"En upptrappning i Västra Götaland"

Nazisterna i NMR har blivit fler det senaste året liksom deras aktiviteter. Det gäller särskilt i Västsverige. Däremot är det mera oklart om hela den rasistiska vit makt-miljön blivit större.

ANNONS
|

Sedan det nazistiska Svenskarnas parti upplöstes våren 2015 har Nordiska motståndsrörelsen kommit att få en samlande funktion.

– Många därifrån har gått till NMR som nu är betydligt starkare än Svenskarnas parti någonsin var. Antalet aktiviteter och aktivister per aktion har ökat högst betydligt.

Det säger Christer Mattsson, biträdande föreståndare på Segerstedtinstitutet och forskare inom högerextremism.

Läs också: Här är nazisterna som hetsar till våld

Mordbränder på flyktingförläggningar

Andreas Johansson Heinö, förlagschef på Timbro och doktor i statsvetenskap, har ingen uppfattning om NMR:s numerär och ser inga uppenbara mönster i deras uppdykande just nu.

– Nazister dyker upp ibland, under olika omständigheter. Så var det i början av 90-talet, med mordbränder mot flyktingförläggningar, och runt millennieskiftet i samband med mordet på fackföreningsmannen Björn Söderberg. Det är farliga personer som agerar på gränsen till det lagliga. Samtidigt rör det sig om en väldigt perifer grupp.

ANNONS

Inför NMR:s medverkan i Almedalen i somras argumenterade Johansson Heinö mot uppfattningen att de borde bemötas i vanlig debatt.

– De låtsas inte ens vara demokrater och är helt öppna med att de vill använda våld för att störta demokratin. För dem är det bara en taktisk fråga när de använder våld och när de inte gör det. Då kan man inte säga att man ska ’ta debatten’.

Läs också: GP granskar NMR: "En våldsam sekt"

"Värre än värst"

Författaren och journalisten Anna-Lena Lodenius har bevakat högerextremismen sedan mitten av 80-talet. Hon påpekar att dagens situation inte är ”värre än värst”.

– Det har absolut funnits tider, som i början av 90-talet, då vit makt-miljön var större. Och tio år senare var det 1500 personer i Salemmarschen.

En anledning till att aktiviteten nu ökat, genom NMR, ser hon i att organisationen fått nya medlemmar genom att Svenskarnas parti lagts ned.

– Dessutom har de bestämt sig för att bli ett parti och få in de nordiska länderna i organisationen.

Läs också:ANALYS: NMR ger SD viss draghjälp

Framträdande roll

Att NMR lyckats dra till sig folk från annat håll ser historikern Heléne Lööw som en orsak till deras mer framträdande roll.

– Sedan är frågan vad vi egentligen ser när vi ser dem ute på gatorna. Man drar gärna slutsatsen att de växer men det kan vara så att det är samma antal som bestämt sig för att markera närvaro i det offentliga rummet, som ett taktiskt val.

ANNONS

En sak som är tydlig, menar Heléne Lööw, är att polisens tillståndsgivning sedan omkring 2012 ändrats för de nationalsocialistiska demonstrationerna.

– Tidigare tillät man inte marscher utan gav tillstånd för stillastående manifestationer, i Göteborg i Rosenlundsparken och vid Fiskekyrkan. Jag vet inte vad polisens ändrade synsätt bottnar i. De tycks ha tonat ned hänsynen till tredje part, säger Heléne Lööw.

Upptrappning i Västra Götaland

På stiftelsen Expo arbetar Jonathan Leman som researcher, med uppgift att kartlägga den högerextrema aktivismen. Han tvekar inte om utvecklingen:

– Under det senaste året har aktiviteterna och aktivisterna blivit fler i NMR. Vi ser särskilt en upptrappning i Västra Götaland.

NMR har, enligt Leman, kopplat ett starkare grepp om vit makt-miljön och har som organisation en större räckvidd.

– Det behöver inte betyda att det i dag finns fler aktiva nazister men NMR har fått en monopolställning sedan Svenskarnas parti lades ned.

Dessutom sker det en nyrekrytering från främst två håll, har Expo funnit: av SD-anhängare och av så kallade konspirationister.

– Jimmie Åkesson uttrycker sig väldigt kraftfullt mot NMR. Samtidigt har SD problem, med närheten till vit makt-miljön, inte minst på nätet där det i en och samma grupp kan finnas både SD-länkar och rena nazistlänkar. Och språkbruket är delvis det samma: även toppskiktet i SD talar om "svenskfientlighet".

ANNONS

Stora konspirationer

Som ”konspirationister” beskriver Jonathan Leman personer som tror att stora konspirationer låg bakom attentaten i New York i september 2001 och andra ”vansinniga teorier om vaccin och allt möjligt”.

– De är nya i vit makt-miljön och det senaste året har vi sett hur allt fler av konspirationssajterna säger att NMR är de som kämpar mot eliten, och uppmanar folk att gå med i NMR-demonstrationer.

ANNONS