Jämställdhetsministern: Nadja Blom kan bli nya Fadime

GP:s granskning av hedersvåld inom den romska minoriteten har varit en ögonöppnare. Det säger nu flera svenska toppolitiker.
Enligt jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) kan den mördade Nadja Blom bli en liknande symbol för kampen mot hedersförtryck som Fadime Sahindal. Ministern vill också kartlägga romani kris.
– Jag hoppas att det som skedde förra sommaren kan fungera som en väckarklocka, säger hon.

ANNONS
|

I år är det 21 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Mordet riktade strålkastarljuset mot något som dittills varit ett relativt okänt begrepp i Sverige: Hedersrelaterat våld och förtryck.

I tisdags anordnade riksdagens tvärpolitiska nätverk mot hedersförtryck ett seminarium för att hedra Fadime och hennes kamp, i samarbete med nätverket Varken hora eller kuvad.

Seminariet inleddes med att reportrarna som har arbetat med GP:s granskning av hederskultur inom den romska minoriteten berättade om sitt arbete. Det påbörjades efter mordet på Nadja Blom, som kördes ihjäl på Hisingen den 30 juli förra året. Nadjas nye man skadades vid dådet och hennes två äldsta söner är sedan dess häktade, misstänkta för mord.

ANNONS

Annika Strandhäll: Man hade inte orden

Flera riksdagsledamöter sa, när de därefter intog talarstolen, att granskningen varit en ögonöppnare.

En av dem var före detta socialminister Annika Strandhäll (S).

– Det skulle jag definitivt säga. Jag tror att granskningen, och själva mordet, är en ögonöppnare för en absolut majoritet av svenskarna.

Annika Strandhäll (S) och före detta talman Per Westerberg (M) var några av deltagarna på seminariet i riksdagen. Westerberg har bland annat bett romer om ursäkt å riksdagens vägnar, för hur staten behandlat dem.
Annika Strandhäll (S) och före detta talman Per Westerberg (M) var några av deltagarna på seminariet i riksdagen. Westerberg har bland annat bett romer om ursäkt å riksdagens vägnar, för hur staten behandlat dem. Bild: Magnus Sandberg

Annika Strandhäll, som växte upp i Bergsjön, berättade om en romsk flicka i hennes skolklass som deltog sporadiskt i undervisningen för att därefter försvinna helt.

– Men man använde inte dessa orden för ett par decennier sedan, man bara konstaterade ”så har de det”. Etiketten ”heder” fanns inte, sa Strandhäll.

Paulina Brandberg jämför med Fadime Sahindal

Jämställdhetsminister Paulina Brandberg drar paralleller mellan det som framkommit i GP:s granskning och samhällsdebatten som uppstod efter mordet på Fadime Şahindal.

– Min förhoppning är att det som hände i somras kan bli motsvarande startskott för en höjd medvetenhet kring den här problematiken, säger hon med tillägget att förundersökningen av mordet fortfarande pågår.

– Men er granskning har skapat en diskussion och jag tror att många har fått upp ögonen för hedersförtryck i den romska kontexten, och det tycker jag är väldigt viktigt.

Flera av GP:s artiklar har handlat om de romska rättegångslika processer som kallas romani kris. Bland annat har vi publicerat ett filmklipp från en kris som avhandlar en kärleksaffär som den mördade Nadja Blom hade, innan hon träffade mannen som överlevde bildådet där hon själv dog.

ANNONS

Paulina Brandberg, som har en bakgrund som åklagare, säger till GP att romani kris inte har någon plats i det svenska samhället.

Jämställdhetsministern vill kartlägga romani kris

Ministern vill att fenomenet kartläggs på ett bättre sätt än vad som är gjort idag. Målet är en kunskapshöjning och att samhället enklare ska kunna upptäcka och förebygga romani kris. Ministern vill också att dialogen med den romska minoriteten förbättras.

– Vi måste samtala med alla grupper i samhället på ett inkluderande sätt, säger hon och fortsätter:

– Det här är svåra frågor, det är hedersfrågor generellt och det ska man ha respekt för, men jag kommer ju inte att ha någon annan ambition än att svensk lag och svenska rättigheter ska gälla alla.

GP har bland annat rapporterat om en romani kris som hölls i kommunala Backa Folkets hus för ett par år sedan.
GP har bland annat rapporterat om en romani kris som hölls i kommunala Backa Folkets hus för ett par år sedan. Bild: Skärmdump Facebook

Ska man förbjuda romani kris?

– Vi kan diskutera vilka möjligheter som finns. Liberalerna som jag kommer från har föreslagit det. Men att man från politiskt håll måste agera när vi ser att detta pågår, det är absolut en självklarhet.

Kan man se romani kris som medling?

– Nej, man kan inte se det som medling när vi har parallella rättssystem där det de facto utdöms straff, vi måste ha en absolut nolltolerans mot den typen av företeelser i det svenska samhället.

ANNONS

Till dig som är utsatt eller riskerar att utsättas

Du kan vända dig till skolpersonal, socialtjänsten, hälso- och sjukvården eller polisen där du bor. Bor du i Göteborg och är utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck, kan du få hjälp av något av stadens Resursteam heder.

Exempel på organisationer med jourtelefon, -chatt eller -mejl:

GAPF – Riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime.

Linnamottagningen/Kvinnors nätverk

Somaya kvinno- och tjejjour.

Kvinnors rätt.

Källa: Hedersfortryck.se

LÄS MER:Här avgörs mördade mammans kärleksaffär i romsk domstol

LÄS MER:Romska rådet i Göteborg krävde medling efter politikernas begäran

LÄS MER:Dokumentärfilmare får Pela- och Fadimepris

LÄS MER:Barnbrudar importeras till Sverige – tolvåring i GP:s granskning

Debatt:

LÄS MER:Vi får inte tysta ner förekomsten av hederskultur bland romer

LÄS MER:Rätt att belysa den romska hederskulturen

ANNONS