GP granskar NMR: "En våldsam sekt"

Nu kommer hovrättsdomen mot de tre NMR-medlemmar som tidigare dömts för inblandning i bombdåden i Göteborg. GP har kartlagt Nordiska motståndsrörelsens riksledare och främsta nazistaktivister i Västsverige. En sekt som hyllar Hitler, vill avrätta "folkförrädare" och skryter om sina våldsamma attacker. Och där majoriteten är dömda för brott.

ANNONS
|

Nästa lördag hoppas Nordiska motståndsrörelsen (NMR) samla över 1000 nazister i Göteborg till en stor demonstration. Ledaren för NMR i Sverige är Simon Lindberg. År 2007 dömdes han till fängelse för att tillsammans med andra ha attackerat en RFSL-lokal i Skåne. Enligt vittnen skreks uttryck som "jävla bögjävlar" och "vi ska döda er och strimla er" i samband med attacken.

Läs också:Här är nazisterna som hetsar till våld

Majoriteten dömda för brott

Att vara dömd för våldsbrott är något partiledaren delar med många inom NMR. Av rörelsens 28 mest framträdande riksledare och aktivister i Västsverige, är 15 dömda för brott. Brotten rör nästan uteslutande hat-, vapen- och grova våldsbrott. Många av aktivisterna har dömts vid upprepade tillfällen.

ANNONS

– Nordiska motståndsrörelsen besitter ett väsentligt våldskapital. Men det återstår att se vad de kommer att göra med det på demonstrationen nästa lördag. Det är ingen slump att de refererar till den som en revolt, säger Christer Mattsson, forskare inom högerextremism på Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet.

Läs också:ANALYS: NMR ger SD viss draghjälp

Gick till attack mot polis

Så sent som i måndags dömdes ledarprofilen Emil Hagberg till fängelse av Stockholms tingsrätt för att under 2016 ha gått till våldsam attack mot poliser och därefter skrikit "Heil Hitler" vid en demonstration.

–Kul att två snutar hamnade på sjukhus, det var riktigt jävla bra, kommenterade Emil Hagberg händelsen i en av NMR:s radiosändningar förra året.

Domen mot honom kom bara en dag efter att han gått med i den tillståndslösa nazistdemonstrationen i centrala Göteborg. Totalt förekommer Emil Hagberg under 14 avsnitt i belastningsregistret.

Läs också:"En upptrappning i Västra Götaland"

Rättfärdigar våld i aktivisthandbok

Nyligen dömdes även de lokala NMR-medlemmarna Anton Thulin, Viktor Melin och Jimmy Jonasson i tingsrätten för inblandning i flera bombdåd riktade mot bland annat en flyktingförläggning i Göteborg. De överklagade och hovrättens dom kommer i dag.

Våldet är något som uppmuntras av rörelsen. I NMR:s officiella aktivisthandbok, en slags instruktionsbok för rörelsens medlemmar, skriver man:

ANNONS

"Med tanke på det som händer med vår nordiska ras så finns det inget moraliskt försvar för pacifism. Tvärtom, den som tar till vapen och agerar har den eviga rätten på sin sida".

Redan 2010 klassade Säkerhetspolisen organisationen som den farligaste nazistgruppen i Sverige. Enligt Säpo går anhängarna generellt beväpnade med kniv. Rörelsens fascination för våld och skjutvapen har även gjort att flera NMR-medlemmar på senare år nekats vapenlicens av polisen.

Vill avrätta politiker och journalister

NMR:s mål på sikt är att avskaffa demokratin. Man påstår sig kämpa för "den vita rasens överlevnad" och framhäver "mångkultur" och "massinvandring" som några av de största hoten mot Sverige.

Rörelsen är för dödsstraff och skriver i sitt partiprogram att de vill införa domstolar där "folkförrädare" ska ställas inför rätta. Med folkförrädare avser man bland annat politiker, journalister, poliser och personer som på något sätt stöttat flyktingar eller invandring. I partiets officiella webbshop säljs affischer med bilder på hängsnaror och texten "reserverad för folkförrädare".

Expert: "En våldsam sekt"

Affischerna sprids av rörelsens medlemmar, som regelbundet måste rapportera om sina aktiviteter på NMR:s hemsida. Här lägger varje lokalavdelning regelbundet ut så kallade "kamprapporter" där medlemmar syns dela ut flygblad, klistra upp klistermärken på Hitler, bränna Pride-flaggor och delta i träningspass där man övar slag och att hantera knivattacker.

ANNONS

– De kan beskrivas som en våldsam sekt. Sekter kännetecknas av karismatiska ledare, att man tror på en närstående undergång och att man själv genomskådat en stor manipulation och erbjuder frälsning. I NMR:s fall är undergången den nordiska rasen, manipulationen den "judiska konspirationen" och lösningen att hänga folkförrädarna, säger Christer Mattsson.

GP har sökt flera av NMR:s företrädare. Samtliga har avböjt att kommentera.

Fakta:

  1. NMR växte fram ur nynazistiska Nationell Ungdom som bildades på 90-talet. Deras ideologi bygger på myten om en judisk världskonspiration samt rasbiologi. Organisationen uppskattas ha närmare 200 medlemmar i Sverige.
  2. Likt Nazitysklands nationalsocialister, har NMR tagit många av sina symboler från gammal asatro. Rörelsens pil-liknande logotyp är en så kallad tyr-runa, efter den fornnordiska guden Tyr. Runan användes tidigare av Adolf Hitlers ungdomsorganisation Hitlerjugend.
  3. NMR:s hälsning "hell seger" som man ofta skanderar vid stora evenemang är en svensk översättning av tyskans "sieg heil", som användes i Hitlers Nazityskland. Adolf Hitler hyllas av rörelsen som en folkhjälte.
  4. På affischer och propagandablad sprider rörelsen budskap om att "folkförrädare" ska avrättas. Med folkförrädare avses bland annat politiker, journalister och poliser.
ANNONS