Butiksägaren Sanna Rylander trakasseras av våldsbejakande gruppen Djurfront.
Butiksägaren Sanna Rylander trakasseras av våldsbejakande gruppen Djurfront. Bild: Britt-Mari Olsson

Butiksägaren Sanna är Djurfronts nya mål: ”Man bara gråter”

Hundratals samtal med mordhot, hembesök och systematisk terror. Butiksägaren Sanna Rylander är Djurfronts senaste måltavla och vet snart inte vad hon ska göra.
– Polisen gör ingenting. Man bara gråter, säger hon.

ANNONS
|

Vecka efter vecka står de utanför hennes klädbutik Viva Nilla i Helsingborg. Svartklädda och maskerade. Vissa iklädda blodiga djurdräkter och skrikandes ”mördare”. Filmar alla kunder som vågar sig in i klädbutiken – som säljer enskilda plagg med pälsdetaljer. Något som den våldsbejakande gruppen Djurfront bestämt sig för att tvinga Sanna Rylander att sluta sälja sedan över ett år tillbaka. Enligt organisationen är målet att ”krossa Viva Nilla”.

De senaste veckorna har spänningarna mellan aktivister och butiksägaren Sanna Rylander ökat. Nyligen uppstod tumult när andra butiksägare konfronterade de maskerade aktivisterna och tog sin butiksgranne i försvar. Händelsen ledde till bråk och slagsmål, där en aktivist som försökte filma butiksägarna fick sin kamera slängd i marken. Samma aktivist åtalades häromveckan för misshandel i samband med en helt annan händelse, där hon hållit upp en kamera i en grupp jägares ansikten och därefter hamnat i slagsmål.

ANNONS
Djurfronts aktioner mot Viva Nilla har pågått sedan 2018. Men de senaste månaderna har det eskalerat.
Djurfronts aktioner mot Viva Nilla har pågått sedan 2018. Men de senaste månaderna har det eskalerat. Bild: Djurfront

Kläddesignern: ”Polisen ser bara på”

Kläddesignern Efty Kvist, som driver en butik i närheten av Viva Nilla, beskriver hur hon blev slagen och misshandlad i samband med händelsen, där fyra anmälningar om olaga hot, misshandel, ofredande och skadegörelse gjordes efteråt. I tumultet revs även hennes klänning sönder.

Vid flera tillfällen tidigare har hon och andra handlare haft kontakt med polisen för vad man anser vara mobbning och trakasserier mot butiksägaren Sanna.

– De säger varje gång att de inte kan göra något. Kommer hit och ser på. Det känns helt absurt att polisen bara kan stå där medan de här svartmaskerade personerna mobbar den här tjejen och skriker mördare hela dagarna. Vad ska polisen göra härnäst? Knäböja och bjuda på pizza? säger Efty Kvist.

Hon menar att aktionerna förstör för alla handlare längs Kullagatan i Helsingborg. Enligt polisen i Helsingborg har Djurfront inte ansökt om tillstånd att demonstrera, något de egentligen är skyldiga att göra enligt lagen.

– Men att de inte sökt tillstånd är inte tillräckligt starkt skäl för att vi ska upplösa demonstrationen. Demonstrationsrätten i Sverige är så pass stark. De har rätt att yttra sin åsikt, säger Peter Karström, lokalpolis i Helsingborg.

Vad är då syftet med att söka tillstånd? Blir inte lagen tandlös då?

ANNONS

– Nja, i slutändan är det politiker som väljer hur vi ska hantera dessa frågor och där har demokratin fått säga sitt.

LÄS MER:Så har militanta djurrättsrörelsen flyttat sig inom Sverige

Demonstrationerna som syns utanför butiken är dock bara en liten del av vad som verkligen sker. För mellan aktionerna har Djurfront initierat samma strategi som GP tidigare avslöjat att man använt mot mängder av andra företagare och lantbrukare runt om i landet.

Djurfront uppmanar till trakasserier

I sociala medier sprider Djurfronts officiella konto Sanna Rylanders hemadress och kontaktuppgifter. Uppmanar sina anhängare till att kontakta och trakassera henne. Något som inneburit hundratals anonyma samtal med mordhot till både Sanna och hennes familjemedlemmar. Natt efter natt. En del av samtalen med hot publiceras sen på Youtube, där Sanna Rylander förtalas och svartmålas.

– De var inne i butiken en dag. Två killar med mask kom in och rev ner alla kläder. Sen tog en av dom en sko och slog mig i ansiktet, säger Sanna Rylander.

I sociala medier har Djurfronts officiella konto publicerat fotografier på Sanna Rylanders privata bostadsområde. Likt andra kvinnliga måltavlor, har det också startats fejkade konton på porrsajter i Sanna Rylanders namn, som sedan spridits i sociala medier.

LÄS MER:Bondens dagbok om dagliga terrorn: 78 dåd men noll dömda

– Det har varit fruktansvärt. De kan ringa 200-300 samtal på en kväll. Jag får meddelanden om att man ska döda mig. Och så står de utanför. Dag efter dag, och hoppas kunna provocera fram något som de kan filma och lägga ut, säger Sanna Rylander.

ANNONS

Hon visar meddelanden och inspelade samtal, en del med rasistiska undertoner, där Sanna, hennes man och anställda kallas hora på persiska, ”djurplågarmohammed” och dylikt.

”Öga för öga, tand för tand” lyder ett av alla meddelanden.

”Döda all personal där” står i ett annat.

Mönstret är det samma som för många bönder runt om i Sverige som också blivit måltavla för Djurfront. Först demonstrationer, protestsidor på Facebook och inlägg med uppmaningar om att kontakta näringsidkaren.

På affischer uppmanar Djurfront allmänheten att trakassera företagare.
På affischer uppmanar Djurfront allmänheten att trakassera företagare.

Sedan systematisk terror i form av hembesök och hundratals anonyma telefonsamtal med mordhot. Släktingar och barn som söks upp. Affischer i närområdet med bilder på företagaren, kontaktuppgifter och uppmaningar om att trakassera företagaren.

Känd våldsaktivist bland demonstranterna

Bland demonstranterna utanför Viva Nilla syns ett ökänt ansikte i djurrättskretsar. Richii Klinsmeister, ledarfigur för både Djurfront och Hunt Saboteurs Sweden, som GP avslöjat tidigare.

LÄS MER:Hot och trakasserier mot bönder ökar

LÄS MER:Avhoppare berättar: Därför lämnade vi Djurfront

I våras dömdes han till fyra månaders fängelse av hovrätten i Västra Sverige för bland annat misshandel, narkotikabrott, hemfridsbrott, ofredande och olaga hot mot en västsvensk lantbrukare och hans barn.

Straffet har han nyligen överklagat till Högsta domstolen. Den före detta MP-politikern har tidigare suttit i fängelse för inblandning i andra grova attacker, där svenska lantbrukare utsattes för mordbrand, olaga hot och fick familjegravar uppgrävda och skändade. Dessförinnan dömdes Klinsmeister för olaga tvång efter att han försökt utpressa pälsbutiksägare i Göteborg till att skriva på ett kontrakt om att sluta med pälsförsäljning. I gengäld skulle de slippa få fler fönsterrutor krossade och slippa "utplånas" av andra.

ANNONS
Djurfronts ledare Richii Klinsmeister är sedan tidigare dömd för mycket grova brott mot lantbrukare och företagare.
Djurfronts ledare Richii Klinsmeister är sedan tidigare dömd för mycket grova brott mot lantbrukare och företagare. Bild: Stefan Berg

Nu har Djurfront-ledaren Richii Klinsmeister flyttat till Skåne, något GP:s poliskällor kopplar ihop med en ökad aktivitet i just södra Sverige. GP har sökt både Klinsmeister och Djurfront, som avböjt att kommentera. Efter intervjuförfrågan har Djurfront istället publicerat GP-reporterns kontaktuppgifter och uppmanat andra att ta kontakt.

Sanna: ”Kommer knappt ur sängen längre”

Sanna Rylander säger att hon tappat hoppet om det svenska samhället. Dels är hon besviken på polisen, som hon anser inte tar brotten på allvar och inte ser helheten av vad hon utsätts för. Hon är också besviken på lokala medier, som i artiklar beskrivit den våldsbejakande djurrättsgruppens agerande som ”opinionsarbete”. Hon menar att hjälpen från rättsstaten varit obefintlig.

– Jag vet inte hur många polisanmälningar jag gjort, men jag får ingen hjälp av någon. Jag vet inte vad jag ska göra. Vissa dagar är fruktansvärda. Jag kommer knappt ur sängen längre, säger hon.

Polisen är samtidigt fåordig om Djurfronts metoder.

– Uppfattar hon att hon utsatts för brott så är vi skyldiga att ta upp en anmälan. Sen får förundersökningsledare avgöra om det går att leda i bevis eller inte, säger lokalpolis Peter Karström.

LÄS MER:Djurrättsgruppen sprider bombinstruktioner – i egen handbok

LÄS MER:Svenska bönder talar ut om militanta veganers terror

LÄS MER:Så svarar Djurfronts ledare Richii Klinsmeister

ANNONS