Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Djurfront demonstrerar vid Two Angels Vallgatan . Bild Stefan Berg Bild: Stefan Berg
Djurfront demonstrerar vid Two Angels Vallgatan . Bild Stefan Berg Bild: Stefan Berg

Avhoppare berättar: Därför lämnade vi Djurfront

Djurfront organiserar brott och sprider dödshot mot svenska bönder. Nu berättar två avhoppare om en allt mer våldsam och sektliknande grupp.
– Mitt råd är att bara sticka, säger en av dem.

GP har varit i kontakt med en ung kvinna som brinner för djurens rätt. Hon har själv ett förflutet i Djurfront och gick med för att hon bryr sig om djur – av kärlek och empati.

– Djurfront är en väldigt engagerad organisation som vill ha en förändring nu. Många andra organisationer demonstrerar kanske i centrum, medan Djurfront åkte ut till själva platsen, som minkfarmar, för att demonstrera.

GP:s granskning visar att Djurfront organiserat medlemmarna att söka upp och hota lantbrukare i deras hem. I dolda chattgrupper och krypterade appar har man uppmanat och instruerat varandra om brott man planerat att begå.

Läs mer: Djurrättsgruppen sprider bombinstruktioner – i egen handbok

"Låg alltid i bakgrunden"

Kvinnan, som GP pratat med, var med på några aktioner och demonstrationer, men insåg ganska snabbt vilken väg Djurfront ville gå och hur organisationen styrdes. Enligt henne började det handla allt för mycket om hot och framför allt hat.

– Det var nog alltid så men blev successivt lite mer och mer uppenbart. Först kände jag att om de hotar så rör det inte mig. Men det blev mer och mer hot: grupper på nätet där de hängde ut folk med för- och efternamn och man lade ut bilder på personer.

Hon säger att hon själv varit med om tillfällen när hon i efterhand tyckt att hon gick över gränsen.

– Många gånger åkte vi på en aktion där det sagts innan att det rör sig om en fredlig demonstration, men så har det ändå slutat med att folk beter sig ganska illa. De har gått in i butiker och bråkat med personalen.

Läs mer: Professorn: Så tänker en militant djurrättsaktivist

Avhoppare utsatta

– Det är ju ganska många yngre i organisationen som de pushar och det blir en stämning som kanske drar med folk vid till exempel demonstrationer. Men det är bara samma fåtal som håller på med hot och skickar brev.

Det var inte någon specifik händelse som fick henne att dra sig ur. Hon var med på några demonstrationer hon var bekväm med och andra hoppade hon över.

– Det skedde successivt, men droppen var kanske att det blev väldigt mycket fokus på hembesök, hos minkfarmare och hos bönder där de ville att man skulle gå in och skriva saker.

Hon beskriver hur hon "ghostade ut sig", genom att bara sluta dyka upp och började undvika organisationen.

– Många har gått ur genom att säga det och de har fått väldigt mycket hot genom samtal, hembesök och att de pratar skit om dem på nätet. Jag har själv sett hoten.

Hon har också upplevt hot från personer i Djurfront. Hennes råd till alla som är med i organisationen är att dra sig ur.

– Undvik dem och gör annan djurrätt. Jag tycker man ska hålla sig till det som känns moraliskt rätt, till icke-våld framför allt.

Läs mer: Här är aktivisterna som sprider hot mot svenska bönder

En annan avhoppare som GP pratar med delar bilden av Djurfront och metoderna som organisationen använder. Han hoppade av eftersom han upplevde att attityden hade förändrats det senaste året och beskriver nu en närmast sektliknande organisation.

– Det känns som om de inte tar djurrätt på allvar, utan de skulle kunna bråka om vad som helst bara de fick bråka, säger han.

Rådet: Lämna Djurfront

Även hans råd är att lämna Djurfront:

– Jag har bekanta kvar som aldrig skulle ta till våld, men är lite bekymrad att de ska komma i knipa för att de är godtrogna. Mitt råd är att bara sticka.

I dag känner sig de båda avhopparna besvikna på Djurfront.

– Det känns tråkigt att organisationen har blivit så hotfull och att det blivit så mycket fokus på våld. Jag trodde inte det skulle handla om hot och trakasserier, utan om demonstrationer och seriös djurrätt, säger kvinnan till GP.

Läs mer: Bonden Niclas dagbok: 78 dåd – ingen har dömts

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här!