GP har kartlagt Kevin Lius resa genom Sverige genom hans bolag och kontakt med myndigheter och högskolor.
GP har kartlagt Kevin Lius resa genom Sverige genom hans bolag och kontakt med myndigheter och högskolor. Bild: Stefan Berg

Den kinesiske affärsmannen: granskningen i korthet

GP har i en serie reportage berättat den märkliga historien om hur en kinesisk affärsman som ingen riktigt vet vem han är lyckats ta sig in i de mest oväntade sammanhang. Och om hur det möjliggjorts av personer i Sverige som antingen inte berättat sanningen, eller tittat åt andra hållet.

ANNONS
|

Kevin Liu anklagas för att i hemlighet ha gått den kinesiska statens ärenden. Han har gått under flera olika identiteter och har tagit sig in i Sverige trots att han varit spärrad från att få visum. Hans resa genom landet fick ett abrupt slut förra året när den före detta svenska ambassadören i Kina, Anna Lindstedt, åtalades för brott mot rikets säkerhet efter möten med honom om den fängslade svenska bokförläggare Gui Minhai.

GP har granskat historien bakom mötena genom att kartlägga Kevin Lius bolagsnätverk, gå igenom tusentals sidor av e-postkonversationer och andra handlingar, och prata med personer som på olika sätt kommit i kontakt med honom.

ANNONS

Bland annat har vi kunnat avslöja affärsmannens dolda band till den kinesiska regimen, hur hans affärspartner ljugit för Säpo, hur han själv bluffat om universitetssamarbeten och fixat fördelar både åt sina egna söner och sonen till en kinesisk makthavare med aliaset Big Dragon.

Del 1:

LÄS MER:Göteborgsprofessorns olagliga samarbete med kinesiske affärsmannen

• Göteborgsprofessorn Niclas Adler, som var vd för Internationella handelshögskolan i Jönköping, inledde ett samarbete med den kinesiske affärsmannen Kevin Liu 2010.

• Samarbetet gick ut på att rekrytera studenter från Kina för förberedande studier i Sverige, som skulle leda till att de kunde läsa på högskolan. I en rapport som hemlighölls framkommer det att det planerade upplägget för samarbetet var olagligt. Anledningen var att utländska studenter inte kunde beviljas visum för förberedande studier.

• Adler har vittnat för Säkerhetspolisen om att han inte gjort några affärer med Kevin Liu förutom studentsamarbetet i Jönköping. Han har även uppgett till GP att hans bolag inte har några kopplingar till den kinesiske affärsmannen. Trots det blev han delägare och ledamot i tre olika bolag kopplade till affärsmannen i Hongkong under 2010 och 2011. I ett av dem är de båda fortfarande ägare. I ett annat bolag var de båda ägare och ledamöter samtidigt så sent som 2018.

ANNONS

• Adler var även själv styrelseledamot i det svenska bolag som Kevin Liu startade i Jönköping, som högskolan tecknat ett första avtal med och planerade att teckna ett nytt avtal med. Något som enligt högskolans jurist inte är förenligt med aktiebolagslagen.

• Under hösten 2010 begärde Niclas Adler att en särskild uppdragsutbildning skulle skapas med en enda deltagare: Kevin Lius son. Uppdragsutbildningar ska egentligen ges på beställning av arbetsgivare för deras personal, mot betalning. Högskolan fick inte betalt för utbildningen och enligt en källa med insyn var anledningen till lösningen att sonen inte var behörig för att antas på vanlig väg.

Del 2:

LÄS MER:Kinas ambassadör nekar till kännedom om Kevin Liu – gick på middag ihop

• Efter det misslyckade samarbetet med Kevin Liu på Internationella handelshögskolan i Jönköping går dess dåvarande vd, Göteborgsprofessorn Niclas Adler, vidare till Kungliga musikhögskolan och etablerar ett nytt samarbete med den kinesiske affärsmannen, som finansieras med skattebetalarnas pengar och kostar nästan två miljoner kronor.

• Bolaget som de två startat under tiden i Jönköping, Kinglory Technology Limited, byter namn till Hong Kong Centre for Interational Arts Limited och används för att etablera samarbetet. Samtidigt har Göteborgsprofessorn och den kinesiske affärsmannen affärsintressen vid sidan av, trots att Adler förnekat sådana kopplingar i förhör med Säpo.

• Kevin använder sig av totalt fyra identiteter i samarbetet med svenska högskolor, varav tre på KMH. Skolan tror felaktigt att deras samarbetspartner är en del av en välrenommerad musikhögskola i Hongkong.

ANNONS

• Samarbetet med KMH används sedan för kontakter med både Anna Lindstedt, Sveriges tidigare ambassadör i Peking som nu står åtalad för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt, och Kinas ambassad i Sverige.

• Kevin Liu anklagas för att ha gått den kinesiska statens ärenden. Landets ambassadör här, Gui Congyou, hävdar att han och Kevin Liu inte har någon relation överhuvudtaget. Men GP kan avslöja att de personligen träffats vid åtminstone två tillfällen.

• Det första tillfället var en middag som Kevin Liu arrangerade på Grand Hotel i Stockholm den 18 maj 2018.

• Det andra tillfället var ett besök den 30 maj som ambassadören och hans fru gjorde på Kungliga musikhögskolan, då Kevin Liu följde med. Enligt högskolans företrädare var det på ambassadörens initiativ.

• Dessutom uppger Kevin Liu själv genom sitt företags kinesiska hemsida att de båda träffats för ett “hjärtligt” möte i augusti 2018.

• Utöver detta har även den förre kinesiske ambassadören Chen Yuming deltagit som huvudgäst på en middag som Kevin Liu bjöd in till 2017.

Del 3:

LÄS MER:Kevin Liu köpte svensk doktorandplats åt son till kinesisk statstjänsteman

• Bolaget som Göteborgsprofessorn Niclas Adler och Kevin Liu grundade i Hongkong 2010, Kinglory Technology Limited, byter 2015 fasad för andra gången. Tidigare har det använts för att etablera ett samarbete med Kungliga musikhögskolan under namnet Hong Kong Centre for International Arts. Från och med nu heter det istället SAACS Limited och ska ägna sig åt smart stadsutveckling. Kevin Lius samarbete med KMH tas som intäkt för att han är trovärdig när bolaget används för att starta nya samarbeten med Kungliga tekniska högskolan, KTH.

ANNONS

• Skolans vice rektor för internationella relationer, Ramon Wyss blir introducerad till Kevin Liu av Niclas Adler och blir vd för det nya bolaget. Samtidigt arbetar han på KTH för att främja SAACS Limited. På Kevin Lius begäran hjälper han till att att köpa en doktorandplats på KTH åt sonen till en person som i deras kontakter går under aliaset “Big Dragon”.

• GP kan avslöja att “Big Dragon” är alias för Cai Long, dåvarande ordförande, vd och partisekreterare för det statligt ägda kinesiska bolaget Nanjing Yangzi State-Owned Investment Group. Bolaget deläger och finansierar Kevin Lius verksamhet. KTH vet inte var pengarna som finansierar doktorandplatsen ska komma från mer än att de förmedlas via brevlådeföretaget i Hongkong.

• Enligt avtalet ska den mest lämpliga kandidaten väljas ut i konkurrens, men KTH vet inte hur Kevin Liu kom fram till att sonen till “Big Dragon” skulle få platsen.

Del 4:

LÄS MER:Huset i Majorna blev ny bas för Kevin Lius bolag – Göteborgsprofessor förde över miljonbelopp

• Niclas Adler förde över två miljoner kronor från ett företag till bolaget ADD Accelerated Drug Development AB. Han anklagas av sina dåvarande kollegor för att ha agerat vårdslöst och i strid med aktiebolagslagen i samband med detta.

• Bolaget som fick pengarna grundades under ett annat namn av den kinesiske affärsmannen Kevin Liu och Niclas Adler i Jönköping 2010.

ANNONS

• Den dåvarande professorn, som är bosatt och verksam i Göteborgsområdet, har tidigare nekat i Säpo-förhör till att ha gjort några affärer med den kinesiske affärsmannen Kevin Liu efter samarbetet i Jönköping 2010-2011. Till GP uppger han dock att han köpte bolaget av Kevin Liu 2014.

• Den kinesiske affärsmannen lämnade formellt bolaget i samband med att det flyttade till Göteborg och bytte namn. Men bakom kulisserna fortsatte han att ha band till bolaget i Majorna. John Meewella, en av huvudpersonerna på Sheratonmötet blev vd för bolaget och har vittnat för Säpo att det var på initiativ av Kevin Liu tillsammans med Niclas Adler.

• Bolaget använder även samma teknik som Kevin Lius bolag i Kina. Laszlo Szekely, styrelseledamot och senare suppleant för ADD, är även delägare och styrelseordförande för Kevin Lius kinesiska bolag. I mejl som GP har tagit del av skriver Szekely att ADD har kinesisk finansiering och att Kevin Liu företräder Majornabolagets finansiär.

Del 5:

LÄS MER:Kevin Liu bluffade om universitetssamarbete – stor mängd patent skrevs på sönerna

• Kevin Lius bolag i Kina påstod under ett års tid på sin hemsida att det samarbetade med Karolinska insitutet, vars logotyp fanns publicerad. Detta trots att det enligt universitet aldrig fanns något samarbete.

• Laszlo Szekely, som är delägare i det kinesiska företaget Techboon, framställs som professor på KI, trots att han enligt universitetet inte varit det sedan 2014.

ANNONS

• Det påstådda samarbetet har använts för att fixa visum åt Kevin Lius son till Sverige, genom att Laszlo Szekely skrivit inbjudningsbrev för honom och hänvisat till det.

• Techboon och ett relaterat företag har dessutom felaktigt registrerat åtminstone 30 patent med Kevin Lius söner som uppfinnare. Tekniken har delvis utvecklats av forskare på Karolinska institutet.

ANNONS