Jahja Zeqiraj var kommunpolitiker i Göteborg från 2006, i många år hos Socialdemokraterna, det sista dryga året hos Demokraterna, som han lämnade i början av 2019. Under politikeråren lärde han känna Fronts vd, som han har enbart goda erfarenheter av.
Jahja Zeqiraj var kommunpolitiker i Göteborg från 2006, i många år hos Socialdemokraterna, det sista dryga året hos Demokraterna, som han lämnade i början av 2019. Under politikeråren lärde han känna Fronts vd, som han har enbart goda erfarenheter av. Bild: Robin Aron

Förre politikern: ”Fronts vd var en trygg punkt”

Förre kommunpolitikern Jahja Zeqiraj var Fronts stjärnvittne för att styrka att advokatbyrån och dess tidigare direktör inte överdebiterat kommunen. I förhöret framkom att Zeqiraj bara sett en, eller möjligen ett par Front-fakturor.

ANNONS
|

GP inledde i början av förra året en granskning av Front Advokater, kommunens huvudleverantör av juridik. Nästan lika länge har kommunens strid mot dem pågått.

Målet i förvaltningsrätten gäller om kommunen gjorde rätt när Front i oktober uteslöts från vidare affärer, på grund av misskötsamhet - huvudsakligen överdebiteringar.

Jahja Zeqiraj, tidigare ordförande i sdn västra Hisingen och i fastighetsnämnden, och före detta politiker i både S och D, var inkallad av Front för att intyga att allt gått rätt till.

Fullt förtroende

Zeqiraj vittnade om att byråns förre vd Roland Adrell har ”en ovärderlig insyn i kommunens processer”.

– Han har varit en trygg punkt. Han lämnade råd mest i övergripande frågor men också i strategiska frågor utifrån olika kriser och skriverier, sa Jahja Zeqiraj.

ANNONS

På frågor från Fronts ombud, advokaten Ola Hansson, förklarade Zeqiraj att han dels haft full kontroll över faktureringen, dels förlitade sig på kommunens ”struktur som säkerställer att det inte ska gå att överdebitera”.

Jahja Zeqiraj berättade vidare att den dåvarande Front-vd:n alltid varit tillgänglig:

– Han svarade på både lördagar och söndagar, och någon gång när han var på väg ut på semester i Europa.

Utfrågad av kommunens jurister om hur många Front-fakturor han sett, svarade den förre politikern:

– En, eller kanske att den var uppdelad i två eller tre.

Som siste, och 17:e person att höras i förvaltningsrätten, kom den tidigare Front-advokaten Jonas Wahlbom, vars anställning på Front slutade med att han blev avskedad.

LÄS MER:Tidigare Front-advokat: Uppsättandet av tid var känt på hela byrån

Wahlbom intervjuades i GP i september i fjol. Några dagar senare hävde kommunen sina avtal med Front.

Han berättade inför rätten att han, sedan han fått faktureringsansvar för sina ärenden, strök icke-arbetade timmar som tre av Fronts ledande advokater lade in i hans ärenden.

Blev impopulär när han strök timmar

– Och jag var en av få som strök timmar för de biträdande juristerna, så ja, det kan hända att folk inte ville jobba med mig.

Enligt Jonas Wahlbom var överdebitering en förutsättning för Front, utifrån de låga timpriser de vunnit avtalen på.

ANNONS

– Det var nästan som Fronts affärsidé. Och det är en kultur som tycks leva vidare, sa Wahlbom, med hänvisning till två omskrivna fall av skyhöga kostnadsräkningar i tingsrätter.

LÄS MER:Tingsrätten: Stor överdebitering av Front

LÄS MER:Frontadvokater riskerade bli personligt betalningsansvariga

Närmast ska Front och kommunen inkomma med sina slutanföranden i skriftlig form. Till detta har de en vecka på sig.

– Jag räknar med att avgöra målet innan jag går på semester i augusti, förklarade rättens ordförande rådman Karin Leidzén.

GP har varit i kontakt med Roland Adrell efter torsdagens förhör, men han avböjer att kommentera ärendet ytterligare.

ANNONS