Het debatt om coronasmittan på äldreboendena

Hur kunde det bli så här? Varför lyckades vi inte skydda de som skulle skyddas allra mest? Och varför hemlighölls siffror om smittan inom kommunen? Det var huvudteman under GP:s direktsända debatt från ett äldreboende i Härlanda.

ANNONS
|

GP granskning av smittspridningen på Göteborgs äldreboenden visar att minst 40 av 53 boenden i kommunal regi, motsvarande drygt 75 procent, har eller har haft konstaterade fall av covid-19. Fler än 180 personer på äldreboenden i Göteborg har dött i smittan.

Reaktionerna på utbredningen av smittan på de särskilda boendena har varit starka och väcker många frågor. För att lyfta diskussionerna ytterligare anordnade GP en direktsänd tv-debatt under tisdagseftermiddagen.

På en solig innergård till Moränggatans äldreboende finns GP:s debattledare Karin Jansson som inleder med att ta upp frågan om att kommunen inte velat offentliggöra hur illa läget faktiskt är och har varit.

ANNONS

– Det är tack vare er GP-läsare som Göteborgs-Posten har kunnat kartlägga hur verkligheten faktiskt ser ut, säger hon och syftar på granskningen där läsare hör av sig till GP och berättar om spridningen.

Lena Palm är en av alla dem som mist en anhörig i covid-19. Hon berättar att hennes mamma avled efter att ha smittats på ett korttidshem.

– När hon kom in på Östra var det för sent. Vi tror att hon var uttorkad. Jag vet att det är stressigt, och pressade villkor för personalen. Men det är fel på strukturen på äldreboendena. Det blir mer som förvaring och det saknas tillräcklig medicinsk kompetens.

Lena Palms mamma dog i covid-19.
Lena Palms mamma dog i covid-19. Bild: Robin Aron

"Coronakatastrof"

Axel Josefson (M), som är högst ansvarig i kommunen, säger att antalet smittade nu är lägre än tidigare. Han medger att det varit flera problem och att det varit svårt att säkerställa boendena.

Han får också frågan om han anser att kommunledningen var tillräckligt förberedd.

– Ingen var nog riktigt förberedd på den här pandemin. Men vi fick till en stabil politisk organisation i början. Och vi också satsat resurser för att klara de brister som finns. Men visst, vi har yttersta ansvaret och gör nu allt vi kan för komma till rätta med det.

ANNONS

Karin Pleijel (MP) är inte alls nöjd med hur hanteringen av äldreboendena skötts av staden och är tydlig med att hon och de andra i kommunstyrelsen inte fått den information de hade behövt för att kunna agera för att begränsa smittan.

– Vi har coronakris i samhället och en coronakatastrof inom äldreomsorgen. Det är fruktansvärt, säger hon.

Karin Pleijel (MP) och Axel Josefson (M).
Karin Pleijel (MP) och Axel Josefson (M). Bild: Robin Aron

Informationen stämde inte

Axel Josefson anser att alliansen tillsammans med Socialdemokraterna tagit ansvar. De har kunnat komma med flera förslag för att förbättra situationen och har haft tillräcklig kännedom för att agera, säger han.

Den 18 maj läste Karin Pleijel i GP om coronans utbredning på boendena. Det stämde inte alls med den information hon tidigare fått från staden.

– Den 20 maj kom chefen för ett boende till oss och berättade att en majoritet av personalen varit sjukskrivna. När läget är så allvarligt måste ordförande vara aktiv och sammankalla nämnden, säger hon.

Skyddsutrustning saknades

Anna Skarsjö, ordförande Kommunal väst, kan vittna om hur medlemmar hört av sig till henne med sin oro och om de många frågetecken som funnits.

– Staden lyssnade inte på oss när det gällde skyddsutrustning. För den som jobbar på sjukhus var smittan väldigt farlig. Men tydligen inte för oss på äldreboendena.

ANNONS

Att det var en stor oro i början håller Annika Ljungh, tf stadsdelsdirektör i Örgryte-Härlanda, med om.

– Det kom olika bud från olika håll. Men det viktigaste är att det finns en bra dialog mellan enhetschef, skyddsombud, och sjuksköterska för att kunna trygga vardagen, säger hon.

ANNONS