Under de nya hashtaggarna skriver nu unga kvinnor om sexuella övergrepp och sexhandel.
Under de nya hashtaggarna skriver nu unga kvinnor om sexuella övergrepp och sexhandel. Bild: Mostphotos

Hundratals kvinnor talar ut om övergrepp – under nya hashtaggar

Hundratals kvinnor talar nu ut om hur de hamnade i sexhandel under hashtaggen #DärförSåldeJag – för att krossa bilden av det perfekta offret. Samtidigt skriver ett tusental kvinnor om övergrepp under en hashtagg skapad av en känd podduo – inspirerade av GP-podden Systrar.
– Det är så viktigt att folk inte känner sig ensamma, säger Linn Larsson från podden Spöktimmen.

ANNONS
|

I GP:s poddgranskning Systrar berättade flera västsvenska tonårstjejer om hur de som barn utsattes för övergrepp, hamnade i sexhandel och därefter köptes av hundratals män i Göteborg. Podden som laddats ner 400 000 gånger har väckt stor debatt, inte minst efter att TV4-profilen Paolo Roberto och toppolitikern Hans Forsberg (M) åkte fast när de köpte sex.

I podden Systrar publicerades även vittnesmål från mängder av unga tjejer och kvinnor från hela Sverige, som ringde in och delade med sig av sina erfarenheter av sexhandel – i många fall för första gången.

Kvinnor i prostitution: "Därför sålde vi"

Nu har flera initiativ startats för att samla liknande historier. I dagarna lanserade organisationen InteDinHora hashtaggen #DärförSåldeJag, där kvinnor och transpersoner berättar om varför de hamnade i prostitution.

ANNONS

"Jag sålde för att få piller så att jag kunde sova trots alla flashbacks och mardrömmar från övergrepp."

"Jag sålde för att ha råd med hyran."

Syftet är att visa att det finns många skäl och att det inte måste handla om att man lurats in via människohandel och trafficking.

– Den stora poängen är att det är helt orimligt att fördöma vissa personer för att de inte passar in i folks bild av vad som är det perfekta offret. En del tänker att man måste ha blivit utsatt för riktigt äckliga saker och ha en viss bakgrund för att vara ett offer. Vi vill bredda den bilden, säger Cassandra Hedberg på organisationen Inte Din Hora.

När hashtaggen lanserades under torsdagen hade redan 128 personer med erfarenhet av sexhandel delat med sig om anledningen till att de började sälja. I de flesta fall handlade det om sexhandel som initierats efter sexuella övergrepp som barn, för att därefter fortsätta i vuxen ålder. Enligt Cassandra Hedberg har det hänt något i samhällsdebatten de senaste veckorna.

– Debatten hade inte funnits alls om vi inte haft Metoo för tre år sen. Men för egen del känner jag att det är lättare att vara öppen med mina erfarenheter i dag. Och det känns som att många andra också börjat känna så bara de senaste veckorna, säger Cassandra Hedberg.

"Jag sålde för att kunna betala hyran, ge mina barn mat på bordet och hela och rena kläder på kroppen."

"Jag sålde för att få en paus från livet."

Enligt Cassandra Hedberg borde det spela mindre roll huruvida en kvinna lurats till Sverige från ett fattigt land eller om hon känner sig tvingad av andra skäl. Hon menar att forskningen talar sitt tydliga språk.

ANNONS

LÄS MER:Lägg ansvaret på torskarna – inte på oss som tvingas sälja sex

LÄS MER:Utred sexköparna för oaktsam våldtäkt

Studier visar att åldern för när de flesta börjar sälja sex är omkring 13-14 år. En majoritet har utsatts för sexuella övergrepp som barn, de flesta blir utsatta för misshandel under tiden de säljer och närmare tre av fyra har posttraumatiskt stressyndrom (PTSD). En stor internationell studie gjord i 9 länder visade dessutom att nästan 9 av 10 hade lämnat sexhandel om de kunnat.

"Jag sålde för att min morfar gav mig 50 kr varje gång han förgrep sig på mig."

"Jag sålde för att jag inte är värd mer än så."

Cassandra Hedberg säger att samhället fortfarande tenderar att lägga skulden på den som utsätts. Hon tar ett exempel på när hon själv tänkt anmäla en man som utsatt henne för ett grovt brott.

– Då funderade man direkt – vad kan jag ha på mig när jag träffar polisen? Kan jag ha smink? Ska jag ta bort mina piercingar och måste jag täcka mina tatueringar för att bli tagen på allvar? Det är likadant i den här frågan. Vem ska du vara för att bli accepterad? säger Cassandra Hedberg och fortsätter:

– Problemet med debatten i dag är att folk enbart diskuterar varför vissa gör "dåliga livsval". Men i slutändan så borde man fokusera på varför män bestämmer sig för att köpa en avsugning av en 16-åring. I slutändan är det männen som begår handlingen och det är männen som bär ansvaret, säger Cassandra Hedberg.

ANNONS

Spöktimmen-duon: "Måste prata om det här"

Några andra som nyligen startat en hashtag är podduon Jenny Borg och Linn Larsson. De driver Spöktimmen, en av Sveriges största poddar med hundratusentals lyssnare, där man vanligtvis pratar om brott, skräckhistorier och mysterium.

I det senaste avsnittet valde man dock att göra något annat – ett helt avsnitt om sexuella övergrepp. Avsnittet, som blev mycket känslosamt, hade de tänkt att göra länge. Men enligt duon fick man mycket inspiration efter att ha lyssnat på tjejerna i GP-podden Systrar, som duon också tipsade sina lyssnare om i Spöktimmen.

– Jag blev jätteberörd av Systrar. Man blev så ledsen, förbannad, frustrerad. Och kände bara ännu mer att – vi måste prata om det här, säger Jenny Borg.

Berättade själv om våldtäkt

I Spöktimmen valde Jenny Borg att för första gången själv berätta om en våldtäkt hon utsattes för som tonåring. Där berättade hon om skuldkänslorna efteråt och känslan att inte bli trodd på. Och även om hon inte själv hamnat i just sexhandel kunde hon känna igen mycket av det hon hörde i Systrar.

– Jag kunde känna igen så mycket i det som "Stina" berättade i Systrar. Det här med ensamheten. Att ingen tror på en och att man sen vill försöka ta kontroll, kanske genom att ha sex med någon man inte vill. Det känns som att vem som helst hade kunnat hamna där Stina hamnade, säger Jenny Borg.

ANNONS

Efter specialavsnittet i Spöktimmen vällde hundratals reaktioner in. För att samla allt skapade de hashtaggen #JagTrorDig, där nu mängder av unga kvinnor berättar om övergrepp de utsatts för. Sammanlagt uppskattar podduon att det rör sig om ett tusental som skrivit in på mejl, i kommentarer och sina Instagrams.

– Det är så viktigt att folk inte känner sig ensamma. Att de tar del av andras berättelser, att de lyssnar på poddar som Systrar, och att vi stöttar varandra. Att få höra från någon att, "jag tror dig". För det är inte du som ska bära skammen – det är gärningsmannen, säger Linn Larsson.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS