Magnus Ranstorp oroas över de militanta djurrättsaktivister som begår brott mot svenska lantbrukare.
Magnus Ranstorp oroas över de militanta djurrättsaktivister som begår brott mot svenska lantbrukare. Bild: Susanna Persson Öste/TT

Experterna om svenska djurrättsterrorn: "En väldigt farlig utveckling"

Terrorexperterna Hans Brun och Magnus Ranstorp ser allvarligt på normaliseringen av brott och våld inom den svenska djurrättsrörelsen. I en GP-intervju rättfärdigar en ledande djurrättsaktivist mord på människor i djurrättens namn.
– Det här är en väldigt allvarlig samhällsutveckling, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

ANNONS
|

GP har de senaste veckorna avslöjat hur den svenska djurrättsterrorn och brott mot svenska bönder ökar och blir allt grövre. Vi har också avslöjat hur brotten organiseras av djurrättsorganisationer i dolda chattgrupper och krypterade appar. I en intervju med GP så rättfärdigar nu en av Sveriges mest militanta aktivister dödandet av människor för djurens skull – något som oroar terrorexperter.

LÄS MER: Djurrättsaktivisten: "Många skulle stötta mord"

Terrorforskaren: "Ett oroande tecken"

– Det är ett oroande tecken när man börjar rättfärdiga våld mot individer. När man kan säga så till en journalist och rättfärdiga våld, då är man avtrubbad och då är våldströskeln låg. Det är ytterst allvarligt och en väldigt farlig utveckling, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp på Försvarshögskolan.

ANNONS

Han fortsätter:

– Vi brukar prata om en trappa upp till våldet. Ett särskilt oroande tecken är när man börjar avhumanisera sina måltavlor inom grupper. Då minskar steget till våld. Det kan bli ett grupptänkande, där man triggar varandra.

Terrorforskaren Hans Brun på Försvarshögskolan.
Terrorforskaren Hans Brun på Försvarshögskolan. Bild: Claudio Bresciani/TT

Även hans kollega Hans Brun ser allvarligt på retoriken.

– Den typen av resonemang är det som kännetecknar just våldsbejakande extremism, oavsett inriktning, säger Hans Brun, terrorforskare på Försvarshögskolan.

Han lyfter även den manual, med instruktioner om hur man tillverkar brandbomber och anlägger bränder, som GP kunnat avslöja sprids i militanta djurrättskretsar.

LÄS MER:Djurrättsgruppen sprider bombinstruktioner – i egen handbok

– Det är ganska typiskt med sådana instruktioner i våldsbejakande miljöer. Vi har sett den typen av manualer sen slutet av 1800-talet, då den anarkistiska terrorvågen var. Man producerar argument för att rättfärdiga våld, säger Hans Brun.

Djurrättsaktivism hamnar i skuggan

Han menar att frågan om militant djurrättsaktivism tenderar att hamna i skuggan jämfört med andra extrema miljöer. Något Magnus Ranstorp håller med om.

– Den här formen av våldsbejakande extremism får inte den uppmärksamhet som den förtjänar. Men den har märkbara känningar för de som drabbas. I grunden påminner metoderna, att söka upp och hota individer lokalt, om metoderna vi ser i vit makt-miljön. Det är något myndigheter måste ta på allvar och slå ner hårt på, säger Magnus Ranstorp.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS