GP livesänder TV-debatt om coronavirusets spridning på äldreboenden i Göteborg

Nu blåser det upp till politisk strid om hanteringen av coronaviruset på Göteborgs äldreboenden. Oppositionen menar att de styrande partierna har brustit och inte haft koll på verksamheten de ansvarar för. På tisdag möter kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) kommunalrådet Karin Pleijiel (MP) i en livesänd GPTV-debatt.

ANNONS

GP har under en månads tid kartlagt smittspridningen på Göteborgs och kranskommunernas äldreboenden och avslöjat en rad brister i kommunens hantering av krisen. Eftersom kommunen hemlighållit vilka äldreboenden som drabbats har vi under granskningens gång istället tagit hjälp av läsarna.

Två tredjedelar av alla kommunens äldreboenden har drabbats och åtminstone 182 personer har dött på äldreboenden i Göteborg till följd av covid-19. Bara i Stockholm har fler dött på äldreboendena. Granskningen har lett till skarpa reaktioner och nu väntas politisk strid om hanteringen av coronapandemin.

LÄS MER:Kommunen får inte hemlighålla hur utbredd smittan är

LÄS MER:De styrande borgerliga partierna har brustit under äldrekatastrofen

Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ har efter GP:s granskning krävt en utredning av hur smittspridningen har kunnat leda till så höga dödstal i vissa stadsdelar. De har även krävt att politikerna ska få fullständig information gällande antalet smittade, misstänkt smittade och avlidna av misstänkt eller bekräftad covid-19. Demokraterna har sagt att de stödjer förslaget.

ANNONS

Frågan ska behandlas av kommunstyrelsen på onsdagen, men redan på tisdagen möter kommunalrådet Karin Pleijel (MP) kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) i en livesänd TV-debatt från Morängatans äldreboende i Örgryte-Härlanda.

Axel Josefson (M) kommunstyrelsens ordförande, säger att det inte går att skylla ifrån sig.
Axel Josefson (M) kommunstyrelsens ordförande, säger att det inte går att skylla ifrån sig. Bild: Anders Ylander

– Vi har alltid det yttersta ansvaret för den verksamhet som finns i kommunen, det går inte att skylla ifrån sig på något sätt, säger Axel Josefson inför debatten.

– För mig är det viktigast att föra fram vad vår målsättning är. Det är att vi inte ska ha någon smitta på våra äldreboenden och vi ska kunna erbjuda en säker och trygg miljö. Skulle vi få in smitta då ska vi kunna hantera det på ett professionellt och värdigt sätt.

Kommunalrådet Karin Pleijel (MP) menar att de styrande borgerliga partierna brustit i hanteringen av coronapandemin.
Kommunalrådet Karin Pleijel (MP) menar att de styrande borgerliga partierna brustit i hanteringen av coronapandemin. Bild: Thomas Johansson

Även Anna Skarsjö, ordförande för Kommunal Väst, som har varit kritisk mot kommunens hantering av situationen, och Lena Palm, vars mamma dött i covid-19 efter att ha smittats på ett äldreboende, medverkar i debatten.

Debatten sänds live på gp.se från klockan 16.00 på tisdag 2 juni.

LÄS MER:Bristerna i äldrevården ledde till att mamma fick covid-19 och dog

LÄS MER:Kritisk rapport om Göteborgs stads kriskommunikation friserades

LÄS MER:Efter GP:s granskning: Kommunen bekräftar brister på äldreboenden

LÄS MER:Hälften har dött av coronaviruset på äldreboendets avdelningar

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS