styrelseledamoten och riksdagsledamoten Cecilia Magnusson.

LÄS ÄVEN: Förvarade brännbart material – vid oljeledning

Kräver utredning

Inför nästa styrelsemöte kräver hon nu att bolaget går igenom samtliga marker man förfogar över och redovisar vilka avtal man har. 

– Jag vill ha medarbetarnas besked om varför man inte gjorde något avtal i detta fallet. Men framförallt måste vi nu se till att det inte finns några andra avtalslösa eller muntliga överenskommelser inom vårt område. Jag menar att vi behöver gå igenom detta för att säkerställa att det inte förekommer på andra håll, säger Cecilia Magnusson. 

Hon säger också att bolaget bör överväga polisanmälan om man kommer fram till att markanvändningen varit brottslig. 

Före detta S-minister kritisk

Även Ulrica Messing (S), styrelseordförande i Göteborgs hamn, menar att det som skett är mycket anmärkningsvärt.

– För oss är det självklart att man får gå tillbaka och göra rätt. För det första måste företaget betala arrende i efterhand. De har medvetet varit på vår mark och då ska de betala ersättning. Eftersom de använt marken för trailers måste vi nu också kolla om det blivit några skador, säger Ulrica Messing.

Att Göteborgs hamns förre vd Eric Nilsson sitter i styrelsen för Lundby Container Service som hyrt ut den aktuella marken vill hon dock inte kommentera.

– Oavsett vilka som gjort fel, så får man se till att börja göra rätt nu. Det spelar ingen roll vem som sitter i den styrelsen, säger hon.

Hon välkomnar samtidigt Cecilia Magnussons förslag om en genomlysning av Göteborgs hamns olika markavtal. 

– Det kan vara ett bra initiativ. Vi håller på med en stor verksamhet och sådant kan inte bedrivas med muntliga överenskommelser. Det är bra om vi kan få en genomgång för att förhindra att detta sker igen, säger Ulrica Messing.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här!