Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).
Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP). Bild: Alexander Larsson Vierth, TT

Fridolin rasar mot förskolorna: "Solklara brott"

GP:s granskning av religiösa påtryckningar i skolan upprör utbildningsminister Gustav Fridolin (MP). Nu kallar han Skolinspektionen och huvudmännen i Göteborg, Stockholm och Malmö till möte för att diskutera situationen.
– Flera av exemplen är solklara brott, säger Gustav Fridolin.

ANNONS
|

27 av 40 kommunala förskolor i utsatta områden i Stockholm, Malmö och Göteborg kan tänka sig att kontrollera, tillrättavisa och tvinga på barn slöja, visar en granskning gjord av GP. Samtidigt vittnar flera skolor om hur de på olika sätt tillmötesgår religiösa krav redan i dag.

LÄS MER: 27 av 40 kommunala förskolor säger ja till slöjtvång

– Jag har haft samtal med de övermän som är ansvariga för skolan tidigare. Men att det fortfarande finns en osäkerhet kring de här frågorna är oroande, säger Gustav Fridolin till GP.

Kallar till möte efter GP:s granskning

Han säger att han utifrån uppgifterna i granskningen kommer att begära att få träffa huvudmännen ansvariga för skolverksamheten i respektive stad för att diskutera frågan.

ANNONS

– Jag kommer också att prata med Skolinspektionen för att se vad vi mer kan göra för att säkra att detta inte förekommer, säger Gustav Fridolin.

LÄS MER:Föräldrarnas förskolekrav: Live-sänd när vår dotter bär slöja

GP har kunnat avslöja hur flera svenska skolor i dag anpassar sig till religiösa föräldrars krav. Det handlar om skolor där enskilda barn täcks med handdukar vid ombyten, där vissa barn uppmanas duscha ensamma och där personalen aktivt övervakar att barn fastar och klär sig rätt. På en svensk förskola har personalen gått med på att filma en flicka via Facetime för att föräldrarna ska kunna kontrollera att flickan ständigt bär slöja.

"Solklara brott"

– Flera av exemplen i er granskning är solklara brott mot skolans värdegrund. Man får aldrig hamna i en situation där skolan kompromissar med barns rättigheter. Det är tydligt i de riktlinjer som Skolverket ger. Klädsel är ett individuellt uttryck och skolan kan inte utöva den typen av kontroll över vare sig små eller äldre elever. Det är inte skolans uppgift, och det ska alla som jobbar i skolan veta, säger Gustav Fridolin.

Fridolin pekar på att den nuvarande regeringen stärkt stödet till länsstyrelserna, som arbetar med att informera och stödja yrkesgrupper som ställs inför dilemman i sina arbeten. En sådan grupp är skolpersonal.

ANNONS

LÄS MER:De trakasseras – för att de inte är troende muslimer

Han menar även att både han som utbildningsminister och hans parti Miljöpartiet lyft diskussionen kring religiös och hedersrelaterad kontroll under flera år.

– Jag vet att det här kan vara en svår situation i mötet med föräldern. Därför är det viktigt att jag som utbildningsminister fortsätter vara tydlig med vad som gäller, säger Gustav Fridolin.

Moderaterna håller inte med

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson håller dock inte med om att frågan lyfts tillräckligt.

– Det har blivit så här för att vi inte tagit diskussionen tillräckligt kring var gränserna i skolan går. Det är en principiellt viktig fråga som behöver tas på både nationell och lokal nivå runt om i landet. Föräldrars kontroll ska inte upprätthållas av lärare. Er granskning visar att det finns en enorm flathet här. Personligen tycker jag även att det är olämpligt att barn på förskola har slöja, säger Elisabeth Svantesson.

ANNONS