Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Brandattentat utreds av specialgrupp i polisen: "Kopplat till djurrättsaktivister"

Djurrättsaktivister har tagit på sig den anlagda branden utanför en minkfarmares bostad i Falkenberg. Nu utreds attentatet av en specialgrupp inom polisen i väst – efter att aktivister hotat med att trappa upp våldet.
– Det går i 300 procent just nu, säger Jesper Koch, polisutredare i Falkenberg.

Förra veckans bilbrand utanför minkfarmaren Niclas Petterssons hus i Glommen var anlagd. Det bekräftar polis som även säger att branden riskerade att sprida sig till bostadshuset, där Niclas och hans familj låg och sov.

– Vi jobbar med detta för fullt. De som ligger bakom dådet har tagit det till en nivå som samtidigt öppnar upp nya möjligheter för oss utredningsmässigt, säger polisen Jesper Koch.

Enligt grannar sågs en mörkklädd person springa från platsen i samband med händelsen.

– De hörde hur det small till. Vi försökte släcka det vi kunde, men det är svårt att veta hur nära man kan gå. Sedan vill man ju ta hand om nära och kära som var livrädda, sade Niclas Pettersson till Hallands Nyheter strax efter branden.

Niclas Pettersson har trakasserats i över ett år. Aktivister har bland annat vandaliserat hans hem, attackerat hans anställda och hotat att döda hans barn.. Bild: Stefan Berg
Niclas Pettersson har trakasserats i över ett år. Aktivister har bland annat vandaliserat hans hem, attackerat hans anställda och hotat att döda hans barn.. Bild: Stefan Berg

Specialgrupp utreder attentatet

Nu utreds attentatet mot Niclas Pettersson av en särskild grupp inom polisen, med experter från olika delar av länet, där Jesper Koch ingår som handläggare för just detta ärende.

– Det är en tvärgrupp inom Region väst som består av all kompetens vi har inom polismyndigheten – allt från spaning till it. Gruppen jobbar särskilt mot djurrättsärenden och det fungerar jättebra, säger Jesper Koch och fortsätter:

– Vi utgår från att det är kopplat till djurrättsaktivister. Vi vet inte vem som ligger bakom detta exakt, men det finns kända grupper som är dömda för brott mot Niclas Pettersson tidigare, under antingen beteckningen Djurfront eller Animal Liberation Front, säger Jesper Koch.

Aktivister hotar trappa upp våldet

I ett inlägg på Biteback, en internationell sajt för militant djurrättsaktivism, har djurrättsaktivister tagit på sig attacken.

"Under hjulet lämnade vi två små flaskor med mindre än 500 ml bensin stulen från en annan pälsfarm och tände en stubin" skriver avsändaren och fortsätter:

"Frågan återstår - hur mycket måste vi eskalera innan du ger upp? Vi kommer fortsätta att trappa upp våra aktioner tills du slutar, tills din minkfarm är stängd."

Inlägget är undertecknat med "Animal Liberation Front" (ALF), en signatur som djurrättsaktivister världen över använder för att begå brott anonymt.

LÄS MER: Djurrättsaktivist hotar med mord – inspirerat av Breivik

Kopplingar till Djurfront

GP:s granskning av den svenska djurrättsterrorn visade i våras att många brott som begås av signaturen ALF i Sverige, även mot minkfarmaren Niclas Pettersson, går att koppla till organisationen Djurfront.

LÄS MER: Så blev djurrättsterrorn det största hotet mot bönderna

LÄS MER: Djurrättsgruppen sprider bombinstruktioner – i egen handbok

GP kunde bland annat visa att Djurfront organiserat hembesök, skadegörelse och dödshot mot lantbrukare i krypterade appar och dolda chattgrupper. Gruppen sprider också en grov brottsmanual med instruktioner om hur man bland annat anlägger bränder.

GP kunde i våras avslöja hur djurrättsaktivister i Djurfront organiserar brott och sprider grova brottsinstruktioner.. Bild: Skärmdump/GP
GP kunde i våras avslöja hur djurrättsaktivister i Djurfront organiserar brott och sprider grova brottsinstruktioner.. Bild: Skärmdump/GP

I en intervju med Djurfronts ledare, ex-politikern Richii Klinsmeister från Göteborg, förnekade han att gruppen organiserar brott. Han menade dock att man stödjer ALF och att brott går att rättfärdiga.

– Bara för att något skulle vara olagligt innebär det inte automatiskt att det är fel, sade Richii Klinsmeister då.

Några år tidigare dömdes han och andra djurrättsaktivister för en serie attacker mot lantbrukare – däribland hot med yxor, gravskändningar och brandattentat.

LÄS MER: Så svarar Djurfronts ledare Richii Klinsmeister

LÄS MER: Här är aktivisterna som sprider hot mot svenska bönder

Och enligt Jesper Koch så tyder mycket på att det nya attentatet i Falkenberg kan vara inspirerat av brottsmanualen som Djurfront sprider.

– Man börjar med mildare brott som inte ger lika höga straff, och ger sig på anhöriga och personer runt omkring. Och sen trappar man upp. Det är något vi sett tydligt i Niclas Petterssons fall, säger Jesper Koch.

Satsar nationellt mot brotten

Efter GP:s kartläggning av djurrättsterrorn och de över 200 brott som GP kunde avslöja riktats mot lantbrukare de senaste tre åren, har regeringen meddelat att brotten ska bekämpas hårdare.

LÄS MER: Sveriges farligaste djurrättsaktivist: "Många som skulle stötta mord"

Man har bland annat gett Polismyndigheten i uppdrag att nationellt redovisa hur man arbetar mot brottslig djurrättsaktivism. Justitieminister Morgan Johansson meddelade också, i en interpellationsdebatt om GP:s granskning, att lagen om olaga intrång ska ses över och skärpas.

– Vi kan inte acceptera att lantbrukare trakasseras på ett sådant sätt att de överväger att lämna sin verksamhet, sade han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här!