Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu svarar Axfood på lantbrukarnas kritik om stödet till Djurrättsalliansens veganmässa. Bild: Pontus Lundahl/TT
Nu svarar Axfood på lantbrukarnas kritik om stödet till Djurrättsalliansens veganmässa. Bild: Pontus Lundahl/TT

Axfood efter kritiken mot Vegomässan: "Tar avstånd"

Ica och Axfood kritiseras av bönder och leverantörer för att sponsra en mässa med kopplingar till militanta djurrättsaktivister. Efter GP:s avslöjande överväger nu Axfood att inte ställa ut under 2019.

GP:s granskning visar att den folkliga djurrättsgruppen Djurrättsalliansen har kopplingar till militanta Djurfront - som organiserar brott och hot mot svenska lantbrukare. Förutom kopplingarna arrangerar Djurrättsalliansen även Sveriges största veganmässa, Vegomässan i Stockholm, där flera av deras volontärer under förra året varit aktiva för Djurfront och även spridit grova mordhot mot enskilda lantbrukare.

LÄS MER: Djurfront-aktivister jobbade på Vegomässan - sponsrad av Ica och Axfood

Sponsorer till mässan, så kallade premiumutställare, har under 2018 varit bland annat Ica och Axfood-ägda Garant. Något flera lantbrukare reagerar på.

– Man blir lätt bestört, minst sagt. Det är helt galet att Ica och andra är med och sponsrar det här, säger Arlabonden Anette Gustawson till GP som själv hotats av Djurfront.

– De här är stora företag som bör se över sitt engagemang och fundera på vilket samhälle de önskar stödja. Man får stå för det man sponsrar, säger Malin Sundmark, ordförande för Sveriges kaninproducenter och registrerad Ica-leverantör.

Även hon har utsatts för grova hot, vissa av dem har spridits av en av Djurrättsalliansens före detta volontärer på Vegomässan 2018.

LÄS MER: Bönder kräver svar från Ica och Axfood: "Helt galet"

Axfood: "Tar avstånd från alla former av hot"

Nu svarar Axfood på lantbrukarnas kritik. Man menar att man inte kände till kopplingarna mellan Djurrättsalliansen, Vegomässan och militant djurrättsaktivism.

– Vi kände inte till denna koppling tidigare. Vi tar givetvis avstånd från alla former av hot, skadegörelser och andra olagligheter, säger Claes Salomonsson, presschef på Axfood.

Enligt honom har man inte sett Vegomässan som ett sätt att sponsra, utan mer som en möjlighet att visa upp Garants veganska produkter. Efter GP:s granskning kommer dock Axfood att överväga framtida deltagande i Vegomässan.

– Vi har inte tagit ställning till om vi ska vara med detta året. Innan vi tar ställning så vill vi ha de här frågorna utredda. Vi kommer inte att ställa ut innan det är utrett, säger Claes Salomonsson.

Ica inleder samtal med Djurrättsalliansen

Även Ica svarar på kritiken.

– Vi har bedömt mässan som ett tillfälle att visa upp våra vego-produkter. Vi tar självklart avstånd mot alla former av hot, våld och trakasserier. Vi har nu inlett en dialog med mässarrangören i syfte att få mer information om uppgifterna i GP och säkerställa att de inte står bakom detta, säger Sara Rosendahl, kategoriansvarig för vego-produkter på Ica.

Djurrättsalliansen säger själv att man tar avstånd från alla typer av våld och hot om våld. Man menar samtidigt att organisationen inte kan förväntas ha koll på vad personer aktiva för Djurrättsalliansen gör på sin övriga tid. Läs hela deras svar här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här!