Kvibergs äldreboende är ett av flera som har tillkommit på GP:s coronakarta sedan granskningen inleddes under tisdagen.
Kvibergs äldreboende är ett av flera som har tillkommit på GP:s coronakarta sedan granskningen inleddes under tisdagen. Bild: Stefan Berg

Flertal nya äldreboenden bekräftat drabbade av corona

När GP:s livegranskning av smittspridningen på Göteborgs äldreboenden startade hade vi inte bekräftade uppgifter om några äldreboenden på Hisingen. Men GP:s läsare hjälpte till med uppgifter som gör att vi nu kan berätta att samtliga äldreboenden i stadsdelen Västra Hisingen utom ett har drabbats. Utöver det har det tillkommit boenden både i Östra Göteborg och Örgryte-Härlanda.

ANNONS
|

På tisdagen inledde GP en livegranskning som uppdateras löpande av smittspridningen på Göteborgs äldreboenden. När granskningen startade kunde vi berätta om 22 namngivna äldreboenden som drabbats av coronaviruset. Sedan dess har ett mycket stort antal läsare hört av sig för att hjälpa till med uppgifter. Det handlar bland annat om personal och anhöriga som är upprörda över hur kommunen inte berättat var smittan härjar.

– Det är så hemskt och detta är sanning, jag tror inte själv att det sant. Det är ett sådant jävla mörkande, säger en av de som hört av sig.

Alla äldreboenden i Västra Hisingen utom ett drabbade

Av de boenden som GP inledningsvis kunde berätta om fanns inte ett enda på Hisingen. Trots att vi visste att det fanns drabbade boenden där så visste vi inte vilka de var.

ANNONS

I kommunens siffror från förra veckan framgår det bland annat att två äldreboenden i stadsdelen Västra Hisingen då hade konstaterade fall av covid-19. Nu kan GP berätta att samtliga äldreboenden utom ett i stadsdelen har drabbats. Detta genom uppgifter från tipsare som bekräftas av sektorschefen för äldreomsorg i stadsdelen.

– Det stämmer, säger Petra Matsson, sektorschef för äldreomsorg i Västra Hisingen.

LÄS MER:Anhöriga informeras inte om corona på äldreboenden

Hon uppger först att alla äldreboenden i stadsdelen har eller har haft konstaterade fall av covid-19. Efter GP:s publicering återkommer hon och säger att hon hade fel, Svartedalsgatan 11 och 13, som räknas som en enhet i kommunens siffror, har inte haft några fall.

Hon vill inte gå in närmare på situationen på äldreboendena mer än att det är fördubblad sjukfrånvaro generellt sedan karensavdraget infördes och att smittspridningen inte ökar på två av äldreboendena.

Tidigare var det två äldreboenden i statistiken, är det så att det har förändrats sista veckan hos er eller är det äldreboenden som inte har kommit med i statistiken tidigare?

– Jag vill inte kommentera det här mer med hur det har ändrat sig, säger Petra Matsson.

Västra Götalandsregionen tittar ju exempelvis på vad som har gått fel i och med att det har kommit in smitta på äldreboendena. Vad har ni gjort för analys hos er?

ANNONS

– Det är ju det som är väldigt intressant, att man undersöker detta. Det har man ju lyft i hela Sverige, att man går vidare och tittar på hur man skulle ha kunnat gjort på ett annat sätt. Så jag har inget svar på den frågan, jag får hänvisa till talespersonerna i samordningsgruppen om de kan säga någonting.

Kvibergs äldreboende.
Kvibergs äldreboende. Bild: Stefan Berg

Även i stadsdelarna Örgryte-Härlanda och Östra Göteborg finns det nya boenden som GP kan berätta om, som båda bekräftas av personal respektive chefer. I Östra Göteborg handlar det om Geråshus och Kvibergs äldreboende.

– Det första konstaterade fallet hade vi den 6 april, säger enhetschefen Christine Lihv på Kvibergs äldreboende.

Hon och hennes kollega Maria Zügner säger att det fungerar bra att isolera smittade på sina rum. Med hänvisning till sekretess vill de inte kommentera hur omfattande smittspridningen har varit, om det varit några dödsfall eller om personal blivit smittad.

– Situationen är ny för alla i hela världen så man får nog vänta med att göra en utvärdering tills man har kommit ut på andra sidan, på något sätt, så att man har lite mer klart för sig vad som har hänt och hur det har gått. När man är mitt inne i någonting är det svårt att samtidigt utvärdera vad som är bra och dåligt, säger Christine Lihv.

ANNONS
På Björkekärrshus äldreboende delas personalen upp så att vissa enbart arbetar med smittade.
På Björkekärrshus äldreboende delas personalen upp så att vissa enbart arbetar med smittade. Bild: Stefan Berg

Björkekärrshus: Eget team jobbar med smittade

Maria Andrén är enhetschef på äldreboendet Björkekärrshus i stadsdelen Örgryte-Härlanda. På boendet finns gamla med bekräftad smitta, men också misstänkta fall. För att skydda de boende som är friska har personalen delats upp. Det betyder att det finns personal som enbart arbetar med de smittade, enligt Maria Andrén. Detta för att undvika smittspridning.

LÄS MER:Hjälp oss att granska coronasmittans spridning på Göteborgs äldreboenden

– Vi har alla fått hjälpas åt att trixa och fixa med alla enheter för att få ihop det, men man kan säga att vi plockat ut ett eget litet team om arbetar med konstaterade fall och misstänkt smittade, säger hon.

För att färgen på ett boende ska ändras från blå till röd på kartan krävs det åtminstone två av varandra oberoende källor där vi har kännedom om hur de vet att boendet drabbats, eller att vi lyckas bekräfta smittan med personal inom verksamheten med kännedom om frågan, relevanta chefer inom kommunen eller motsvarande om det är en extern verksamhet.

Hur många smittade och misstänkt smittade handlar det om?

– Det får jag inte säga utifrån patientsekretessen, men vi har både konstaterade och misstänkta fall och det är också den information jag går ut med.

LÄS MER:Göteborgs stad missade smitta på privata äldreboenden

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS