HD: Ej prövningstillstånd i Nadja Blom-fallet

Högsta domstolen ger inte prövningstillstånd i målet om mordet på Nadja Blom. Därmed står hovrättens avgörande fast. Hennes äldste son, Garcia Blom, dömdes till livstids fängelse för mordet.

ANNONS
|

Högsta domstolen skriver i sitt beslut att det inte finns något skäl att meddela prövningstillstånd, baserat på det material som finns.

Därmed står livstidsdomen mot den äldste sonen, Garcia Blom, fast. Han dömdes för mord på sin mamma och mordförsök på hennes nye man. Hovrätten slog också fast att det fanns ett hedersmotiv till brotten.

Nadja Blom kördes ihjäl i juli 2022 på Hisingen i Göteborg. I bilen satt hennes två äldsta söner. Båda två åtalades för mord, men bara den äldre brodern, som satt vid ratten, fälldes alltså. Den yngre frikändes från mord och mordförsök, men fälldes för två fall av olaga hot.

ANNONS

Nekar till mord och hedersmotiv

Den äldste sonen överklagade till Högsta domstolen och menade bland annat det som hänt var en olyckshändelse.

Garcia Bloms advokat, Anna Dahlbom Langley, ville framförallt att HD skulle pröva om mordet hade ett hedersmotiv, inte minst eftersom tingsrätten och hovrätten där landade i olika slutsatser.

– Men nu är det bara att acceptera HD:s beslut, säger hon.

Beslutet förvånade henne inte:

– Det är en extremt liten del av samtliga ärenden som får prövningstillstånd, så förhoppningarna är aldrig särskilt stora när man överklagar till HD.

Har du hunnit prata med din klient?

– Ja och han är självfallet besviken. Han har allt sedan ärendet startade framhärdat i att han aldrig hade för avsikt att beröva sin mamma livet och att det inte funnits något hedersmotiv, säger Anna Dahlbom Langley.

Åklagaren: Målet har ett högt prejudikatvärde

Åklagaren Hediye Kurt är inte heller förvånad över HD:s beslut.

– Vår bedömning var att målet inte var lämpligt för en HD-prövning. Nu är målet slutligen avgjort och vi är i huvudsak nöjda med hur det har fallit ut.

Tror du att domen från hovrätten kommer ha någon betydelse för framtida mål?

– Absolut. Vi kan konstatera att det hovrätten slagit fast om hedersmotiv står fast, och det är ett högt prejudikatvärde på detta. Så det kommer följas av rättstillämpningen framöver, säger åklagaren Hediye Kurt.

ANNONS

LÄS MER:Här hotar frikände sonen i Nadja Blom-fallet att "spränga” person som vittnat i utredningen

LÄS MER:Mordet på Nadja Blom hade hedersmotiv – sonen Garcia Blom döms för mord

LÄS MER:Hennes dotter Nadja kördes ihjäl – två barnbarn misstänks för dådet

LÄS MER:Nadja Bloms exmake Rolf om bildådet på Hisingen: ”Vi är ingen mördarfamilj”

ANNONS