Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Michael Verdicchio (vänster) och Tobias Andersson Åkerblom är båda nominerade till Guldspaden.  Bild: Stefan Berg
Michael Verdicchio (vänster) och Tobias Andersson Åkerblom är båda nominerade till Guldspaden. Bild: Stefan Berg

GP-gräv nominerade till Guldspaden

Två av GP:s granskningar har blivit nominerade till Guldspaden.
Det är Michael Verdicchios "Terrorn mot bönderna" och Tobias Andersson Åkerbloms "Larmet från 112".
Även journaliststudenter från Göteborg har chansen att vinna det nyinstiftade priset Studentspaden för en granskning publicerad i GP.
– Det är fantastiskt roligt och ett kvitto på hur granskande journalistik gör skillnad, säger Snezana Bozinovska, redaktör för GP:s grävgrupp.

Sex bidrag nominerades i kategorin Storstadstidning, två av dem kom från GP-journalister.

En av granskningarna som nominerades var Michael Verdicchios "Terrorn mot bönderna" där han tillsammans med fotografen Stefan Berg granskade militanta djurrättsaktivister och hur de systematiskt begått brott mot svenska bönder. GP kunde visa att det handlade om minst 200 brott mot olika lantbrukare och deras barn de senaste tre åren, däribland misstänkta brandattentat, mordhot och skadegörelse.

Fotograf Stefan Berg. Bild: Björn Olsson
Fotograf Stefan Berg. Bild: Björn Olsson

GP kunde avslöja hur aktivisterna organiserade sig i dolda chattgrupper och hur de spred manualer med instruktioner om hur man tillverkar bomber och begår andra grova brott.

Granskningen fick ett enormt nationellt genomslag och fick följder på både regerings- och polismyndighetsnivå, däribland nya direktiv till polisen, nationellt, att börja prioritera djurrättsrelaterad brottslighet.

– Det känns helt fantastiskt att vara nominerad för andra året i rad, säger Michael Verdicchio som vann det hedersamma priset ifjol för sina två granskningar "Guds utvalda skola" och "I religionens namn".

Han fortsätter:

– Det är också ett stort erkännande för alla utsatta bönder som, trots risk för ökade trakasserier, valde att ställa upp och berätta.

Den andra granskningen som nominerades var Tobias Andersson Åkerbloms "Larmet från 112" där han granskade regionens satsning på en larmcentral i egen regi som skulle leda till högre kompetens, effektivare resursanvändning och bättre patientsäkerhet. Men flera av de utlovade resultaten har inte förverkligats.

Granskningen avslöjade hur den nya organisationen kring Västra Götalandsregionens larmcentral misslyckats med sitt uppdrag genom att vara illa förberedd. Grävet visade bland annat hur kostnader hade skenat och hur patienter farit illa. Samt hur regionen och SOS Alarm hamnat i en infekterad konflikt med varandra.

Granskningen ledde även till att chefen för Sjukvårdens larmcentral JO-anmäldes för att ha förstört allmänna handlingar, allt för att hindra granskningen.

– Det är såklart jätteroligt att vara nominerad för detta jobb som jag lagt ner väldigt mycket tid på och där vi också mötte ett ganska stort motstånd från en offentlig verksamhet, som finansieras av skattebetalarna.

Han fortsätter:

– Granskningar av den sortens verksamhet tillhör vårt kärnuppdrag. Både för att det de gör berör nästan alla i något skede av livet och för att det i slutändan är vi alla som betalar för den.

Tobias Andersson Åkerblom har tidigare vunnit Guldspaden för sin bok "Modeslavar".

Fakta: Guldspaden

Guldspaden delas ut av Föreningen Grävande journalister på Guldspadegalan den 21 mars i Borås.

Övriga nominerade i kategorin storstadstidning är: "Lars Adaktussons abortomröstningar", Dagens Nyheter av Sigrid Melchior, "Vapnens väg", SvD, av Jani Pirttisalo Sallinen och Mathias Ståhle, samt "Fredspristagarens tortyrläger i Etiopien", Expressen, av Torbjörn Selander.

Snezana Bozinovska, redaktör för GP:s grävgrupp. Bild: Anna Tärnhuvud
Snezana Bozinovska, redaktör för GP:s grävgrupp. Bild: Anna Tärnhuvud

Alla välkomna med tips

Som redaktör för GP:s grävande journalister känner Snezana Bozinovska en stor stolthet.

– Tobias och Michael har gjort ett fantastiskt jobb. Men det hade aldrig varit möjligt om det inte var för människor som visar mod och vågar berätta om missförhållanden och orättvisor i samhället, säger hon.

Hon berättar att GP:s granskningar fortsätter och att gruppen stärktes i början av året. Nu är det fyra reportrar som jobbar i grävgruppen som mer än gärna tar emot tips.

– Alla är välkomna att höra av sig med tips och prata med mig, eller någon annan i grävgruppen, över en kopp kaffe.

Hur firar ni på redaktionen?

– Det blir självklart tårta!

Studenter nominerade

GP kan även stoltsera med att vara nominerad i kategorin Studentspaden.

Det är granskningen "Utan spaning, ingen aning" av Emmy Westling, Viktoria Berggren, Linnéa Burén, Alice Edwards, Emilia Söderholm och Anton Lorentzson som har chansen att vinna.

Granskningen handlade bland annat om hur många EU-medborgare som tigger på Göteborgs gator och visade hur myndigheter inte har en lägesbild av problematiken.

De sex nominerade pluggar till vardags på JMG i Göteborg.

– Det känns enormt! Just för att vi är nya i karriären och det är första gången som Studentspaden är med på Guldspadegalan. Vi alla är så tacksamma och ödmjuka inför att vi blivit nominerade, säger Alice Edwards.

Hur var det att göra ett gräv som studenter?

– Det var nog det mest krävande som vi gjort och vi satte ribban väldigt högt. Det var väldigt utmanande, lärorikt och viktigt.

Hur var känslan när GP valde att publicera ert jobb?

– Det var underbart att folk kunde ta del av vårt jobb, det är därför man är journalist. För att så många som möjligt ska kunna ta del av det man gör.

LÄS MER: De lånar ut Swish till tiggarna i Göteborg

Studenter från Journalisthögskolan i Göteborg har gjort kartläggningen i samarbete med GP. Alice Edwards, Emilia Söderholm, Anton Lorentzson, Emmy Westling, Linnea Burén och Viktoria Berggren.
Studenter från Journalisthögskolan i Göteborg har gjort kartläggningen i samarbete med GP. Alice Edwards, Emilia Söderholm, Anton Lorentzson, Emmy Westling, Linnea Burén och Viktoria Berggren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här!